Οι Νύχτες Πρεμιέρας συμπληρώνουν φέτος 30 χρόνια ζωής και κάποιοι, πολλοί (στην πραγματικότητα πάρα πολλοί) που μεγάλωσαν μαζί τους γιορτάζουν μία σινεφίλ ενηλικίωση -αν υπάρχει ποτέ τέτοιο πράγμα σε αυτή την τέχνη της αιώνιας εφηβείας που είναι το σινεμά.

Ας αρχίσουμε από τα εύκολα. 7 ταινίες που την ημέρα της πρεμιέρας του φεστιβάλ είχαν ακόμη έστω και ελάχιστα εισιτήρια. Μακριά από το αγριεμένο πλήθος των βραδινών προβολών, στην απογευματινή αλλά και μεταμεσονύκτια ζώνη, σας περιμένουν ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους, σπάνιες και σε άριστη κατάσταση κόπιες ταινιών του Ακίρα Κουροσάουα, ταινίες από το αφιέρωμα στο Βρετανικό σινεμά των 80s (This is England) και στο αφιέρωμα Μουσική & Φιλμ.

1. BRANDO WITH A GLASS EYE  Ο Λουκάς καταφεύγει στην ένοπλη ληστεία για να χρηματοδοτήσει το όνειρό του να σπουδάσει υποκριτική (την περίφημη Μέθοδο) στη Νέα Υόρκη. Άθελά του,  τραυματίζει τον Ηλία, έναν αθώο περαστικό. Αργότερα τον επισκέπτεται στο νοσοκομείο για να τον βγάλει από τη μέση, αντ’ αυτού όμως γίνονται φίλοι. Ο Antonis Tsonis υπογράφει το σενάριο και σκηνοθετεί τους Γιάννη Νιάρρο, Κώστα Νικούλι και Ξένια Ντάνα, μεταξύ άλλων. 12/10, 19:00 CINOBO ΟΠΕΡΑ 1

2. ΜΙΓΙΑΖΑΚΙ, ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ | MIYAZAKI, SPIRIT OF NATURE Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Χαγιάο Μιγιαζάκι, με σπάνιο προσωπικό αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις συνεργατών κι επιφανών θαυμαστών του. Το ντοκιμαντέρ αξιοποιεί πλούσια αποσπάσματα από τις ταινίες του Ιάπωνα δημιουργού ταινιών κινουμένων σχεδίων για να αναδείξει τις ευθείες γραμμές ανάμεσα σε αυτές και το «πνεύμα της φύσης» που διέπει τη φιλμογραφία του. Σκηνοθετεί ο Léo Favier. 06/10, 17:00, ΔΑΝΑΟΣ 1 13/10, 17:30, ΔΑΝΑΟΣ 1

3. ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΦΡΟΥΡΙΟ | THE HIDDEN FORTRESS (1958) Δύο ρακένδυτοι στρατιώτες πληρώνονται με χρυσάφι για να βοηθήσουν έναν άνδρα και μια γυναίκα να περάσουν τα εχθρικά σύνορα, χωρίς να ξέρουν ότι στην πραγματικότητα αυτός είναι Σαμουράι και αυτή Πριγκίπισσα. Η ταινία που ενέπνευσε στον Τζορτζ Λούκας για να γυρίσει τον «Πόλεμο των Άστρων» (ναι, σωστά διαβάσατε). 08/10, 19:00, ΔΑΝΑΟΣ 1

4. ΣΙΝΤ ΚΑΙ ΝΑΝΣΥ | SID AND NANCY (1986) Τη νύχτα της 12ης Σεπτεμβρίου του 1978 στο θρυλικό Chelsea Hotel, η Νάνσι Σπάνγκεν έπεφτε νεκρή, πιθανόν από μαχαιριά του εραστή της, μπασίστα των Sex Pistols, Σιντ Βίσιους. Συγκλονιστικοί οι Γκάρι Ολντμαν και Κλόι Γουέμπ ως πρωταγωνιστικό ζευγάρι αυτού του “φαρμακερού ρομάντζου καταχρήσεων και ακροτήτων”. Σαράντα περίπου χρόνια μετά την πρεμιέρα του, το «Σιντ και Νάνσυ» δικαίως συγκαταλέγεται ανάμεσα στις καλύτερες ταινίες που έγιναν ποτέ για τη μουσική. Σκηνοθετεί ο Alex Cox.
07/10, 22:00, CINOBO ΟΠΕΡΑ 2

5. BLUR: TO THE END Η ιστορία τεσσάρων φίλων που δημιούργησαν ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα των 90ς, με τραγούδια, ανέκδοτες διηγήσεις από το παρελθόν και τρυφερές στιγμές στο παρόν σε σκηνοθεσία Toby L. 05/10, 19:30, CINOBO ΟΠΕΡΑ 1

