Παρόλο που οι Alisha Lehmann και Douglas Luiz έγιναν το πρώτο ζευγάρι στο ποδόσφαιρο που πήρε μεταγραφή μαζί στην ίδια ομάδα, συγκεκριμένα στη Γιουβέντους, η 25χρονη Ελβετίδα αθλήτρια συνεχίζει να υποφέρει από την έμφυλη ανισότητα στον αθλητισμό και ειδικά στις αμοιβές.
Όπως παραπονέθηκε σε πρόσφατες δηλώσεις της: «Κάνω την ίδια δουλειά με τον Douglas, παίζουμε στην ίδια ομάδα αλλά εγώ παίρνω 100 φορές λιγότερα χρήματα. Δεν είναι δίκαιο. Είναι κάτι που με επηρεάζει επειδή είμαι γυναίκα».
«Κάνω την ίδια δουλειά με τον Douglas, παίζουμε στην ίδια ομάδα αλλά εγώ παίρνω 100 φορές λιγότερα χρήματα. Δεν είναι δίκαιο. Είναι κάτι που με επηρεάζει επειδή είμαι γυναίκα».
Φαίνεται πως θα αργήσουμε πολύ να σταματήσουμε να «γιορτάζουμε» τη Διεθνή Ημέρα για την Ισότητα των Αμοιβών (18 Σεπτεμβρίου), παρόλο που έχουν γίνει κάποια βήματα προόδου. Για παράδειγμα, τουλάχιστον στο ποδόσφαιρο, η αμερικανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου έχει κατοχυρώσει ήδη από το 2022 ότι οι παίκτες της εθνικής ομάδας θα αμείβονται ισότιμα ανεξαρτήτως φύλου. Την ίδια νίκη σημείωσε, έναν χρόνο μετά, και η Ουαλία.
Παρόμοιες προσπάθειες γίνονται και σε άλλες χώρες. Όπως στη Δανία όπου, ενόψει της έναρξης του Euro 2024, η ανδρική ομάδα ποδοσφαίρου αρνήθηκε την αύξηση μισθών που πρότεινε η ομοσπονδία, με την αιτιολογία ότι θέλει να εξασφαλιστεί ο βασικός μισθός των γυναικών αθλητριών ποδοσφαίρου που αγωνίζονται για την εθνική ομάδα, κάτι που δεν συμβαίνει μέχρι σήμερα.
Οι ανισότητες στις αμοιβές, φυσικά, επεκτείνονται και σε άλλα αθλήματα, όπως στο μπάσκετ, όπου σύμφωνα και με τη συνέντευξη που είχε δώσει στο Marie Claire η προπονήτρια Αλίκη Ευαγγελινού, μπορεί στις μέρες μας η έμφυλη ανισότητα να μην εκφράζεται πλέον τόσο κραυγαλέα όσο στο παρελθόν αλλά παραμένει μετρήσιμη, όχι μόνο στον αριθμό των επαγγελματιών γυναικών και ηγέτιδων του αθλητισμού αλλά και στις αμοιβές τους, που είναι ένα κλάσμα των αντρικών, ιδιαίτερα στα ανώτερα κλιμάκια.