Άνδρες που αγωνίζονται για την ενίσχυση της άδειας πατρότητας έχουν συνδέσει μοντέλα μωρών σε φυσικό μέγεθος με μάρσιππους σε χάλκινα αγάλματα ανδρών σε όλο το κεντρικό Λονδίνο και κάλεσαν την κυβέρνηση να βελτιώσει τις επιλογές γονικής άδειας, οι οποίες κατατάσσονται στις λιγότερο γενναιόδωρες στην Ευρώπη για τους πατέρες.

Οι ακτιβιστές μιας νέας ομάδας εκστρατείας, με όνομα «Dad Shift», έδεσαν μοντέλα μωρών στα αγάλματα του μηχανικού Isambard Kingdom Brunel, των ηθοποιών Laurence Olivier και Gene Kelly και των ποδοσφαιριστών Thierry Henry και Tony Adams, σε μια προσπάθεια να τραβήξουν την προσοχή στη σημασία του δεσμού πατέρα-μωρού.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τη μικρότερη σε διάρκεια άδεια πατρότητας στην Ευρώπη, με μόνο δύο νόμιμες εβδομάδες άδειας, η οποία πληρώνεται με 184,03 λίρες την εβδομάδα.

Ως αποτέλεσμα, πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι ένας στους τρεις πατέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν πήρε καθόλου άδεια πατρότητας μετά τη γέννηση του παιδιού του, και μία στις δύο οικογένειες όπου οι πατέρες πήραν άδεια πατρότητας ανέφεραν ότι δυσκολεύονται οικονομικά στη συνέχεια.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Guardian (@guardian)

Οι ακτιβιστές σκοπεύουν να παραδώσουν ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό αργότερα αυτό το μήνα, καλώντας τον να λάβει γρήγορα μέτρα για τη βελτίωση της άδειας πατρότητας.

«Η σωστή γονική άδεια για τους πατέρες και τους συν-γονείς ενισχύει όλη την οικογένεια και τις μητέρες και τα μωρά, τους ίδιους τους μπαμπάδες και την κοινωνία. Οι χώρες με άδεια πατρότητας έξι ή περισσότερων εβδομάδων έχουν μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων κατά 4% μικρότερο και χάσμα συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό κατά 3,7% μικρότερο, πράγμα που σημαίνει ότι η αλλαγή μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας, βοηθώντας παράλληλα τις βρετανικές οικογένειες», αναφέρεται στην ανοιχτή επιστολή της δράσης των μπαμπάδων.

Οι ακτιβιστές ζητούν «γονική άδεια που να είναι οικονομικά προσιτή για τους ανθρώπους, να δίνει σημαντικό χρονικό περιθώριο και να υποστηρίζει την ισότητα μεταξύ των γονέων».

Νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για την έναρξη της εκστρατείας διαπίστωσε ότι το 90% των πατέρων επιθυμεί να συμμετέχει περισσότερο στη ζωή των παιδιών του.

Οι συνιδρυτές του Dad Shift, George Gabriel και Alex Lloyd Hunter, ταξίδεψαν στο κεντρικό Λονδίνο για να «ντύσουν» τα αγάλματα των διάσημων ανδρών με μωρά, με τη βοήθεια της Mel Pinet, η οποία βοηθά νέους γονείς να μάθουν πώς να κρατούν σωστά τα μωρά στην αγκαλιά τους με το μάρσιππο.

Το θέαμα των αγαλμάτων διακεκριμένων ανδρικών μορφών με τα μωρά τυλιγμένα στο στήθος τους προσέλκυσε το ενδιαφέρον τόσο των περαστικών όσο και των social media.

«Πολλοί άνθρωποι σταμάτησαν για να βγάλουν φωτογραφίες- ο κόσμος ανταποκρίθηκε πολύ θερμά. Θέλαμε να είναι ένα θετικά προκλητικό θέαμα», δήλωσε ο Gabriel στον Guardian. «Υπάρχει μια τέτοια ανισορροπία στην απεικόνιση και την κατανόηση των προσώπων του δημόσιου βίου. Οι γυναίκες συχνά δέχονται ερωτήσεις για τη ζωή τους ως σύζυγοι, μητέρες και κόρες, ενώ οι ανδρικές φιγούρες του δημόσιου βίου συχνά δεν καλούνται να μοιραστούν αυτό το κομμάτι του εαυτού τους. Θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στον ρόλο τους ως πατέρες, αλλά και στην ανάγκη καλύτερης υποστήριξης των ανθρώπων όταν τα μωρά μπαίνουν στη ζωή τους».

Στη χώρα μας οι νέοι μπαμπάδες δικαιούνται άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές, η οποία πρέπει να λαμβάνεται κατά τη γέννηση του τέκνου. Χορηγείται υποχρεωτικά από τον εργοδότη και δεν εξαρτάται από προηγούμενη απασχόληση ή προϋπηρεσία ή από τη συζυγική ή οικογενειακή κατάσταση του εργαζόμενου.

Κεντρική φωτογραφία: Δημόσιο προφίλ Instagram.com/@missingperspectives.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below