Μια κοινοτική κουζίνα, που ιδρύθηκε στο Μεξικό πριν από δύο μήνες, απασχολεί τρανς γυναίκες και μέλη της LGBTQ+ κοινότητας και γίνεται φάρος για μια πιο ανοιχτή και θετική κοινωνία στο Μεξικό.

Υπεύθυνη της κουζίνας, που δημιουργήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία της ακτιβίστριας Victoria Samano, είναι η Karolina Long Tain González Rodríguez, η οποία ανήκει στην LGBTQ+. Στόχος της είναι να προσφέρει αξιοπρεπή εργασία σε τρανς γυναίκες που είχαν δυσκολίες να βρουν δουλειά. Χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις ίδιες τις γυναίκες που αγόρασαν τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως καρέκλες και τραπέζια, για τη διαμόρφωση του χώρου.

Η González βρήκε στην κουζίνα αυτή, την ευκαιρία για μια νέα αρχή μετά από δύσκολες καταστάσεις στην προσωπική της ζωή. «Ξέρουμε πώς να μιλάμε η μια στην άλλη… και ξέρουμε πώς να βρούμε μια λύση. Είμαστε μια πραγματικά ενωμένη τρανς κοινότητα, δείχνουμε πραγματικά κατανόηση», δήλωσε στο Associated Press η ιδρύτρια Casa Lleca, όπως ονομάζεται η κουζίνα.

Μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης της κουζίνας προήλθε από τις ίδιες τις γυναίκες, οι οποίες αγόρασαν συσκευές, καρέκλες και τραπέζια για να δημιουργήσουν ένα όσο πιο σωστό και ευχάριστο περιβάλλον εργασίας γίνεται.

Η González, που κατάγεται από το Puerto Escondido της Oaxaca, έφτασε στη γειτονιά Peralvillo, όπου βρίσκεται το Casa Lleca πριν από επτά μήνες αναζητώντας καταφύγιο και μια νέα αρχή ως τρανς γυναίκα.

Είχε σπουδάσει μαγειρική στο γυμνάσιο και το λύκειο, αλλά στη συνέχεια τα παράτησε, και αφού εργάστηκε σε μια κουζίνα στην Οαχάκα, έφυγε για την Πόλη του Μεξικού για να ξεκινήσει τη φυλλομετάβασή της.

«Έκανα πολλές λανθασμένες επιλογές. Η Victoria είδε την ευκαιρία να απασχολήσει τους φίλους μας που έφτασαν χωρίς στέγη και τους έδωσε αξιοπρεπή εργασία».

Για την González, η κουζίνα έχει γίνει ένας ασφαλής χώρος όπου μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει όλες τις γαστρονομικές της γνώσεις. «Τώρα που βρήκα αυτή την κουζίνα, αυτό το έργο και αυτόν τον ρυθμό ζωής, βρήκα έναν τρόπο να εκπληρώσω τα όνειρά μου ως νέος άνθρωπος», δήλωσε.

Αν και η κουζίνα ξεκίνησε αρχικά ως μια ιδέα για να εξυπηρετήσει και να απασχολήσει την κοινότητά τους, μόλις άνοιξε, άρχισαν να συρρέουν οι κάτοικοι της γύρω γειτονιάς. Έξω μπροστά από την Casa Lleca, ο Sámano οδηγεί τους πελάτες στη μικρή τραπεζαρία που έχει διαμορφωθεί για την κοινοτική κουζίνα.

Μαγειρεύουν μεσημεριανό γεύμα για 150 άτομα την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων εργαζομένων όπως ο 31χρονος Alan Olivares, ο οποίος έχει γίνει τακτικός πελάτης. Ο Olivares, καθαριστής που εργάζεται στην κοντινή γειτονιά Cuauhtemoc, τρώει στην κουζίνα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

«Εκτός από την εξοικονόμηση χρημάτων, το φαγητό είναι πεντανόστιμο», είπε, προσθέτοντας ότι χαίρεται που βλέπει το καταφύγιο να ευημερεί. «Το Μεξικό πρέπει να έχει πιο ανοιχτό μυαλό, είμαστε όλοι άνθρωποι».

Το Casa Lleca ιδρύθηκε το 2020 στη διάρκεια της πανδημίας, ως καταφύγιο για άστεγα LGBTQ+ άτομα και εργαζόμενες στο σεξ που έχασαν τη δουλειά και τη στέγη τους. Μαζί με την κοινοτική κουζίνα, που λειτουργεί τους τελευταίους μήνες, αποτελούν έναν χώρος διαμονής, αλλά υποστήριξης.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below