Στις αρχές του χρόνου έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, στα 102 χρόνια της, η Iris Apfel, αφήνοντας πίσω της ωστόσο μια μεγάλη κληρονομιά από εμφανίσεις και ατάκες που έγραψαν ιστορία και συνεχίζουν να αποτελούν πηγή έμπνευσης.

Το στιλ και η μόδα, έλεγε, είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα μεταξύ τους, μιας και τη μόδα μπορείς να την αγοράσεις, ενώ το στιλ βγαίνει από μέσα σου.

Η interior designer που διαμόρφωσε έξι φορές το εσωτερικό του Λευκού Οίκου, για αντίστοιχο αριθμό Προέδρων, έγινε παγκόσμια γνωστή για το luxury bohemian στιλ της, την μαξιμαλιστική της προσέγγιση στο στιλ και τη ζωή, και τον τρόπο που συνδύαζε την υψηλή ραπτική με τα τεράστια κοσμήματά της.

Το χαρακτηριστικότερο πράγμα πάνω της ήταν τα γυαλιά της. Διέθετε εκατοντάδες ζευγάρια, αλλά το αγαπημένο της ζευγάρι ήταν αυτό που την έκανε να μοιάζει, κατά δήλωσή της, με κουκουβάγια: Ένα ζευγάρι στρογγυλά κοκκάλινα ευμεγέθη, που έγιναν η υπογραφή σε ό,τι δημιουργούσε.

Σήμερα, που θα ήταν πλέον 103 ετών, θυμόμαστε ένα παλαιότερο βίντεό της, όπου μας δείχνει την πλούσια συλλογή γυαλιών της -όλα oversized, φυσικά- και όσα ξεχωρίζει από αυτά.

«Ο κόσμος με κοιτούσε γιατί όλοι φορούσαν μικρά γυαλιά κι εγώ είχα εκείνα τα μεγάλα. Λοιπόν, όσο μεγαλύτερα, τόσο το καλύτερο. Να σας τα δείξω».

«Αυτά είναι τέλεια με μπλε τζιν» λέει, και δείχνει ένα ζευγάρι με μπλε κοκάλινο σκελετό. «Αγαπώ αυτά τα τετράγωνα. Το λουκ μιας γυναίκας καριέρας, έτσι δεν είναι;» προσθέτει, για ένα άλλο ζευγάρι με σκελετό ταρταρούγα.

«Αυτά τα σπάνε, έτσι; Δεν συμφωνείτε ότι είναι όμορφος;» σχολιάζει για ένα τρίτο ζευγάρι λεοπάρ γυαλιά ηλίου, τα οποία φοράει σε ένα λούτρινο κουκλάκι της. «Voila, από αυτά έγινε η αρχή, κατά κάποιον τρόπο. Έγινα γνωστή για τα μεγάλα, στρογγυλά γυαλιά μου. Σαν κουκουβάγια» λέει, ενώ φοράει ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά σχέδιά της. «Μου αρέσουν γιατί είναι μεγάλα και funky» σχολιάζει ενώ κοιτάει στον καθρέφτη το είδωλό της με κόκκινα γυαλιά. «Κάνουν ένα statement. Πρέπει να είσαι τολμηρός. Να ‘μαι λοιπόν».

Δείτε το βίντεο:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by W Magazine (@wmag)

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below