Τα τελευταία δύο χρόνια έχω αποφασίσει να κάνω για την επιδερμίδα μου κάτι παραπάνω από την περιποίηση στο σπίτι. Μέχρι στιγμής -το τονίζω γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει- έχω αποφύγει συνειδητά κάποιες θεραπείες όπως το botox και ψάχνω να βρω όλες εκείνες που χαρίζουν λάμψη, που προσφέρουν ομοιόμορφη και ξεκούραστη όψη και που δίνουν εφόδια στην επιδερμίδα για να λειτουργεί αναγεννητικά και που διατηρούν ταυτόχρονα μια φυσική όψη στο πρόσωπο.
Κάνοντας λοιπόν την έρευνά μου, κατέληξα στο ότι αυτό για το οποίο πρέπει να μάθω και στη συνέχεια να γράψω είναι τα εξωσώματα. Ναι μία άγνωστη λέξη για πολλούς. Η αλήθεια είναι ότι όταν ανέφερα στα κορίτσια του περιοδικού ότι θα κάνω αυτό το θέμα υπήρξε κάποια άγνοια μαζί με έναν ενθουσιασμό που έκρυβαν πολλές ερωτήσεις. Αυτές όλες τις ερωτήσεις μου απάντησε η δερματολόγος-αφροδισιολόγος δρ Ελίνα Θεοδωρακοπούλου.
Τι είναι τα εξωσώματα;
Αποτελούμαστε από τρισεκατομμύρια κύτταρα που ζουν αρμονικά μεταξύ τους όταν είμαστε υγιείς και νέοι. Eχετε αναρωτηθεί πώς το καταφέρνουν; Oλα τα κύτταρα μεταξύ τους επικοινωνούν με μηνύματα που μεταφέρονται από το ένα κύτταρο στο άλλο σε ειδική ασφαλή «συσκευασία». Αυτή η συσκευασία, αυτός ο αγγελιοφόρος των κυττάρων, είναι τα εξωσώματα: εκτός του σώματος δηλαδή. Αποβάλλονται από το ένα κύτταρο και ταξιδεύουν για να βρουν το κύτταρο-στόχο και να μεταδώσουν το μήνυμα: π.χ., ένα έναυσμα κινδύνου από κάποιον ιό, ένας τραυματισμός, κάποια έλλειψη βιταμινών ή απλώς η συνέχιση της αρμονικής συμβίωσης. Όταν τα εξωσώματα παράγονται από τα κύτταρα που είναι οι φρουροί του κάθε οργάνου, δηλαδή τα βλαστοκύτταρα, τότε αυτά τα εξωσώματα είναι πιο δυναμικά, πιο αναγεννητικά, πιο αποδοτικά στην πληροφορία που μεταδίδουν. Καθώς μεγαλώνουμε και φθίνει η λειτουργία του οργανισμού, αυτό μεταφράζεται και σε φθίνουσες πληροφορίες μεταξύ των κυττάρων μας, καθώς τα εξωσώματά μας χάνουν τη δυναμική τους.
Γιατί τα ακούμε τόσο έντονα τελευταία;
Η εποχή του κορωνοϊού σηματοδότησε πολλές θετικές αλλαγές στην ερευνητική Ιατρική για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ενας τέτοιος τομέας είναι και ο τομέας των εξωσωμάτων, ως μη τοξικές φυσικές πλατφόρμες μεταφοράς πληροφοριών για την καταπολέμηση σοβαρών λοιμώξεων, φλεγμονών, ακόμα και του καρκίνου. Οπότε τα εξωσώματα είναι ένα βήμα στο μέλλον χωρίς τοξικά για τον οργανισμό φάρμακα. Έτσι λοιπόν ήταν αναπόφευκτο να χρησιμοποιηθούν και στο δέρμα, που είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπου. Το γεγονός ότι είναι ένας πιο φυσικός τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων γήρανσης, φλεγμονής, επούλωσης του δέρματος, τα κατοχυρώνει τελευταία ως σημαντικούς παίχτες στην εστέτ της αισθητικής δερματολογίας.
