Το σημαντικότερο κινηματογραφικό γεγονός της Πάτρας επιστρέφει κάθε Σεπτέμβριο για να προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους από την Ελλάδα και το εξωτερικό μια βιωματική εμπειρία σε έναν ιστορικό χώρο γεμάτο αναμνήσεις. Φέτος το Kinofest- Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου έρχεται από τις 18 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου στον υπέροχο χώρο του Castro Clauss για να το μετατρέψει σε θερινό σινεμά με δωρεάν προβολές γερμανόφωνων ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους. Μέρος αυτών, στη διάρκεια του χειμώνα, θα μεταφερθούν στην Αθήνα.

Μάλιστα για πρώτη φορά αποκτά διαγωνιστικό τμήμα, στο οποίο συμμετέχουν οκτώ ταινίες από Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία και Λουξεμβούργο. Την κριτική επιτροπή απαρτίζουν οι Άννα Ρούτση (νομικός, αρθρογράφος, ερευνήτρια ντοκιμαντέρ), ο Πρόδρομος Τσινικόρης (ηθοποιός, σκηνοθέτης) και η Αλεξία Μπεζίκη (ηθοποιός).

To φεστιβάλ ξεκίνησε ως μια σκέψη το παλαιότερο οινοποιείο της Ελλάδας να μετατραπεί για λίγες μέρες σε κινηματογραφικό κέντρο. Αποφασίστηκε να είναι γερμανόφωνο προς τιμήν (και στη γλώσσα) του Βαυαρού ιδρυτή του, Γουστάβου Κλάους, που πριν 163 χρόνια ίδρυσε την Achaia Clauss. Έτσι γεννήθηκε τo KinoFest από την ABCinema, με σκοπό να αναδείξει τις καλύτερες γερμανόφωνες ταινίες και να προωθήσει τη γερμανόφωνη οπτικοακουστική δημιουργία στην Ελλάδα.

Η φετινή διοργάνωση, εκτός από το καθιερωμένο βραβείο κοινού, θα απονείμει ένα ακόμη βραβείο καλύτερης ταινίας. Φιλοξενεί ένα αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τον θάνατο του Φραντς Κάφκα, καθώς και ένα πρόγραμμα με τις καλύτερες γερμανικές ταινίες μικρού μήκους που προβλήθηκαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Clermont-Ferrand, το σημαντικότερο φεστιβάλ ταινιών μικρούς μήκους στον κόσμο, σε συνεργασία με την AG Kurzfilm Ένωση Γερμανικών Ταινιών Μικρού Μήκους.

Επιπλέον, διοργανώνει παιδικά εργαστήρια και προγραμματίζει ειδικές προβολές σε συνεργασία με τη Γερμανική Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Βερολίνου, αφιέρωμα στα 70 χρόνια της German Films, και ειδικό αφιέρωμα Στην Επόμενη Γενιά, σε συνεργασία με την FIRST STEPS – The German Young Talent Award.

Ταινία έναρξης, η οποία συμμετέχει και στο διαγωνιστικό, είναι το «Everybody Wants to Be Loved» της Katharina Woll, με ηρωίδα την Ίνα, μια γυναίκα η οποία βάζει τις ανάγκες όλων πάνω από τις δικές της, μέχρι που μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, όταν η εγωκεντρική μητέρα της γιορτάζει τα 70α γενέθλιά της, συμβαίνει κάτι που θα αλλάξει τα πάντα.

«Everybody Wants to Be Loved» της Katharina Woll

Ταινία λήξης θα είναι η γερμανική ταινία «Ουδέν Νεότερον από το Δυτικό Μέτωπο» παραγωγής Netflix, μία από τις πιο πολυβραβευμένες, μη αγγλόφωνες, ταινίες στην ιστορία των Όσκαρ. Στην Ελλάδα, θα προβληθεί για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη, στο πλαίσιο του αφιερώματος στα 70 χρόνια της German Films. Το έργο διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και παρακολουθεί την προσπάθεια ενός ιδεαλιστή νεαρού Γερμανού να επιβιώσει.

Η ABCinema Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας με έδρα την Πάτρα έχει ως ιδρυτικό σκοπό τη διάδοση της κινηματογραφικής τέχνης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Το KinoFest – Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου διοργανώνεται σε συνεργασία με το Goethe-Zentrum Patras, με την πολύτιμη υποστήριξη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα, της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα, της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα και της Πρεσβείας του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου στην Αθήνα.

Info

Εδώ θα βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below