6. Έξι Λεπτά από Έναν Αιώνα / Six Minutes from A Century  Οι τελευταίες προβολές του Κινηματογράφου Ιντεάλ, που για έναν αιώνα ψυχαγωγούσε, διασκέδαζε, συντρόφευε και έδινε ζωή στους Αθηναίους, αλλά και στο κέντρο της πόλης. Η οκτάλεπτη ταινία του Μελέτη Μοίρα φιλοδοξεί να χωρέσει σε έξι λεπτά την αγάπη μας για το σινεμά που εκτός από καλλιτεχνικό ορόσημο της πόλης υπήρξε και σπίτι για τις Νύχτες Πρεμιέρας. Προβάλλεται εκτός διαγωνιστικού γιατί έχει ήδη κερδίσει τη θέση της στην καρδιά των θεατών. 04/10, 17:00, ΑΣΤΟΡ

7. ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ | IT DOESN’T GET ANY BETTER THAN THIS Ένα ζευγάρι που γυρίζει αυτοσχέδιες ταινίες τρόμου αγοράζει ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο σε επαρχιακή κωμόπολη των ΗΠΑ με σκοπό να το χρησιμοποιήσει ως σκηνικό στην επόμενη δουλειά του. Μη χάσετε την ευκαιρία να δείτε το νέο «Blair Witch Project» και ένα από τα καλύτερα found footage φιλμ, οι δημιουργοί του οποίου έχουν απαγορεύσει την προβολή του εκτός κινηματογραφικής αίθουσας. Το υπογράφουν οι Rachel Kempf και Nick Toti, οι οποίοι και πρωταγωνιστούν.
06/10, 22:30, ΑΣΤΥ   12/10, 22:00, ΟΠΕΡΑ 2

Οι 10 sold out ταινίες που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε να παρακολουθήσετε κάνοντας ένα πέρασμα από τις αίθουσες όπου προβάλλονται, εις άγρα ματαιώσεων της τελευταίας στιγμής.

Στον «Σπόρο της Ιερής Συκιάς» του Μοχάμαντ Ρασούλοφ (Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών), κοινωνική ταινία αλλά και καλοδουλεμένο θρίλερ, τα μέλη μιας μεσοαστικής οικογένειας, ιδεολογικά χωρισμένης στα δύο, συγκρούονται με ακραίους τρόπους σε μία κοινωνία που στραγγαλίζεται από το συντηρητικό τοπικό καθεστώς. Το φιλμ, γερμανικής παραγωγής, διεκδικεί το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας 2024 ως επίσημη συμμετοχή της Γερμανίας.  Στο φεστιβάλ στις 13/10, στις 20:15, ΑΣΤΥ, στις αίθουσες στις 5/12.

Στην “ANORA”, (Χρυσός Φοίνικας στις φετινές Κάννες), ο αγαπημένος του φεστιβάλ Σον Μπέικερ παρακολουθεί μια σεξεργάτρια που παντρεύεται ένα κακομαθημένο 20χρονο πλουσιόπαιδο, γόνου ενός Ρώσου ολιγάρχη. Φυσικά η οικογένειά του θα θελήσει να διαλύσει αυτό το γάμο σε αυτή την “πειραγμένη κομεντί κοινωνικών ανισοτήτων”. Στο φεστιβάλ στις 06/10, στις 21:30, CINOBO ΟΠΕΡΑ 1, στις αίθουσες στις 24/10. 

Στο “Ελιξήριο της Νιότης” Mια βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός και πλέον παρουσιάστρια τηλεοπτικού σόου γυμναστικής καταφεύγει σε μια μυστηριώδη ουσία που υπόσχεται να βγάλει από μέσα της –κυριολεκτικά– τον καλύτερο, νεότερο και ομορφότερο εαυτό της. Φεμινισμός και body horror σε μια σάτιρα για τη στάση της βιομηχανίας του θεάματος απέναντι στις γυναίκες. Βραβείο Σεναρίου στις Κάννες και ιδανικό midnight movie. Η Coralie Fargeat σκηνοθετεί τις εξαιρετικές Demi Moore και Margaret Qualley. Στο φεστιβάλ στις 04/10, 22:30, ΔΑΝΑΟΣ 1 και 2. Στις αίθουσες στις 31/10.

Στην “Εmilia Perez” ο Ζακ Οντιάρ, παρακολουθεί την ιστορία ενός διαβόητου Μεξικανού βαρόνου των καρτέλ που βάζει μια δικηγόρο να οργανώσει κάτω από άκρα μυστικότητα τη φυλομετάβασή του και την απόσυρσή του από τον υπόκοσμο. Μιούζικαλ (ναι, καλά διαβάσατε), βίαιο γκανγκστερικό θρίλερ, μελόδραμα, ρομάντζο. Με τις Zoe Saldana, Selena Gomez, Karla Sofía Gascón, Adriana Paz, καστ-δυναμίτη, που σύσσωμο απέσπασε το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Καννών (όπως επίσης και τον Χρυσό Φοίνικα, τον Queer φοίνικα και το βραβείο της κριτικής επιτροπής). Sold out στις 12/10, στις 22:00, ΑΣΤΥ και 12/10,  στις 22:00, ABANA. Στις αίθουσες στις 7/11. 

