Ασταμάτητα καίει η πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή, 11 Αυγούστου στην περιοχή του Βαρνάβα με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να παλεύουν με ένα θηρίο.

Ήδη έχουν εκκενωθεί πολλές περιοχές, νοσοκομεία και κατασκηνώσεις, ενώ και η έναρξη της κατασκηνωτικής περιόδου για άτομα με αναπηρία στον Αγ. Ανδρέα αναβλήθηκε.

Οκτώ άτομα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με αναπευστικά προβλήματα, λόγω των καπνών και της αποπνικτικής ατμόσφαιρας και με τους ανέμους να μην κοπάζουν μέχρι και το απόγευμα της Δευτέρας, 12 Αυγούστου τα πράγματα δεν προμηνύονται θετικά.

Χώροι φιλοξενίας για τους πληγέντες

Ανοιχτοί για την φιλοξενία των πολιτών παραμένουν στον Δήμο Πεντέλης οι παρακάτω χώροι:

  • Δημοτικό Κατάστημα ΔΚ Πεντέλης (Ηγ. Μακρυγιάννη 2)
  • Δημαρχείο ΔΚ Μελισσίων (Καλαμβόκη 2α)
  • ΔΑΚ Κολυμβητήριο ΔΚ Μελισσίων (Παναγούλη 9)

Δύο αίθουσες για τους πολίτες που χρειάζονται φιλοξενία λόγω φωτιάς είναι ανοιχτές στον Δήμο Βριλησσίων.

Πρόκειται για την αίθουσα των ΚΑΠΗ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου και η αίθουσα στο πάρκο Μ. Θεοδωράκης πρ. ΤΥΠΕΤ στη συμβολή των οδών Μπακογιάννη και Πλαταιών.

Eιδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή πληγέντων από την πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου στη βορειοανατολική Αττική, την οποία δημιούργησε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, λειτουργεί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επικουρικά των παροχών από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια και Δήμοι).

Βρείτε εδώ την αίτηση.

Αν βρίσκεστε σε ανάγκη μπορείτε να επικοινωνείτε και με το 213-20047893.

Χώροι φιλοξενίας για τα ζώα

Στο υπουργείο Εσωτερικών λειτουργεί, επίσης, από την Ειδική Γραμματεία Ζώων Συντροφιάς συντονιστικό κέντρο για τα ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο στην ευρύτερη περιοχή του Βαρνάβα, στην Αττική, που πλήττονται από τις πυρκαγιές.

Οι πολίτες, όπως αναφέρει το υπουργείο, μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 213 1361085 και 213 1361033.

Επίσης στον Δήμο Μαραθώνα και στον Δήμο Διονύσου θα λειτουργούν χώροι υποδοχής ζώων σε κίνδυνο καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στους χώρους:

  • στο Δημαρχείο Γραμματικού
  • στο Γήπεδο Μπάσκετ Γραμματικού και
  • στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Άνοιξης.

Μάχη με τις αναζοπυρώσεις

Δραματικές είναι οι ώρες που βιώνουν για δεύτερη ημέρα οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Αττικής με τη φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στον Βαρνάβα καθώς το μέτωπο εκτείνεται σε μήκος πολλών χιλιομέτρων με τους ισχυρούς ανέμους, την παρατεταμένη ξηρασία και το πυκνό άκαυστο δάσος να εμποδίζουν το έργο των 670 πυροσβεστών που επιχειρούν.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, πρόκειται για μια «εξαιρετικά επικίνδυνη» πυρκαγιά με τη μάχη να δίνεται υπό «δραματικές συνθήκες».

Λίγο μετά τις 11:30 οι πυροσβέστες έδιναν τη μεγάλη μάχη στο Γραμματικό και την Καλλιτεχνούπολη χωρίς, δυστυχώς, να λείπουν και οι αναζωπυρώσεις σε διάφορα σημεία από τα οποία πέρασε η φωτιά στον «δρόμο» που διένυσε από τον Βαρνάβα.

Συνολικά επιχειρούν 670 πυροσβέστες, 27 ομάδες δσοκομάντος, 183 οχήματα και 32 εναέρια (17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα) με τους ανέμους να παραμένουν και σήμερα στα 7 μποφόρ μέχρι τουλάχιστον σήμερα το απόγευμα.

Αναζοπύρωση στο Καπανδρίτι

Η φωτιά καίει εκτός ελέγχου και αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση. Οι άνεμοι βοήθησαν τη φωτιά να διανύσει μια τεράστια απόσταση, καίγοντας τα πάντα στο πέρασμά της, με το μήκος του μετώπου να φτάνει τα 30χλμ. Σύμφωνα με τον πυρομετεωρολόγο Θεόδωρο Γιάνναρο η φωτιά μέσα σε λιγότερες από 12 ώρες «έτρεξε» απόσταση μεγαλύτερη των 30-40χλμ.

Λόγω της πυρκαγιάς, εκκενώθηκαν περίπου στις 5 το πρωί οι οικισμοί της Νέας και της Παλιάς Πεντέλης και λίγο αργότερα δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Ντράφι, Διώνη, Δαμάρασι Ραφήνας, Νταού Πεντέλης, Αγίου Σπυρίδωνα και Ανατολής Νέας Μάκρης. Παράλληλα εκκενώθηκαν τα νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης και το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, καθώς και η μονή του Αγίου Εφραίμ στην περιοχή της Ανατολής και η μονή Πεντέλης.

Με πληροφορίες από protothema.gr

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below