Νωρίτερα αυτό το μήνα, η 80χρονη Choi Soon-hwa αποκαλύφθηκε ως φιναλίστ στον ετήσιο διαγωνισμό Miss Universe Korea και θα έχει την ευκαιρία να εκπροσωπήσει τη χώρα της στον τελικό του Νοεμβρίου.

Για δεκαετίες, ο Οργανισμός Μις Υφήλιος επέβαλε αυστηρούς ηλικιακούς περιορισμούς σε γυναίκες ηλικίας 18 έως 28 ετών. Αλλά από το 2024, εν μέσω αυξανόμενων εκκλήσεων για εκσυγχρονισμό, το ανώτατο όριο ηλικίας έχει αρθεί. Πέρυσι, ο οργανισμός ενημέρωσε επίσης τα κριτήρια επιλεξιμότητας για να άρει μια μακροχρόνια απαγόρευση για έγκυες γυναίκες ή μητέρες και γυναίκες που ήταν —ή είχαν ποτέ— παντρευτεί.

Οι διαγωνισμοί Μις Υφήλιος σε εθνικό επίπεδο, αν και δεν διοικούνταν όλοι απευθείας από τον Οργανισμό Μις Υφήλιος, ήταν υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

«Τώρα που ο περιορισμός ηλικίας έχει αρθεί, είπα, «Πρέπει να το δοκιμάσω», είπε η Choi, προσθέτοντας: «Είτε τα καταφέρω είτε όχι, ήμουν αποφασισμένη να προσπαθήσω και να έχω αυτή την ευκαιρία».

Οι διοργανωτές του Miss Universe Korea ανακοίνωσαν τον φετινό διαγωνισμό υποστηρίζοντας σε διαφημιστικό υλικό ότι «η ηλικία δεν έχει σημασία όταν πρόκειται για όνειρα». Αφαίρεσαν επίσης το τμήμα του μαγιό.

Η νικήτρια του Miss Universe Korea θα αποφασιστεί μέσω ενός συστήματος βαθμολόγησης που λαμβάνει υπόψη την ηλεκτρονική ψηφοφορία και τις αξιολογήσεις των κριτών, για τις οποίες η Choi είπε ότι εκτιμούσε τόσο την «εξωτερική όσο και την εσωτερική ομορφιά». «Το να δείχνεις όμορφος εξωτερικά είναι σημαντικό, αλλά νομίζω ότι πρέπει να είσαι ήσυχος και στο μυαλό σου και να ξέρεις πώς να σέβεσαι τους άλλους», είπε, προσθέτοντας: «Επίσης, πρέπει να είσαι θετικά σκεπτόμενος. Τόσοι πολλοί άνθρωποι είναι αρνητικοί αυτές τις μέρες».

Τα κορεατικά καλλιστεία έχουν επικριθεί τα τελευταία χρόνια για την προώθηση μιας μοναδικής ιδέας ομορφιάς – μια ιδέα που ενισχύεται από τη χρήση αισθητικής χειρουργικής από ορισμένες συμμετέχουσες, η οποία συνήθως δεν περιορίζεται από τους διοργανωτές. Αλλά η Choi δεν ταράζεται από την εξέλιξη.

«Είναι δύσκολο να βρεις ανθρώπους που δεν έχουν κάνει κάποια διόρθωση ή πλαστικές επεμβάσεις και νομίζω ότι είναι καιρός να το αγκαλιάσουμε», είπε. « Παλιά, ήταν κάτι που είχε επικριθεί αρκετά, αλλά δεν είναι έτσι τώρα. Δεν είναι μόνο οι Κορεάτισες — πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο υποβάλλονται σε πλαστική χειρουργική».

Ενώ ο φετινός διαγωνισμός της Mις Υφηλίου σηματοδοτεί το ντεμπούτο της Choi στα καλλιστεία, εκείνη έχει ήδη κάνει το όνομά της στον κόσμο της μόδας της Κορέας. Αφού εγκατέλειψε τη συνταξιοδότηση εν μέσω οικονομικών δυσκολιών για να εργαστεί ως νοσηλεύτρια στα 50 της, η Choi άρχισε να ασχολείται με το μόντελινγκ σε ηλικία 72 ετών για εξοφλήσει χρέη.

«Ένας από τους ασθενείς μου μού είπε να δοκιμάσω το μόντελινγκ», θυμάται η Choi, προσθέτοντας: «Moυ φάνηκε αρχικά ανοησία… αλλά ταυτόχρονα ξύπνησε το παλιό μου όνειρο να γίνω μοντέλο, να φοράω όμορφα ρούχα και να κάνω φωτογραφήσεις. Έτσι, είπα, «Ναι, το ονειρευόμουν πριν, πρέπει να το δοκιμάσω».

Η Choi παρακολουθούσε εβδομαδιαία μαθήματα σε μια ακαδημία μοντέλων, εξασκώντας το περπάτημά της στους διαδρόμους του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια των βαρδιών. Υπέγραψε στο πρακτορείο των δασκάλων της το 2017 πριν κάνει το ντεμπούτο της στην Εβδομάδα Μόδας της Σεούλ, σε ηλικία 74 ετών, τον επόμενο χρόνο. Έκτοτε έχει εμφανιστεί στις κορεατικές εκδόσεις περιοδικών, συμπεριλαμβανομένων των Harper’s Bazaar και Elle, καθώς και σε εμπορικές καμπάνιες για επωνυμίες, συμπεριλαμβανομένης της δημοφιλούς νοτιοκορεατικής μπύρας, Cass.

«Το να γίνω μοντέλο ήταν σαν να άνοιξε μια πόρτα σε ένα νέο μονοπάτι για μένα. Είπα, «Θα έχω επιτυχία και θα δουλέψω σκληρά»… Όταν το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα, ευχαρίστησα τον Θεό και συνέχισα να εργάζομαι σκληρά. Είναι τόσο διασκεδαστικό και μου αρέσει» πρόσθεσε.

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below