Οι γυναίκες στις αγορές κρασιών, αποσταγμάτων και HORECA, παρά τη βελτίωση που παρατηρείται, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις και ανισότητες, διαπίστωσε έρευνα στην ελληνική αγορά από το WSPC (Wine Spirits Coffee Beverages).
Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Οργανισμού, την Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 214 γυναίκες και η οποία βασίστηκε στο ερωτηματολόγιο της αντίστοιχης βρετανικής έρευνας «Women in Wine».
Σύμφωνα με αυτά, το σημαντικότερο ζήτημα που πρέπει να λυθεί είναι τα φυλετικά στερεότυπα, η ανισότητα στις απολαβές, η παρενόχληση και η ανεπιθύμητη συμπεριφορά από συνεργάτες και τα εμπόδια που βρίσκουν οι γυναίκες στην ανέλιξή τους, κυρίως έπειτα από την απόκτηση οικογένειας και παιδιών.
Παρά την παραδοχή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, παραδέχτηκαν σε μεγάλο ποσοστό πως δεν πιστεύουν ότι θα ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης των διακρίσεων, αν αναφέρουν κάποιο αντίστοιχο περιστατικό.
«Γυναίκα 2024 – Τώρα μπορώ και εγώ»
Ο χώρος του κρασιού και του αλκοόλ θεωρείται κατ’ εξοχήν ανδροκρατούμενος. Ωστόσο, στα μεγαλύτερα οινοποιεία ανά τον κόσμο θέσεις καίριας σημασίας κατέχουν γυναίκες. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι θύματα φυλετικών ή άλλων διακρίσεων.
Τα παραπάνω ποσοστά και συμπεράσματα προσπαθεί να υπερνικήσει το WSPC μέσω ενός εκπαιδευτικού προγράμματος που απευθύνεται στις γυναίκες.
Το πρόγραμμα «Γυναίκα 2024 – Τώρα μπορώ και εγώ», που απευθύνεται σε 25 μητέρες μονογονεϊκών οικογενειών, προσφέρει δωρεάν εκπαίδευση στα 3 εκπαιδευτικά προγράμματα απαραίτητα στο χώρο των HO.RE.CA.: Level 1 κρασιού, Level 1 αποσταγμάτων και Level 1 καφέ.
Το πρόγραμμα υποτροφιών του WSPC σε συνεργασία με το Ίδρυμα Gérard Basset Foundation, επιδιώκει να ενδυναμώσει τις γυναίκες μέσω πολυεπίπεδης επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης και να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν ενεργά σε όλους τους κλάδους χονδρεμπορίου/ λιανεμπορίου, στον τουρισμό, την εστίαση και τη φιλοξενία.
Το εκπαιδευτικό σχήμα περιλαμβάνει τρία προγράμματα: WSET Level 1 Award in Wines, WSET Level 1 Award in Spirits, και BSA Barista Level 1 Plus. Αυτά καλύπτουν την εισαγωγή στο κρασί, στα αποστάγματα και στο τρίπτυχο καφέ-τσάι-κακάο. Η εκπαίδευση, διάρκειας 41 ωρών, είναι πλήρως επιδοτούμενη από το Ίδρυμα Gérard Basset Foundation.
Ο κ. Κωνσταντίνος Λαζαράκης Master of Wine (MW), Πρόεδρος του WSPC, τόνισε στη συνέντευξη Τύπου τη σημασία αυτής της δράσης, δηλώνοντας: «Για εμάς, αυτή η ενέργεια του ιδρύματος Gérard Basset είναι ένας σπόρος. Θα πρέπει και άλλες εταιρίες του εξωτερικού και πρωτίστως εταιρίες της Ελληνικής αγοράς & κοινωνίας, να μιμηθούν αυτή τη δράση, και να διαθέσουν πόρους για την καλλιέργεια και άλλων τέτοιων σπόρων, που θα στοχεύει στην αναβάθμιση της στελέχωσης – σε γνώσεις και δεξιότητες, για τους Έλληνες, τις Ελληνίδες και εντέλει τις Ελληνικές επιχειρήσεις».
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υποβολή αίτησης και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος δείτε εδώ.
Λίγα λόγια για το WSPC
Το WSPC, το παλαιότερο και μεγαλύτερο εκπαιδευτικό παράρτημα στο κρασί και τον καφέ στη Νότια Ευρώπη, εξασφαλίζει στους υποψηφίους άριστη κατάρτιση σε όλους τους τομείς του εμπορίου αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών και της οινοχοΐας.
Οι πιστοποιήσεις που παρέχει έχουν παγκόσμιο κύρος και ισχύ, κάτι που εξασφαλίζει στις απόφοιτες ευκαιρίες απασχόλησης τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά εργασίας.
Επιπλέον, το WSPC δημιούργησε ειδική ενότητα στο Career Center του για τη διευκόλυνση των αποφοίτων στην εύρεση εργασίας. Αυτό επιτρέπει στις εταιρείες του κλάδου να αναζητούν τις αποφοίτους του προγράμματος, ενώ και οι ίδιες οι γυναίκες έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας των κλάδων.