Η Ιταλία ψήφισε νόμο που καθιστά παράνομο τα ζευγάρια να καταφεύγουν στη λύση της παρένθετης μητρότητας όταν θέλουν να αποκτήσουν παιδί, ακόμα και αν αυτό συμβεί σε κάποια χώρα του εξωτερικού.

Η κίνηση αυτή επεκτείνει την απαγόρευση της πρακτικής αυτής στο εσωτερικό της χώρας, ώστε να συμπεριλάβει και όσους την αναζητούν σε μέρη όπου είναι νόμιμη, όπως οι ΗΠΑ ή ο Καναδάς. Όσοι παραβιάζουν το νόμο μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης έως και δύο ετών και πρόστιμα έως και 1 εκατ. Ευρώ.

Ο νόμος, που προτάθηκε από το ακροδεξιό κυβερνών κόμμα της Ιταλίας, θεωρείται από τους επικριτές του ότι στοχεύει τα ζευγάρια ΛΟΑΤΚΙ – τα οποία δεν επιτρέπεται να υιοθετήσουν ή να χρησιμοποιήσουν εξωσωματική γονιμοποίηση στη χώρα για να τεκνοποιήσουν.

Ο νόμος ψηφίστηκε ύστερα από έντονη συζήτηση στη Γερουσία, με 84 ψήφους υπέρ και 58 κατά. Παρά τις δυσκολίες στην εφαρμογή του, αφού οι διαδικασίες παρένθετης μητρότητας δεν είναι παράνομες στις χώρες όπου διεξάγονται, ο νόμος εντείνει το νομικό πλαίσιο κατά της παρένθετης μητρότητας στην Ιταλία και περνά το μήνυμα ότι η χώρα κλείνει την πόρτα σε νέα δικαιώματα, σύμφωνα με την αντιπολίτευση.

Παρά το γεγονός ότι η παρένθετη μητρότητα ήταν ήδη απαγορευμένη στη χώρα, ο νέος νόμος την κατατάσσει ως «καθολικό έγκλημα» διεθνούς χαρακτήρα, όπως η τρομοκρατία ή η γενοκτονία.

Σε μια διαμαρτυρία πριν από την ψηφοφορία, οι αντίπαλοι του νόμου είπαν ότι δυσκολεύει τους ανθρώπους να γίνουν γονείς – παρά τη μείωση των γεννήσεων στη χώρα. «Αν κάποιος αποκτήσει ένα μωρό θα πρέπει να του δοθεί μετάλλιο», δήλωσε ο ακτιβιστής της LGBT κοινότητας, Franco Grillini, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters κατά τη διαδήλωση. «Εδώ αντίθετα σε στέλνουν στη φυλακή… αν δεν κάνεις παιδιά με τον παραδοσιακό τρόπο. Αυτός είναι ένας τερατώδης νόμος. Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει κάτι τέτοιο».

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στην κοινωνικά συντηρητική ατζέντα της Τζόρτζια Μελόνι -της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού της Ιταλίας και ηγέτιδας του κόμματος «Αδελφοί της Ιταλίας».

Έχει περιγράψει τον εαυτό της ως χριστιανή μητέρα και πιστεύει ότι τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν μόνο από έναν άνδρα και μία γυναίκα.

Η Μελόνι έχει στο παρελθόν ταχθεί ξανά κατά της παρένθετης μητρότητας που αφορά ζευγάρια ίδιου φύλου και η ρητορική κατά των ΛΟΑΤ ήταν βασικό χαρακτηριστικό της προεκλογικής της εκστρατείας.

Σε ομιλία της το 2022, είπε «ναι στη φυσική οικογένεια, όχι στο λόμπι των ΛΟΑΤ».

Το 2023, η κυβέρνησή της έδωσε εντολή στο δημοτικό συμβούλιο του Μιλάνου να σταματήσει την εγγραφή των παιδιών των γονέων του ίδιου φύλου στα μητρώα του, ενώ έχει περιγράψει την απόκτηση παιδιών από άτομα του ίδιου φύλου ως «σύμβολο μιας αποτρόπαιας κοινωνίας που συγχέει την επιθυμία με τα δικαιώματα και αντικαθιστά τον Θεό με το χρήμα». Ειδικοί πανω σγτο θέμα δήλωσαν στο BBC ότι το 90% των ζευγαριών που χρησιμοποιούν παρένθετη μητρότητα στην Ιταλία είναι ετεροφυλόφιλα και πολλά από αυτά κρύβουν το γεγονός ότι πήγαν στο εξωτερικό για να αποκτήσουν παιδί.

Αλλά οι οικογένειες του ίδιου φύλου που επιστρέφουν στην Ιταλία με ένα παιδί δεν μπορούν να κρυφτούν με τον ίδιο τρόπο.

Οι νόμοι για την παρένθετη μητρότητα στον κόσμο

Ζήτημα με πολλές προεκτάσεις και αρκετά ζητήματα για διευκρίνιση η παρένθετη μητρότητα αποτελεί μείζον θέμα στις ατζέντες των πολιτικών ανά τον κόσμο.

Η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Γερμανία είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που απαγορεύουν όλες τις μορφές παρένθετης μητρότητας.Στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι παράνομη η πληρωμή για παρένθετη μητρότητα, πέραν των εύλογων εξόδων της διαδικασίας. Η παρένθετη μητέρα θα καταγράφεται στο πιστοποιητικό γέννησης μέχρι να μεταβιβαστεί η γονική ιδιότητα μέσω γονικής απόφασης. Στην Ιρλανδία, τις Κάτω Χώρες, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τσεχία, τα δικαστήρια αποφασίζουν για το μέλλον του παιδιού αν υπάρξει διαφωνία. Η Ελλάδα δέχεται ξένα ζευγάρια και παρέχει νομική προστασία στους υποψήφιους γονείς – η παρένθετη μητέρα δεν έχει νομικά δικαιώματα επί του παιδιού – ωστόσο επιμένει ότι πρέπει οι γονείς να ανήκουν σε διαφορετικό φύλο, ειδικότερα γυναίκα – αποκλείοντας έτσι τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια ή τους ανύπαντρους άνδρες από την παρένθετη μητρότητα. Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς επιτρέπουν την παρένθετη μητρότητα σε ομόφυλα ζευγάρια και τα αναγνωρίζουν ως νόμιμους γονείς από τη γέννηση.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below