Το TikTok θα μπορούσε να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στην καριέρα σας, προειδοποιούν οι ειδικοί, καθώς το «#CareerTok», μια γωνιά της εφαρμογής που βρίθει συμβουλών για την εργασία, θα μπορούσε να… εκτροχιάσει την πορεία σας.

Η Jasmine Escalera, εμπειρογνώμονας καριέρας στο Zety, δήλωσε στο Newsweek ότι ορισμένες διαδικτυακές τάσεις μπορεί να φαίνονται σαν ένας έξυπνος τρόπος για να λειτουργήσετε πιο άνετα στη δουλειά, αλλά θα μπορούσαν να πλήξουν σε μεγάλο βαθμό την καριέρα σας.

Για αρχή, το white fonting, η «λευκή γραμματοσειρά», η οποία περιλαμβάνει τη γραφή λέξεων-κλειδιών από την περιγραφή της θέσης εργασίας με λευκή γραμματοσειρά σε ένα βιογραφικό σημείωμα – είναι ένα τεράστιο μειονέκτημα για το βιογραφικό.

Στην πλατφόρμα το συγκεκριμένο hack είναι πολύ δημοφιλές, αλλά η Escalera προειδοποιεί όσους θέλουν να το υιοθετήσουν.

«Αν και φαίνεται σαν μια έξυπνη λύση, η χρήση λευκής γραμματοσειράς μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ», εξήγησε. «Οι εργοδότες γνωρίζουν αυτό το τέχνασμα και συχνά το θεωρούν παραπλανητικό, γεγονός που μπορεί να θέσει σε ρίσκο την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη σας από την αρχή».

Επόμενο στη λίστα το QuickTok ή αλλιώς το να αφήνεις τη δουλειά σου, χωρίς κάποιο πλάνο για το μέλλον και ντροπιάζοντας τον προηγούμενο εργοδότη σου στην πλατφόρμα. Το trend είναι το ανάποδο του quiet quitting.

«Η ανάρτηση της παραίτησής σας στο TikTok μπορεί να κερδίσει στιγμιαία την προσοχή, αλλά εγείρει, ταυτόχρονα, ανησυχίες σχετικά με τη διακριτικότητα και τον επαγγελματισμό σας», δήλωσε η Escalera.

«Οι δυνητικοί εργοδότες που βλέπουν αυτά τα βίντεο θα μπορούσαν να τα θεωρήσουν ως κόκκινη σημαία, αμφισβητώντας το κατά πόσο δεν θα επιδείξετε παρόμοια συμπεριφορά στην εταιρεία τους».

via GIPHY

 

Τέλος, η συμμετοχή στις «ελάχιστες Δευτέρες» (bare minimum Mondays, ή BMM), ένας όρος που επινοήθηκε για την ελάχιστη εργασία που προσφέρουν οι εργαζόμενοι την πρώτη ημέρα της εβδομάδας, ενέχει κίνδυνο για τη φήμη σας.

Η δημιουργός Marisa Jo Mayes χρησιμοποίησε τη στρατηγική αυτή για να αποτρέψει την εξουθένωση κατά την εργασιακή εβδομάδα, λέγοντας στο παρελθόν στην εφημερίδα The Post ότι το να κάνει το ελάχιστο δυνατό, την έκανε στην πραγματικότητα πιο παραγωγική για το υπόλοιπο της εβδομάδας.

Η Escalera, ωστόσο, πιστεύει ότι η τάση αυτή θα μπορούσε να βλάψει τη φήμη σας, παρουσιάζοντάς σας ως τεμπέλη εργαζόμενο.

«Αυτή η τάση προωθεί την ιδέα ότι το να περνάς χαλαρά στη δουλειά σου την αρχή της εβδομάδας είναι αποδεκτό», δήλωσε. «Αν και η αυτοφροντίδα είναι σημαντική, το να κάνεις συστηματικά το ελάχιστο μπορεί να δημιουργήσει μια αντίληψη τεμπελιάς ή αποδέσμευσης από τα καθήκοντά σου και να οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα».

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below