Θεωρείται η ηρωίδα – φεμινίστρια της Γαλλίας και έχει επαινεθεί για το θάρρος της σε συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, ενώ χειροκροτείται κάθε φορά που μπαίνει ή βγαίνει από τη δικαστική αίθουσα στην πόλη Αβινιόν στα νότια της Γαλλίας.

Η ιστορία της έχει συγκλονίσει τη Γαλλία συθέμελα. Από την έναρξη της δίκης τον Σεπτέμβριο, η αλληλεγγύη στο πρόσωπό της εκφράστηκε με πορείες σε ολόκληρη τη Γαλλία και όχι μόνο.

Η Gisèle Pelicot η γυναίκα, που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας φρικιαστικής δίκης για μαζικούς βιασμούς, τους οποίος διοργάνωνε ο ίδιος της ο σύζυγός, έχει μετατραπεί σε σύμβολο κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παγκοσμίως.

Από την Αυστραλία έως την Αυστρία, πολλοί παρακολούθησαν στενά τις ειδήσεις που προέκυπταν από τη δικαστική αίθουσα στην Προβηγκία, όπου ο πρώην σύζυγος της Pelicot, Dominique, κατηγορείται ότι την νάρκωνε επί σχεδόν μια δεκαετία και στρατολόγησε άνδρες για να τη βιάσουν ενώ ήταν αναίσθητη. Πενήντα άλλοι άνδρες δικάζονται επίσης για βιασμό.

Αφιερώνοντας τη μάχη της σε όλους όσοι έχουν επιβιώσει από σεξουαλική βία, η Pelicot επέλεξε να είναι δημόσια η δίκη και πίεσε το δικαστήριο να εκθέσει τα βίντεο, τα οποία κατέγραψε ο τότε σύζυγός της και τα οποία δείχνουν άνδρες να έρχονται σε επαφή μαζί της ενώ εκείνη δεν είχε συναίσθηση του τι συνέβαινε.

 

Στην Αυστραλία, 10.000 μίλια μακριά, η γενναιότητα της Pelicot βρήκε μεγάλη απήχηση στο Δίκτυο Ηλικιωμένων Γυναικών (Older Women Nation -OWN). Για χρόνια, η οργάνωση εργαζόταν για να φωτίσει τις υποθέσεις σεξουαλικών επιθέσεων κατά ηλικιωμένων γυναικών. Τώρα τα μέλη της παρακολουθούν με δέος την Pelicot να διαβεβαιώνει όσες έχουν πέσει θύματα βίας ή κακοποίησης ότι δεν ήταν μόνες τους σε αυτόν τον αγώνα.

«Αν μπορούσαμε να είμαστε εκεί, θα κρατούσαμε πλακάτ με τις λέξεις “Σε πιστεύουμε, Gisèle” και “Είσαι η πρωταθλήτριά μας” – αυτό θα γράφαμε», δήλωσε η Yumi Lee από την οργάνωση, στον Guardian.

Αντ’ αυτού, η ίδια και τα άλλα μέλη του δικτύου έκαναν το αμέσως καλύτερο πράγμα που μπορούσαν να σκεφτούν: συγκέντρωσαν μεταξύ τους δωρεές για να στείλουν ένα μεταξωτό μαντήλι που φιλοτέχνησαν στην Pelicot.

«Ελπίζουμε όταν το φοράει, να ξέρει ότι έχει την υποστήριξη και την αλληλεγγύη των γυναικών που βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την αίθουσα του δικαστηρίου», δήλωσε η Lee.

Παρόμοιες εκφράσεις αλληλεγγύης έχουν φτάσει στην Αβινιόν, από μπουκέτα λουλουδιών που έχουν σταλεί στην αίθουσα του δικαστηρίου μέχρι δεκάδες επιστολές που έχουν καταφθάσει στο τοπικό ταχυδρομείο. Έχοντας σφραγίδες από όλο τον κόσμο, τα μηνύματα, όπως μετέδωσε ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός RMC, κυμαίνονται από έναν Αυστριακό που της είπε ότι ήρθε η ώρα να τερματιστεί η ανδρική κυριαρχία, μέχρι μια Αμερικανίδα που την ευχαρίστησε που δημοσιοποίησε την ιστορία της, προσθέτοντας: «Είσαι η ηρωίδα μου».

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, σε απόηχο των συγκεντρώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη Γαλλία, εκατοντάδες άνθρωποι εμφανίστηκαν στις Βρυξέλλες και τη Λιέγη του Βελγίου για να δείξουν την υποστήριξή τους. Αρκετοί κρατούσαν πλακάτ που έφεραν ένα στυλιζαρισμένο πορτρέτο της Gisèle Pelicot, σχεδιασμένο από έναν Βέλγο καλλιτέχνη, γνωστό ως Aline Dessine, ο οποίος, σε ένδειξη αλληλεγγύης, είχε παραιτηθεί από όλα τα δικαιώματα της εικόνας. «Εφόσον χρησιμοποιείται για την υποστήριξη της Gisèle Pelicot μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε με αυτήν», είπε στους 2,5 εκατομμύρια ακολούθους της στο TikTok.

Το συλλαλητήριο στις Βρυξέλλες διοργανώθηκε από το Balance ton bar, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που μάχεται εδώ και καιρό κατά της χρήσης ναρκωτικών για τη διάπραξη σεξουαλικής κακοποίησης. «Είναι πραγματικά όμορφο να βλέπεις την αλληλεγγύη που έχει δημιουργηθεί γύρω από την Gisèle Pelicot», δήλωσε η Maïté Meeûs, ιδρύτρια της οργάνωσης.

Επαίνεσε την Pelicot για τη γενναιότητά της να επιτρέψει στον κόσμο να πάρει μια γεύση από την οδύσσεια που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες καθώς προσπαθούν να αναζητήσουν δικαιοσύνη έπειτα από σεξουαλική βία.

«Δείχνει στον κόσμο πώς μπορεί να μοιάζει μια δίκη για υπόθεση βιασμού και πώς ένα θύμα πραγματικά δεν μπορεί σχεδόν ποτέ να κερδίσει», είπε, τονίζοντας πώς, αφού αντιμετώπισε έναν καταιγισμό ερωτήσεων σχετικά με τα ρούχα και τις συνήθειές της, η Gisèle Pelicot ένιωσε την ανάγκη να υπενθυμίσει στο δικαστήριο ότι δεν ήταν εκείνη που δικάζεται. «Και δείχνει επίσης πώς πραγματικά πρέπει να επανεξετάσουμε το σύστημα».

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below