Μέσα σε λίγες ημέρες από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο, δύο Παλαιστίνιοι άρχισαν να βιντεοσκοπούν την καθημερινή τους ζωή για το BBC. Η Aya κατέφυγε στα νότια της περιοχής για ασφάλεια, ενώ ο Khalid επέλεξε να παραμείνει στα βόρεια. Οι δυο τους καταγράφουν εκρήξεις, πολλαπλές εκκενώσεις, θανάτους και το τραύμα των παιδιών που βιώνουν τις συγκρούσεις.

Ανάμεσα στις βαθιά ανθρώπινες σκηνές, ο Khalid καταγράφει πώς το παιχνίδι των παιδιών του έχει επηρεαστεί από την έκθεσή τους στον πόλεμο, ενώ η Aya κινηματογραφεί τη συναισθηματική της αντίδραση όταν έμαθα ότι το σπίτι της έχει καταστραφεί.

«Κάθε βράδυ αποχαιρετώ τα παιδιά μου, επειδή δεν ξέρω αν την επόμενη θα ξυπνήσουμε», ακούγεται να λέει ο Khalid, που αγκαλιάζει τον γιο του μέσα σε ένα σπίτι, και συνεχίζει με πλάνο από περιοχή, Τζαμπάλια, που βρίσκεται 4χλμ. Βόρεια της Παλαιστίνης και δέχθηκε επίθεση: «Κάθε πρωί ξυπνάμε με μία καινούργια σφαγή. Πετούν φυλλάδια που μας λένε να φύγουμε». Λίγο πιο μετά, είναι πλέον βράδυ και ο Khalid συνομιλεί με την κόρη του, η οποία λέει ξεκάθαρα πως δεν θέλει να φύγει προς τα νότια. «Γιατί», τη ρωτά. «Επειδή φοβάμαι τους πυραύλους», απαντά το μικρό κορίτσι.

Λίγο πιο πέρα και πιο κοντά στην Παλαιστίνη η Aya μιλά με τις αδερφές της, έχοντας κοιμηθεί μόλις μισή ώρα και μαζεύοντας τα πράγματά τους, ώστε να φύγουν απ’ το σημείο που πέφτουν οι βόμβες. «Ο δρόμος είναι πολύ επικίνδυνος. Ελπίζω να τα καταφέρουμε», λέει η νεαρή κοπέλα, που μαζί με την οικογένειά της και όλα τους τα υπάρχοντα βρίσκονται σε ένα κάρο ψάχνοντας για ένα ασφαλές μέρος.

Στο video του BBC η κάμερα γυρνά ξανά στον Khalid που μιλά για τους συγγενείς που έχασε και πόσους ακόμα γνωστούς και αγαπημένους ανθρώπους άφησε κάτω από τα συντρίμμια. Ο ίδιος όταν ξεκίνησαν οι επιθέσεις άνοιξε ένα αυτοσχέδιο ιατρικό κέντρο στο σπίτι του. Είναι φυσιοθεραπευτής και όχι γιατρός, αλλά με όποιες γνώσεις έχει βοηθά. «Αυτό με έκανε να πεισμώσω και να μείνω στην πόλη μου».

Η Aya από την άλλη, θεωρεί πως το ασφαλέστερο μέρος για να βρίσκεται κάποιος είναι το σχολείο, αν και οι βόμβες που ακούγονται να σκάνε πολύ κοντά τους, τρομάζουν μικρές μαθήτριες.

Τα πλάνα, έπειτα από αυτό γίνονται πιο σκληρά, με άντρες και γυναίκες να προσπαθούν να σώσουν όσους μπορούν σε διπλανό κτήριο, που βομβαρδίστηκε. «Μας είπαν να έρθουμε εδώ. Θα ήμασταν ασφαλείς», ακούγεται μία γυναίκα να φωνάζει. «Πού είναι η ασφάλεια».

Στο σπίτι του Khalid τα παιδιά του παίζουν «γιατροί και ασθενοφόρα», ξεχνώντας για λίγο τον φόβο τους και μιμούμενα τα όσα βλέπουν καθημερινά. «Όταν τα βλέπω έτσι ραγίζει η καρδιά μου».

Την ίδια στιγμή λίγα σπίτια παρακάτω οι βόμβες χτυπούν ένα ακόμη κτήριο. Η μικρή κόρη του Khalid κρύβεται από τον φόβο της. Λίγες σκηνές μετά βλέπουμε τα ίδια παιδιά να τρώνε κλαδιά από δέντρα και τον πατέρα τους να λέει: «Τρώμε οτιδήποτε δεν μπορεί να μας δηλητηριάσει». Η χαρά τους όταν λαμβάνουν ένα πακέτο με τρόφιμα θυμίζει την χαρά των παιδιών που ανοίγουν τα δώρα τους τα Χριστούγεννα. «Κοίτα φακές», λένε και χειροκροτούν.

Το σχολείο που είχε βρει καταφύγιο η Aya βομβαρδίστηκε. Πρέπει να φύγει ξανά. Όταν καραφέρνει να νιώσει ασφάλεια μιλά απευθείας στην κάμερα – με δάκρυα.

«Μάθαμε ότι το σπίτι μας καταστράφηκε. Δεν μπορώ να εκφράσω το πόσο απελπισμένη νιώθω. Δεν θέλω πάλι να φύγω. Πριν από τον πόλεμο ετοίμαζα το διδακτορικό μου στην Ιταλία. Είμαστε σε στρατόπεδο προσφύγων. Ήταν ένα πάρκο αναψυχής. Μπορείτε να φανταστείτε τη Ντίσνεϊλαντ να γίνεται καταφύγιο;. Η ζωή μου διαλύθηκε. Θα έπρεπε να είμαι στην Ιταλία, αλλά τα σύνορα έκλεισαν. Τα πράγματα δεν πάνε όπως τα σχεδιάζουμε».

Η Aya και η οικογένειά της βρίσκονται στην πόλη Χαν Γιούνις, στο στρατόπεδο προσφύγων. Ο Khalid και τα παιδιά του παραμένουν στη Τζαμάλια.

Περισσότεροι από 42.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Οι ιστορίες της Aya και του Khalid είναι δύο από τις τέσσερις που παρουσιάζονται στο νέο ντοκιμαντέρ του BBC World Service και του Storyville, “Life and Death in Gaza”. Η ταινία αποτελεί μέρος μιας σειράς προγραμμάτων στο BBC Two, στο BBC Four και στο iPlayer με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την 7η Οκτωβρίου και τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Δείτε τη παρακάτω ολόκληρη

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below