Η ηθοποιός, Maggie Smith, γνωστή για τη συμμετοχή της στις ταινίες Harry Potter και Downton Abbey, πέθανε σε ηλικία 89 ετών, ανακοίνωσε η οικογένειά της.

Θρύλος της βρετανικής, θεατρικής σκηνής και οθόνης, κέρδισε δύο Όσκαρ κατά τη διάρκεια της καριέρας της – για το The Prime of Miss Jean Brodie το 1970 και το California Suite το 1979. Είχε άλλες τέσσερις υποψηφιότητες και έλαβε οκτώ βραβεία Bafta.

Η ανακοίνωση της οικογένειάς της

Μια δήλωση από τους γιους της Τόμπι Στίβενς και Κρις Λάρκιν ανέφερε:

«Με μεγάλη λύπη πρέπει να ανακοινώσουμε τον θάνατο Dame Maggie Smith.

Πέθανε ειρηνικά στο νοσοκομείο νωρίς σήμερα το πρωί, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου. Μια έντονα ιδιωτική στιγμή, ήταν με φίλους και οικογένεια στο τέλος.

Αφήνει πίσω δύο γιους και πέντε στοργικά εγγόνια που είναι συντετριμμένοι από την απώλεια της εξαιρετικής μητέρας και της γιαγιάς τους .

Θα θέλαμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία για να ευχαριστήσουμε το υπέροχο προσωπικό του Νοσοκομείου Chelsea and Westminster για τη φροντίδα και την αμέριστη καλοσύνη τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών της.

Σας ευχαριστούμε για όλα τα ευγενικά μηνύματα και την υποστήριξή σας και σας ζητάμε να σεβαστείτε την ιδιωτικότητά  μας αυτή τη στιγμή».

Η καριέρα της Dame Maggie ξεκίνησε στο θέατρο, αλλά κέρδισε την πρώτη της υποψηφιότητα για Bafta στο μελόδραμα του 1958, Nowhere to Go.

Το 1963, της προσφέρθηκε ο ρόλος της Δεσδαιμόνας από τον Λόρενς Ολιβιέ, για να πρωταγωνιστήσει δίπλα στον Οθέλλό του, στο Εθνικό Θέατρο.

Δύο χρόνια αργότερα, έγινε ταινία με το αρχικό καστ και τη Smith να κερδίζει υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Οι θαυμαστές των ταινιών της και οι συνεργάτες την αποχαιρετούν

Η Dame Maggie έπαιξε πολλούς εμβληματικούς ρόλους όλα αυτά τα χρόνια, όπως την καθηγήτρια McGonagall στο franchise Harry Potter της JK Rowling και τη φανατική δασκάλα, Jean Brodie, στο The Prime Of Miss Jean Brodie.

Έχοντας, όλα αυτά τα χρόνια χτίσει μια σταθερή σχέση με τους θαυμαστές της και γερές φιλίες στον χώρο της δουλειάς της, συνεργάτες και φίλοι την αποχαιρετούν δημόσια, μέσω τον social media:

Ο ηθοποιός Hugh Bonneville, ο οποίος πρωταγωνίστησε στο πλευρό της Dame Maggie Smith στο Downton Abbey, την τίμησε ως «πραγματικό θρύλο της γενιάς της».

«Όποιος μοιράστηκε ποτέ μια σκηνή με τη Maggie θα πιστοποιήσει την οξεία ματιά της, το οξύ πνεύμα της και το τρομερό ταλέντο της», δήλωσε στο BBC.

O πρώην πρωθυπουργός της Αγγλίας, Rishi Sunak, έγραψε: «Βαθιά λυπημένος για τα νέα του θανάτου της Dame Maggie Smith – ενός ειδώλου της σκηνής και οθόνης. Άγγιξε τόσες ζωές σε τόσες γενιές με την υποκριτική της δεινότητα».

H Βρετανική ακαδημία κινηματρογράφου με τη σειρά της απέτισε φόρο τιμής στην εκκλιπούσα ηθοποιό.

«Με θλίψη πληροφορηθήκαμε ότι η ηθοποιός Dame Maggie Smith, γνωστή από τις ταινίες Harry Potter και Downton Abbey, πέθανε σε ηλικία 89 ετών. Η Dame Maggie ήταν ένας θρύλος του βρετανικού θεάτρου και της οθόνης, κερδίζοντας πέντε Bafta, καθώς και ένα ειδικό βραβείο Bafta και μια υποτροφία Bafta κατά τη διάρκεια της εξαιρετικά επιτυχημένης καριέρας της».

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below