Σε μια εξωφρενική δήλωση προχώρησε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την αμερικανική Γερουσία Bernie Moreno. Σε μια προεκλογική ομιλία του, θεώρησε «τρελό» το ότι οι γυναίκες μεγαλύτερες ηλικίας ενδιαφέρονται για το θέμα των αμβλώσεων.

«Ξέρετε, η Αριστερά έχει πολλές ψηφοφόρους, δυστυχώς, από τα προάστια, που είναι σε φάση, αν δεν μπορώ να κάνω έκτρωση σε αυτή τη χώρα όποτε θέλω, θα ψηφίσω οποιονδήποτε άλλο. Είναι τρελό, βασικά, ειδικά για γυναίκες που έχουν περάσει τα 50. Σκέφτομαι, αυτό το θέμα δεν νομίζω να σας αφορά».

Πέρα από το γεγονός ότι, χάρη και στις εξελίξεις της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, δεν υπάρχει πλέον αυστηρή ημερομηνία λήξης της γυναικείας τεκνοποίησης, αυτό που προφανώς δεν σκέφτηκε ο Αμερικανός πολιτικός είναι ότι πολλές από τις μεγαλύτερες ηλικίας ψηφοφόρους έχουν κόρες σε αναπαραγωγική ηλικία ή ότι, πολύ απλά, το θέμα της αυτοδιάθεσης του γυναικείου σώματος είναι καθολικό.

Μάλιστα το επίμαχο βίντεο της ομιλίας του κοινοποίησε και ο αντίπαλός του στους Δημοκρατικούς, Sherrod Brown, σχολιάζοντας ότι «ο Bernie Moreno θεωρεί “τρελό” το να παίρνουν οι γυναίκες αποφάσεις για τη δική τους υγεία».

«Ο Bernie Moreno θεωρεί “τρελό” το να παίρνουν οι γυναίκες αποφάσεις για τη δική τους υγεία».

To θέμα των αμβλώσεων είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά και της Kamala Harris, η οποία ξεκάθαρα κέρδισε τις εντυπώσεις στο πρόσφατο debate της με τον Donald Trump. Σε ερώτηση που της απευθύνθηκε η δημοσιογράφος αν θα υποστήριζε οποιονδήποτε περιορισμό στο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, η απάντησή της ήταν φυσικά αρνητική, προσθέτοντας ότι θα επιδιώξει την αποκατάσταση της απόφασης Roe v. Wade, που ανατράπηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για άρση των γυναικείων δικαιωμάτων στην αυτοδιάθεση.

«Πουθενά αλλού στην Αμερική δεν συμβαίνει αυτό, είναι προσβλητικό για τις Αμερικανίδες» επισήμανε, αναφερόμενη στην απαγόρευση των αμβλώσεων που έχει επιστρέψει σε πολλές πολιτείες μετά την ανατροπή της ιστορικής απόφασης. «Ζευγάρια που προσεύχονται και ονειρεύονται να δημιουργήσουν οικογένεια στερούνται, εξαιτίας των απαγορεύσεων του Trump, την πρόσβαση σε τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Εργαζόμενες γυναίκες που κάνουν μία ή και δύο δουλειές και που μπορούν μετά βίας να ανταπεξέλθουν στη φροντίδα ενός παιδιού πρέπει να επιβιβαστούν σε ένα αεροπλάνο δίπλα σε αγνώστους και να ταξιδέψουν σε κάποια άλλη πολιτεία για να έχουν την ιατρική φροντίδα που χρειάζονται. Δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτό που τις αναγκάζετε να κάνουν. Η πλειονότητα των Αμερικανών πιστεύει στο δικαίωμα μιας γυναίκας να αποφασίζει για το σώμα της».

Δείτε το νέο, επίμαχο βίντεο:

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below