Στο “The Room next door” η Ίνγκριντ (Τζούλιαν Μουρ) και η Μάρθα (Τίλντα Σουίντον), στενές φίλες στα νιάτα τους, εργάζονταν μαζί στο ίδιο περιοδικό. Οι περιστάσεις της ζωής τις χώρισαν αφού η Ίνγκριντ έγινε συγγραφέας αυτοβιογραφικών μυθιστορημάτων και η Μάρθα πολεμική ανταποκρίτρια. Οι δυο τους συναντιούνται ξανά μετά από χρόνια σε μια έντονη, αλλά παράξενα τρυφερή κατάσταση. Χρυσό Λιοντάρι στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας για τον Pedro Almodóvar.  Η ταινία που κλείνει τις Νύχτες Πρεμιέρας θα βγει στις αίθουσες στις 14/11.

Στο “Megalopolis” θα δούμε μία χειμαρρώδη sci-fi αλληγορία του Φράνσις Φορντ Κόπολα με ήρωα έναν πρωτοποριακό αρχιτέκτονα και επιστήμονα με την ικανότητα να ρυθμίζει τον χρόνο και τον χώρο, ο οποίος βασίζει σε ένα θαυματουργό κατασκευαστικό υλικό το όνειρό του για μια ουτοπική μητρόπολη του μέλλοντος. Μπαρόκ σάτιρα της ανθρώπινης ματαιοδοξίας και ένα είδος ρομαντικής παρακαταθήκης του σκηνοθέτη για τις επόμενες γενεές. Αναμένεται με αγωνία. Με τους Adam Driver, Giancarlo Esposito, Nathalie Emmanuel, Aubrey Plaza. Κάντε μια βόλτα στις 11/10, στις 20:30 από την ΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ. Διαφορετικά, στις αίθουσες στις 28/11.

Στο “Μικρά πράγματα σαν κι αυτά” (“Small Things like these”) o βραβευμένος με Όσκαρ Κίλιαν Μέρφι («Οπενχάιμερ») πρωταγωνιστεί και συμπαράγει ένα από τα ωραιότερα δράματα της χρονιάς: Μια ατμοσφαιρική και υπόκωφα συγκλονιστική διασκευή στο ομώνυμο μπεστ σέλερ της Κλερ Κίγκαν, το οποίο εκτυλίσσεται σε μια μικρή πόλη της Ιρλανδίας, στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Εκεί, λίγο πριν τον ερχομό των Χριστουγέννων, ένας εργατικός και ταπεινός οικογενειάρχης θα έρθει αντιμέτωπος με τη συνείδησή του και κυρίως με τη συνένοχη σιωπή των συμπατριωτών του, που διαπιστώνει ότι συγκαλύπτουν τις διεφθαρμένες και απάνθρωπες μεθόδους της Καθολικής Εκκλησίας. Σκηνοθετεί ο Tim Mielants. 05/10, στις 21:00, ΑΣΤΥ. Στις αίθουσες στις 28/11.


Στο “A real pain” δύο αταίριαστα ξαδέρφια εξερευνούν τις ρίζες τους πετώντας για την Πολωνία μετά τον θάνατο της γιαγιάς τους. Παίζει και σκηνοθετεί ο Jesse Eisenberg με συμπρωταγωνιστή τον Kieran Culkin. Που να κάνετε stalking: 11/10, στις 20:00, ΔΑΝΑΟΣ 1. Αναμένεται και στις αίθουσες.

Στο “Black Dog” ένας άντρας που μόλις βγήκε από τη φυλακή επιστρέφει στη γενέτειρά του, μια μεθοριακή κωμόπολη στην κινεζική έρημο Γκόμπι. Η πόλη του αργοπεθαίνει, οι κάτοικοί της την εγκαταλείπουν και καθώς ο ίδιος προσπαθεί μάταια να συμβαδίσει με τη νέα πραγματικότητα, ένας σκύλος γίνεται ξαφνικά ο επιστήθιος φίλος του. Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών για τον Guan Hu.  Που να κάνετε stalking: 06/10, 22:00, ΔΑΝΑΟΣ 1. Αναμένεται και στις αίθουσες.

Στο “Flow ” μια μοναχική μαύρη γάτα πασχίζει να επιβιώσει σε έναν κόσμο στο χείλος της καταστροφής, όπου ένας ανεξήγητος κατακλυσμός παρασύρει σχεδόν τα πάντα. Πλάνα που ξεχειλίζουν ομορφιά στο καλύτερο animation της χρονιάς. Επίσημη υποβολή της Λετονίας στην κούρσα του Διεθνούς Όσκαρ. Σκηνοθετεί ο Gints Zilbalodis. Πού να κάνετε stalking για ένα εισιτήριο: 06/10, στις 19:00, CINOBO OPERA 1 και 09/10, στις 19:30, ΔΑΝΑΟΣ 2. Αναμένεται και στις αίθουσες.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below