Οι φιλίες βελτιώνουν τη ζωή μας, μας κάνουν να νιώθουμε υποστήριξη και αγάπη και ενισχύουν τη συνολική μας ευτυχία. Ορισμένες μελέτες δείχνουν μάλιστα ότι οι φιλίες είναι εξίσου απαραίτητες για την υγεία, την ευημερία και τη μακροζωία μας με τη διατροφή και την άσκηση.

Τι είδους φιλίες μας κάνουν, όμως, πιο ευτυχισμένους; Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι χρειάζονται τρεις έως πέντε στενούς φίλους για να επιτύχουν τη βέλτιστη ικανοποίηση στη ζωή τους. Το να έχετε περισσότερες στενές φιλίες από αυτές μπορεί να κάνει δύσκολη την ισορροπία στη ζωή σας, λένε οι ειδικοί.

«Γενικά δεν έχουμε αρκετό χρόνο ή συναισθηματική ενέργεια για να διατηρήσουμε περισσότερες από πέντε στενές φιλίες κάθε στιγμή της ζωής μας», λέει στο TODAY.com η Lauren Napolitano, κλινική ψυχολόγος που εργάζεται στη Φιλαδέλφεια. «Λιγότερες από τρεις στενές φιλίες δεν είναι και τόσο ιδανικές, γιατί μειώνουν τις πιθανότητες να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας αν ένας από αυτούς τους φίλους δεν είναι διαθέσιμος».

Οι χαλαρότερες σχέσεις με φίλους με τους οποίους δεν είστε τόσο κοντά μπορεί να είναι εξίσου πολύτιμες – ειδικά καθώς οι κοινωνικές μας ανάγκες αυξάνονται και αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Ακολουθεί μια ματιά στους πέντε τύπους φιλίας που χρειαζόμαστε για τη βέλτιστη ευτυχία και ευημερία:

Στενοί φίλοι

Οι στενοί φίλοι είναι άνθρωποι που γνωρίζετε εδώ και πολλά χρόνια και σας έχουν συντροφεύσει σε σκαμπανεβάσματα και δυσκολίες. Αν και μπορεί να υπάρχουν περίοδοι που δεν έχετε επαφή, μπορείτε να συνεχίσετε από εκεί που σταματήσατε ανά πάσα στιγμή και μπορείτε πάντα να τους καλέσετε όταν τους έχετε ανάγκη.

Σύμφωνα με την Dr. Anjali Ferguson, κλινική ψυχολόγο με έδρα τη Βιρτζίνια, οι στενές φιλίες είναι απαραίτητες για την ψυχική υγεία. «Σε αυτές τις σχέσεις, οι κρίσεις και το να θέλουμε να ταιριάζουμε σε όλα είναι λιγότερο σημαντικά και το άτομο μπορεί να είναι η πιο αυθεντική του μορφή του εαυτού του», εξηγεί. «Αυτές οι σχέσεις μάς προκαλούν και μας υποστηρίζουν ταυτόχρονα, ενώ μας βοηθούν να αναπτυχθούμε μέσω της επικύρωσης και της ασφάλειας».

Δια βίου φίλοι

Η συγκεκριμένη κατηγορία αναφέρεται στους ανθρώπους που γνωρίζετε και σας γνωρίζουν από μικρή ηλικία. Μπορεί να υπάρξει σύγχυση με την κατηγορία «στενοί φίλοι», αλλά οι δια βίου φίλοι είναι εκείνοι που ξέρουν εσάς και την οικογένειά σας πάρα πολύ καιρό.

Η Lauren Napolitano αναφέρει ότι αυτοί οι φίλοι γνωρίζουν όλους τους ιδιαίτερους τρόπους με τους οποίους μεγαλώσατε και κατανοούν καλά τους γονείς και τα αδέλφια σας. «Ενώ μπορεί να μη μιλάτε τακτικά με αυτούς τους φίλους, υπάρχει ένα βάθος κατανόησης που σας βοηθά να νιώθετε σταθεροί και ασφαλείς στη φιλία μας μαζί τους», προσθέτει.

Η Ferguson, από την άλλη, λέει ότι οι δια βίου φιλίες γίνονται ακόμη πιο σημαντικές καθώς μεγαλώνουμε, επειδή οι κοινωνικοί μας κύκλοι μικραίνουν. «Σε αυτές τις φιλίες, τα άτομα μπορεί να βιώσουν πλήθος αλλαγών και στρεσσογόνων παραγόντων στη ζωή, οπότε αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να γίνουν τα στηρίγματα για την πλοήγηση σε αγχωτικά γεγονότα της ζωής».

