Δικαστής στην πολιτεία Georgia στις ΗΠΑ ακύρωσε στις 30 Σεπτεμβρίου νόμο που απαγόρευε τις αμβλώσεις μετά την έκτη εβδομάδα της κύησης εκτιμώντας ότι παραβίαζε τα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών.

Όταν υπογράφηκε αρχικά ως νόμος, γνωστός ως LIFE Act, ποινικοποιούσε τις περισσότερες αμβλώσεις από τη στιγμή που θα καταγραφεί καρδιακός παλμός στο έμβρυο, συνήθως γύρω στις έξι εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε το 2022 την υπόθεση Roe v. Wade και έθεσε τέλος στο εθνικό δικαίωμα στην άμβλωση, ανοίγοντας την πόρτα για τις πολιτειακές απαγορεύσεις. Δεκατέσσερις πολιτείες απαγορεύουν πλέον τις αμβλώσεις σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης, με ορισμένες εξαιρέσεις. Η Georgia ήταν μία από τις τέσσερις όπου οι απαγορεύσεις τίθενται σε ισχύ έπειτα από περίπου έξι εβδομάδες κύησης.

Η νομική αμφισβήτηση ασκήθηκε από τη συλλογικότητα SisterSong Women of Color Reproduction Collective κατά της πολιτείας της Georgia με τον δικαστή Robert McBurney να ακυρώνει την απαγόρευση.

«Όταν ένα έμβρυο που αναπτύσσεται μέσα σε μια γυναίκα έρθει στη ζωή, όταν η κοινωνία μπορεί να αναλάβει τη φροντίδα και την ευθύνη γι’ αυτή την ξεχωριστή ζωή, τότε – και μόνο τότε – η κοινωνία μπορεί να παρέμβει. Μια αυθαίρετη απαγόρευση έξι εβδομάδων για τους τερματισμούς της εγκυμοσύνης (μετά την εμβρυϊκή καρδιακή δραστηριότητα) δεν συνάδει με αυτά τα δικαιώματα και την κατάλληλη ισορροπία που καθιερώνει ο κανόνας της βιωσιμότητας μεταξύ των δικαιωμάτων της γυναίκας για ελευθερία και ιδιωτικότητα και του συμφέροντος της κοινωνίας να προστατεύει και να φροντίζει τα αγέννητα βρέφη», έγραψε ο δικαστής.

Καταγγέλλοντας «μια αυθαίρετη απαγόρευση των αμβλώσεων μετά την έκτη εβδομάδα», όταν ακόμη «πολλές γυναίκες αγνοούν ότι είναι έγκυες ή στην καλύτερη περίπτωση δεν είναι σίγουρες», ο δικαστής επανέφερε το όριο για την εθελούσια διακοπή της κύησης στις 20 με 22 εβδομάδες, όταν πλέον το έμβρυο μπορεί να επιβιώσει εκτός μήτρας.

Ο αντίκτυπος των απαγορεύσεων έχει γίνει έντονα αισθητός στις πολιτείες των ΗΠΑ, επειδή πολλοί άνθρωποι πρέπει να ταξιδέψουν εκατοντάδες χιλιόμετρα σε πολιτείες όπου οι αμβλώσεις γίνονται νόμιμα.

Η νέα απόφαση της Georgia, αν ισχύσει και για άλλες περιπτώσεις, θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους πρόσβασης στην άμβλωση όχι μόνο για τους κατοίκους της πολιτείας, αλλά και για ανθρώπους σε κοντινές πολιτείες που σήμερα πρέπει να ταξιδέψουν πολλά χιλιόμετρα για να τερματίσουν μια εγκυμοσύνη.

Η πολιτεία μπορεί να ασκήσει ακόμα έφεση στη συγκεκριμένη απόφαση. Η Kara Murray, διευθύντρια επικοινωνίας του Γενικού Εισαγγελέα της Georgia, Chris Carr, ανέφερε σε δήλωσή της: «Πιστεύουμε ότι ο νόμος LIFE είναι πλήρως συνταγματικός και θα ασκήσουμε αμέσως έφεση κατά της απόφασης του κατώτερου δικαστηρίου».

Ο νόμος ψηφίστηκε από τους πολιτειακούς νομοθέτες και υπογράφηκε από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη Brian Kemp το 2019, αλλά δεν είχε τεθεί σε ισχύ έως ότου το Ανώτατο Δικαστήριο ανατρέψει την απόφαση Roe v. Wade, η οποία προστάτευε το δικαίωμα στην άμβλωση για σχεδόν 50 χρόνια.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below