Υπάρχουν διαφορετικά είδη;
Υπάρχουν ανθρώπινα, φυτικά, βακτηριακά, ζωικά και συνθετικά εξωσώματα και ανάλογα με τη θεραπευτική ένδειξη που έχουν χρησιμοποιούνται και από ιατρικές ή κτηνιατρικές ειδικότητες. Οσον αφορά το δέρμα, τα σκευάσματα που έχουμε είναι από ανθρώπινες πηγές, όπως λίπος, πλακούντας, μυελός των οστών και αίμα, καθώς και φυτικές πηγές, π.χ., βλαστοκύτταρα τριαντάφυλλων. Να σημειωθεί ότι οι πηγές που είναι τεκμηριωμένες επιστημονικά για την αποτελεσματικότητα σε δέρμα και μαλλιά είναι τα εξωσώματα από βλαστοκύτταρα λιπώδους ιστού και βλαστοκύτταρα τριαντάφυλλου. Επιπλέον, δεν αναγνωρίζονται ως εξωσώματα άλλες φυτικές πηγές που δεν προέρχονται από τα βλαστοκύτταρα φυτών, αλλά απλά από την ψίχα ή τον χυμό του ίδιου φυτού. Τέλος, υπάρχουν και κάποια ζωικά, αλλά χωρίς πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση για την αποτελεσματικότητά τους στο δέρμα. Οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τι χρησιμοποιούμε στο δέρμα μας. Οσον αφορά την Ευρώπη, οι ανθρώπινες πηγές εξωσωμάτων απαγορεύεται από το νόμο να χρησιμοποιηθούν για αισθητικούς σκοπούς στο δέρμα, οπότε μας επιτρέπονται τα εξωσώματα από βλαστοκύτταρα φυτών.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να τα εφαρμόσουμε;
Εφαρμόζονται τοπικά στο δέρμα κατά τη διάρκεια θεραπειών στο ιατρείο και έχουν ως ένδειξη την καταπολέμηση των δυσχρωμιών, των ρυτίδων, της οποιασδήποτε ανομοιογένειας δέρματος, όπως ροδόχρους ακμή, διεσταλμένοι πόροι, ερεθισμοί από άλλες θεραπείες ή προϊόντα.
Είναι επίσης πολύ αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των σημαδιών ακμής, των εγκαυμάτων, των χειρουργικών τραυμάτων. Συνοπτικά, βοηθούν στην πολύ γρήγορη επούλωση του δέρματος, στη μείωση της φλεγμονής, στην καταπολέμηση της υπερμελάγχρωσης. Συνήθως τα εφαρμόζουμε με δερμοαπόξεση, λέιζερ, RF microneedling. Υπάρχουν και άλλα πιο εξειδικευμένα πρωτόκολλα για πιο δύσκολες περιπτώσεις. Όταν χρησιμοποιούνται στα μαλλιά, μας δίνουν γρήγορα αποτελέσματα, πιο πυκνά και υγιή μαλλιά με μεγαλύτερη διάρκεια στο τριχωτό της κεφαλής, χωρίς παρενέργειες. Να σημειωθεί ότι πλέον μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για την ανανέωση και την αναζωογόνηση της ευαίσθητης περιοχής δίνοντας μια φυσική τόνωση και ανάπλαση ειδικά σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Οπότε είναι μια λύση στα προβλήματα ξηρότητας κόλπου, στη βελτίωση των δυσχρωμιών ή στους ερεθισμούς της περιοχής.
Τι αποτελέσματα περιμένουμε από μια θεραπεία προσώπου με εξωσώματα;
Λάμψη, σφρηγιλότητα, σύσφιγξη, μείωση των ρυτίδων, των πόρων και των δυσχρωμιών.
Με ποια ρουτίνα skincare/με ποια συστατικά (στο σπίτι) είναι ιδανικό να το συνδυάσουμε;
Προϊόντα που στοχεύουν στη λείανση της επιδερμίδας και στην απομάκρυνση των δυσχρωμιών όπως η ρετινόλη, η βιταμίνη C, νιασιναμίδη είναι ιδανικά για την ενίσχυση των αποτελεσμάτων, ενώ η καταπράυνση με υαλουρονικό οξύ, πεπτίδια, βιταμίνη Ε και πανθενόλη είναι απαραίτητα ειδικά στα κόκκινα ευαίσθητα δέρματα. Τέλος, δεν ξεχνάμε ποτέ την αντηλιακή μας προστασία με υψηλό δείκτη για τη σωστή πρόληψη αλλά και διατήρηση του υγιούς δέρματος χωρίς ατέλειες.