Στη Han Kang, συγγραφέα από τη Νότια Κορέα, απονέμεται το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2024 «για την έντονη ποιητική της πρόζα που αντιμετωπίζει ιστορικά τραύματα και εκθέτει την ευθραυστότητα της ανθρώπινης ζωής». Στα έργα της περιλαμβάνονται: «Η χορτοφάγος», «The White Book», «Human Acts» και «Μαθήματα ελληνικών».

Είναι η πρώτη γυναίκα ασιατικής καταγωγής που βραβεύεται με Νόμπελ Λογοτεχνίας.

BREAKING NEWS
The 2024 #NobelPrize in Literature is awarded to the South Korean author Han Kang “for her intense poetic prose that confronts historical traumas and exposes the fragility of human life.” pic.twitter.com/dAQiXnm11z

«Μπόρεσα να μιλήσω με την Han Kang στο τηλέφωνο», δήλωσε ο μόνιμος γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας Mats Malm μετά την ανακοίνωση της νίκης της.

«Είχε μια συνηθισμένη μέρα, όπως φάνηκε – μόλις είχε τελειώσει το δείπνο με τον γιο της. Δεν ήταν πραγματικά προετοιμασμένη γι’ αυτό, αλλά αρχίσαμε να συζητάμε τις προετοιμασίες για τον Δεκέμβριο», όταν θα απονεμηθεί στην Kang το βραβείο Νόμπελ.

Στην πρώτη της ανάρτηση στο X (πρώην Twitter) μετά την ανακοίνωση της νίκης της έγραψε: «Μια σπουδαία είδηση: Η Σουηδική Ακαδημία μου απένειμε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Χωρίς λόγια. Ευχαριστώ!».

 

A greatest news. Swedish Academy awarded me the Nobel Prize in Literature. No words. Thanks!!!

— Han Kang (@HangKangOffic) October 10, 2024

Ποια ειναι η Han Kang

Θεωρείται μία από τις πιο μεγαλειώδεις συγγραφείς της σύγχρονης σκηνής. Κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Booker το 2016 με το μυθιστόρημά της «Η χορτοφάγος», ένα ασφυκτικό πορτρέτο της απομόνωσης στην οποία μπορεί να βυθιστεί ένας άνθρωπος κάνοντας μια αλλαγή στη ζωή του χωρίς την άδεια των άλλων.

Η Νοτιοκορεάτισσα συγγραφέας, που γεννήθηκε στην Γκουανγκτζού το 1970, εξέδωσε το 2023 τα «Μαθήματα ελληνικών», ένα μυθιστόρημα – κραυγή σιωπής, στην οποία η γλώσσα παλεύει ενάντια στον αφανισμό της. Πρωταγωνίστρια είναι μια γυναίκα που έχει χάσει τη φωνή της, τη μητέρα της, καθώς και την επιμέλεια του γιου της.

Είναι κόρη του συγγραφέα Han Seung-won, ενώ και ο αδερφός της είναι συγγραφέας. Σπούδασε κορεατική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Yonsei και η καριέρα της ξεκίνησε όταν πέντε ποιήματά της παρουσιάστηκαν στο τεύχος του χειμώνα του 1993 του τριμηνιαίου περιοδικού Literature and Society. Έκανε το μυθιστορηματικό της ντεμπούτο την επόμενη χρονιά, όταν το διήγημά της «The Scarlet Anchor» ήταν η νικήτρια συμμετοχή στον ανοιξιάτικο λογοτεχνικό διαγωνισμό Seoul Shinmun.Έκτοτε, έχει κερδίσει το Λογοτεχνικό Βραβείο Yi Sang (2005), το Βραβείο Νέου Καλλιτέχνη του Σήμερα και το Βραβείο Μυθιστορήματος Κορεατικής Λογοτεχνίας. Έχει διδάξει δημιουργική γραφή στο Ινστιτούτο Τεχνών της Σεούλ και αυτή τη στιγμή εργάζεται πάνω στο έκτο της μυθιστόρημα.

Έχει δηλώσει πως υποφέρει από ημικρανίες και είναι αυτός ο πόνος που την κρατά ταπεινή.

Είναι, επίσης, μουσικός και ασχολείται και με την εικαστική τέχνη. Αυτή η πολυδιάστατη φύση της, απεικονίζεται συχνά στο έργο της. Είναι μητέρα ενός παιδιού.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below