Ήταν η ωραιότερη έκπληξη της περσινής σεζόν: Έξι απεγνωσμένοι ήρωες στα όρια της καρικατούρας σε μία τρελή φάρσα που υπογράφει ο Φρανσίς Βεμπέρ, δημιουργός μεταξύ άλλων του Δείπνου Ηλιθίων και του Κλουβιού με τις τρελές. Στον «Κακό Μπελά» (1973), μεγάλη επιτυχία στο γαλλικό σινεμά, οι δύο κεντρικοί ήρωες είναι ένα αταίριαστο ζευγάρι ανθρώπων, διαμετρικά αντίθετων: ο Φλοριάν, ένας αφόρητα κτητικός σύζυγος που αρνείται να αποδεχτεί το τέλος του γάμου του και θέλει να αυτοκτονήσει και ο Ραλφ, ένας χαμηλών τόνων επαγγελματίας δολοφόνος που θέλει να φέρει σε πέρας ένα ακόμη συμβόλαιο θανάτου. Από ένα γύρισμα της τύχης, οι δυο τους θα βρεθούν σε πλαϊνά δωμάτια σε ένα ξενοδοχείο, και θα αλλάξουν ακόμη και ταυτότητες, σε ένα κρεσέντο παρεξηγήσεων με τραγελαφικά αποτελέσματα.

«Μη σου τύχει» season 2: ο θίασος.

Η παράσταση, που στα ελληνικά έγινε «Μη σου τύχει» (σε μετάφραση του Αντώνη Γαλέου), χρωστάει τη σπιρτάδα της στους σκηνοθέτες της, τον Αιμίλιο Χειλάκη και τον Μανώλη Δούνια, που έσκυψαν με κέφι πάνω από το έργο και το σκηνοθέτησαν με αυστηρότητα χοροδιδάσκαλου του κλασικού χορού για συγχρονίσουν και να συντονίσουν πρόσωπα, καταστάσεις και επί σκηνής πλημμύρες. Γιατί να το δεις;

Σκηνή από την κωμωδία της χρονιάς: «Μη σου τύχει» season 2.

Για τον κλάψα Φλοριάν του Αιμίλιου Χειλάκη. Σχεδόν ξεχνάς ότι έχεις απέναντί σου έναν ηθοποιό με παράστημα και φωνή κομμένα και ραμμένα για τη σκηνή της Επιδαύρου, έναν ηθοποιό που έχεις συνηθίσει να βλέπεις σε θέατρο ρεπερτορίου και δραματικούς ρόλους στην τηλεόραση. Βλέπεις έναν ηθοποιό που παρακολουθείς στενά τα τελευταία 25 χρόνια, όχι απλώς να τσαλακώνεται, αλλά να συρρικνώνεται για να υποδυθεί αυτό το αξιολύπητο ανθρωπάκι που δεν βρίσκει λόγο ύπαρξης χωρίς την αγάπη της πρώην γυναίκας του. Κάνει τα πάντα για να κερδίσει την προσοχή της, απειλεί να αυτοκτονήσει και το προσπαθεί με κωμικοτραγικά αποτελέσματα. Ο Χειλάκης παίρνει αυτόν τον σε πλήρη σύγχυση άνδρα και τον οδηγεί σαν γρήγορο αυτοκίνητο: ανεβάζει γκάζια και αλλάζει ταχύτητες σε φρενήρεις ρυθμούς, του χαρίζει αξιοζήλευτη ενέργεια και τον στέλνει να σαρώσει κάθε ίχνος λογικής που βρίσκεται στο δρόμο του, στέλνοντας τον Ραλφ του Χριστόδουλου Στυλιανού στα δίχτυα της παράνοιας.

Χριστόδουλος Στυλιανού, Αιμίλιος Χειλάκης σε σκηνή από την παράσταση «Μη σου τύχει» season 2.

Για τον επαγγελματία δολοφόνο Ραλφ του Χριστόδουλου Στυλιανού. Μετρημένος και ψυχαναγκαστικός, ο Ραλφ είναι το κωμικό αντίβαρο στον Φλοριάν, που δεν σταματά να κλαψουρίζει. Ένας δολοφόνος του στέκει ψυχρός και αγέρωχος απέναντι στον παραλογισμό του γείτονά του στο ξενοδοχείο, αποδέχεται με ξεκαρδιστική στωικότητα τα καραγκιοζιλίκια του και είναι έτοιμος να μιλήσει ακόμη και με σφαίρες για να τον αποστομώσει. Ο Στυλιανού, ένας καλοκουρδισμένος συμπρωταγωνιστής, κρατά το κωμικό μέτρο απέναντι στην υπερβολή και μαζί με τον Χειλάκη δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό, ένα  αξιομνημόνευτο κωμικό ζευγάρι.

Ελένη Καρακάση, Αιμίλιος Χειλάκης σε σκηνή από την παράσταση «Μη σου τύχει» season 2.

Για τον τρόπο που γύρω τους στροβιλίζονται οι τέσσερις γυναίκες ηθοποιοί της παράστασης: η Ελένη Καρακάση, σουμπρέτα – πολυεργαλείο που σαρώνει σε διαφορετικούς ρόλους, η Ευγενία Ξυγκόρου, η Τάνια Τρύπη και η Νίνα Φώσκολου, (η πρώην σύζυγος, η ψυχολόγος, η αστυνομικός). Γιατί στο «Μη σου τύχει» όλα μπορεί να σου τύχουν επί σκηνής και τυχαίνουν: παραλίγο αυτοκτονίες, απόπειρες δολοφονίας, ηρεμιστικές ενέσεις, διεγερτικές ενέσεις, ρολά που καταρρέουν, μπάνια που πλημμυρίζουν και γεμίζουν νερά τη σκηνή και μία αυθεντική αίσθηση ευφορίας το κοινό.

Τάνια Τρύπη, Ευγενία Ξυγκόρου, Αιμίλιος Χειλάκης σε σκηνή από την παράσταση «Μη σου τύχει» season 2.

Το«Μη σου τύχει» season 2 κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024 στο Θέατρο Αθηνών.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below