Μια νοσηλεύτρια, η Kate Burke, έκανε μια ανάρτηση όπου έχει συγκεντρώσει διάφορους τρόπους με τους οποίους γιατροί και άλλοι επαγγελματίες υγείας μπορεί να υποτιμήσουν συμπτώματα αλλά και συναισθήματα που τους αναφέρουμε, ειδικά αν είμαστε γυναίκες:

«Είναι απλά από την τοποθέτηση του ενδομήτριου σπιράλ.

»Είναι απλά πόνος περιόδου.

»Είναι απλά βαριά περίοδος.

»Είναι απλά μια αποβολή στους πρώτους μήνες.

»Είναι απλά πρωινή ναυτία.

»Είναι απλά μια εγκυμοσύνη.

»Είναι απλά πρόωρος τοκετός.

»Είναι απλά προβλήματα της ηλικίας.

»Είναι απλά ένα από αυτά τα πράγματα.

»Είναι απλά εμμηνόπαυση.

»Δεν είναι “απλά”».

Την ανάρτησή της κοινοποίησε η πλατφόρμα γυναικείας ενδυνάμωσης The Female Quotient, σχολιάζοντας:

«Τα προβλήματα μιας γυναίκας, ιστορικά, δεν είναι… τόσο σοβαρά. Απορρίπτονται, υποτιμώνται, αγνοούνται γιατί “απλά” δεν είναι κάτι σπουδαίο. Είναι σημαντικό να απαλλαγούμε από αυτόν τον τρόπο σκέψης. Έτσι μπορεί να έχουμε πιο πρώιμες διαγνώσεις, κατάλληλες θεραπείες και μια μεγαλύτερη και πιο υγιή ζωή.

»Σε δημοσκόπηση σε γυναίκες 18-64 ετών:

»Το 29% λέει ότι ο γιατρός τους έχει υποτιμήσει έναν προβληματισμό για την υγεία τους που του έχουν μεταφέρει.

»Το 25%, ότι κάποιος πάροχος υγείας δεν πίστεψε ότι του έλεγαν την αλήθεια.

»Το 19%, ότι κάποιος γιατρός υπέθεσε κάτι για εκείνες χωρίς να τις ρωτήσει πρώτα.

»Το 13%, ότι κάποιος πάροχος υγείας υπονόησε ότι αυτές φταίνε για ένα πρόβλημα υγείας τους».

Η Emily Wells, συγγραφέας του βιβλίου «Αθέατος πόνος» (εκδ. Ίκαρος), όπου μοιράζεται την προσωπική εμπειρία της, καθώς για πολλά χρόνια υπέφερε από μυστηριώδη συμπτώματα χωρίς να καταφέρει να βρει μια διάγνωση και κάποιοι υπονοούσαν ότι είναι όλα «στο μυαλό της», είπε πρόσφατα στο Marie Claire:

«Αν συστηνόμουν στους γιατρούς σαν άντρας, θα λάμβαναν πιο σοβαρά υπόψη τους τα συμπτώματα που τους ανέφερα. Οι γυναίκες είναι πιθανότερο να απορριφθούν σαν κατά φαντασίαν ασθενείς. Αντιμετωπίζουν επίσης την προσδοκία ότι θα αντέξουν περισσότερο πόνο χωρίς νάρκωση ή παυσίπονα. Έχω μια φίλη που υποφέρει από την ενδομητρίωση – μια ακόμα ασθένεια που συνοδεύεται από ανεπαρκή κατανόηση και θεραπεία. Είναι μονογονέας. Ενώ προσπαθούσε απελπισμένα να πείσει τον γιατρό της ότι πονούσε ανυπόφορα και πως χρειαζόταν να υποβληθεί σε επέμβαση, εκείνος τη ρώτησε αν συνέχιζε να πηγαίνει το παιδί της στο σχολείο – θεωρώντας ότι αν ο πόνος ήταν πράγματι ανυπόφορος, δεν θα μπορούσε να εξακολουθεί να το πηγαίνει! Περιμένουμε από τις γυναίκες να αντέχουν τον πόνο και όταν δεν το κάνουν το χρησιμοποιούμε εναντίον τους».

Δείτε την ανάρτηση:

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below