Μέχρι σήμερα πολλές γυναίκες αγωνίζονται να βγουν από τη σκιά του φημισμένου συντρόφου τους και να αναδείξουν την προσωπική τους, αυτόνομη διαδρομή, στις τέχνες, τις επιστήμες, τον αθλητισμό ή σε οποιονδήποτε τομέα διαπρέπουν. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να φανταστούμε πώς ήταν η κατάσταση πριν από σχεδόν έναν αιώνα, όταν η Frida Kahlo μετακόμισε με τον Diego Rivera στις ΗΠΑ.

Από εκείνη την εποχή, και συγκεκριμένα το 1932, προέρχεται ένα δημοσίευμα εφημερίδας με τίτλο: «Επίσκεψη σε σπίτια ενδιαφέροντων ανθρώπων: H σύζυγος του μάστερ της τοιχογραφίας καταπιάνεται με πάθος με τη ζωγραφική». Αναφέρεται, φυσικά, στη Frida Kahlo, η οποία επίσης, όπως καταλαβαίνουμε, είχε πέσει θύμα των έμφυλων στερεοτύπων.

Όπως γράφει σε μια σχετική ανάρτηση, για τις λεπτομέρειες του γεγονότος, όταν μια Αμερικανίδα ρεπόρτερ, η Florence Davies, ανακάλυψε την τέχνη της Kahlo, τη ρώτησε: «Είσαι κι εσύ ζωγράφος;», για να πάρει την απάντηση: «Ναι, η καλύτερη στον κόσμο».

Όταν μια Αμερικανίδα ρεπόρτερ, η Florence Davies, ανακάλυψε την τέχνη της Kahlo, τη ρώτησε: «Είσαι κι εσύ ζωγράφος;», για να πάρει την απάντηση: «Ναι, η καλύτερη στον κόσμο».

Η Davies αποφάσισε λοιπόν να παρουσιάσει το ζευγάρι των καλλιτεχνών γράφοντας: «Η ζωγραφική της κυρίας Rivera δεν είναι σε καμία περίπτωση αστεία. Παρόλο που δεν θα σταματήσει να γελάει αν τη ρωτήσεις γι’ αυτήν, έχει κατακτήσει ένα επιδέξιο και όμορφο στυλ, ζωγραφίζοντας με μια τεχνική με λεπτομέρειες, που παραπέμπει στις μινιατούρες, η οποία απέχει μακράν από τις ηρωικές φιγούρες του Rivera».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below