Comfort friends

Οι φιλίες που βασίζονται στην εγγύτητα, όπως οι φίλοι που κάνουμε μέσω ενός χόμπι ή μέσω της γειτονιάς μας, θεωρούνται «φιλίες άνεσης ή ευκολίας». Μπορεί, δηλαδή, να βλέπετε αυτούς τους φίλους πιο συχνά από τους στενούς σας φίλους λόγω της εγγύτητας και των κοινών ενδιαφερόντων σας, αλλά δεν νιώθετε το ίδιο άνετα, όπως με τους παιδικούς σας φίλους. Αν και αυτές οι φιλίες μπορεί να μην διαρκούν σε όλη μας τη ζωή, η Ferguson λέει ότι εξακολουθούν να παίζουν σημαντικό ρόλο στην ευτυχία και την ευημερία μας. «Μπορούν να προσφέρουν την αίσθηση του ανήκειν ή της υποστήριξης κατά τη διάρκεια μιας περιόδου προσαρμογής ή μετάβασης».

Οι φίλοι από τη δουλειά

«Δεν νομίζω ότι κανένας από εμάς συνειδητοποίησε τη συναισθηματική υποστήριξη που λάβαμε από τους φίλους μας στη δουλειά μέχρι που αλλάξαμε εργασιακά περιβάλλοντα», λέει η Napolitano.

Παρόλο που μπορεί να χάσετε την επαφή σας μετά τη μετακίνηση του ενός ή και των δύο σας σε μια νέα εταιρεία, οι φίλοι που κάνουμε στη δουλειά κατανοούν τους αγώνες που αντιμετωπίζετε και μπορούν να επικυρώσουν τα συναισθήματά σας, ενώ προσφέρουν ένα είδος υποστήριξης που κανένας άλλος φίλος δεν μπορεί να προσφέρει.

«Οι φίλοι της δουλειάς κρατούν το ηθικό μας ψηλά, επικυρώνουν τα παράπονά μας για τη δουλειά ή τον κλάδο μας και παρέχουν την απαραίτητη προβλεψιμότητα στην επαγγελματική μας ζωή», λέει η Napolitano.

Φίλοι που βρίσκονται στο ίδιο κεφάλαιο στη ζωή

Καθώς διανύουμε διαφορετικές φάσεις της ζωής μας, είναι σημαντικό να υποστηριζόμαστε από άλλους που βιώνουν ταυτόχρονα τους ίδιους αγώνες.

«Είτε προετοιμάζεστε για εξετάσεις, είτε είστε έγκυος στο πρώτο σας παιδί είτε παίρνετε διαζύγιο, χρειάζεστε ανθρώπους που μπορούν να σας στηρίξουν, να σας εμπνεύσουν και να σας κατανοήσουν, καθώς κινούνται στις ίδιες προκλήσεις», λέει η Napolitano. «Μαθαίνουμε από τα λάθη και τις επιτυχίες τους και νιώθουμε ότι αυτό το είδος φίλου επενδύει μοναδικά στο να μας βοηθήσει να περιηγηθούμε σε αυτό το κεφάλαιο της ζωής».

Μπορεί ένα άτομο να καλύψει και τις 5 παραπάνω κατηγορίες;

Τα στεγανά και οι απόλυτες απόψεις δεν ταιριάζουν πουθενά, ειδικά όταν μιλάμε για ανθρώπινες σχέσεις. Πάντα μπορεί ένα φίλος να ανήκει σε παραπάνω από μία κατηγορίες ή να μην καλύπτει καμία. Μπορεί να αναπτύξετε και να διατηρήσετε μια στενή φιλία με έναν φίλο από τη δουλειά ή ένας «φίλος άνεσης» να μετατραπεί σε φίλο του ίδιου κεφαλαίου της ζωής. Ωστόσο, η Ferguson λέει ότι δεν είναι ρεαλιστικό να προσπαθούμε να λάβουμε το είδος της υποστήριξης που χρειαζόμαστε κοινωνικά από ένα μόνο άτομο.

«Αν αυτή η μία σχέση τελειώσει ή απομακρυνθούμε από το άτομο αυτό μπορεί να έχει βαθιές επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία», λέει. «Επιπλέον, το να βασίζεστε σε έναν μόνο άνθρωπο για όλες τις ανάγκες της φιλίας σας μπορεί ενδεχομένως να γίνει συντριπτικό και επιβαρυντικό για το ίδιο το άτομο».

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below