Όλα όσα γράφονται παρακάτω τα έχω πάθει κάποια στιγμή στη ζωή μου. Νομίζω και οι περισσότερες. Η αιτία του κακού είναι κυρίως ο ήλιος, ο οποίος, παρόλο που έχει ευεργετικές ιδιότητες για την ψυχολογία και τον οργανισμό μας, ταυτόχρονα η έκθεση σε αυτόν έχει πραγματικά βλαβερές συνέπειες για την επιδερμίδα μας. Και όχι μόνο.

Πρόσφατα διάβασα πως ο μέσος όρος ηλικίας εμφάνισης προβλημάτων των ματιών, όπως ωχρά κηλίδα, καταρράκτης κ.λπ., έχει πέσει πολύ λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας. Γι’ αυτό τα γυαλιά ηλίου συνιστώνται πια από τη νηπιακή ηλικία. Αλλά ας μιλήσουμε για την επιδερμίδα που μας απασχολεί. Η έκθεση στον ήλιο συνδέεται με προβλήματα όπως είναι το ηλιακό έγκαυμα, η αφυδάτωση, το ξεφλούδισμα, οι πανάδες και η ηλιακή αλλεργία.

Η σωστή φροντίδα και οι κατάλληλες συνθέσεις βοηθούν στη βελτίωση καθενός από αυτά και η πρόληψη για όλα είναι η σχολαστική χρήση αντηλιακών προϊόντων.

ΗΛΙΑΚΟ ΕΓΚΑΥΜΑ

Έχει συμβεί σχεδόν σε όλες και είναι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα της επιδερμίδας το καλοκαίρι. Το χειρότερο είναι πως και να σου έχει τύχει από αμέλεια, δεν σημαίνει ότι δεν θα αφεθείς ξανά στον γλυκό ήλιο έστω για λίγο χωρίς αντηλιακό. Δροσερά ντους, ταμποναριστό σκούπισμα, κρέμες after sun ή συνθέσεις που εξισορροπούν τον επιδερμιδικό φραγμό και ενυδατικά σπρέι βοηθούν στην καταπράυνση και την ανακούφιση της επιδερμίδας. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί ακόμα και φαρμακευτική αγωγή.

1. Δροσερό ενυδατικό νερό, Eau Thermale Minéralisante, Vichy 2. Oρος επανόρθωσης με Q10 για μετά την έκθεση στον ήλιο, Luxurious SunCare Q10 Repairing Serum, InterMed 3. Kρέμα-τζελ με βιολογική αλόη, After Sun Sensitive, Nivea Sun 4. Δροσιστικό after sun gel, Cooling After Sun Gel, Korres

tip

Η σωστή και συστηματική εφαρμογή της αντηλιακής φροντίδας σε πρόσωπο και σώμα είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποφύγουμε όλα αυτά τα προβλήματα.

ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ

Ο ήλιος, το αλάτι της θάλασσας, το χλώριο της πισίνας, η άμμος και ο αέρας ταλαιπωρούν την επιδερμίδα και η αφυδάτωση είναι από τα πρώτα σημάδια φθοράς. Πολλές φορές εμφανίζεται ξηρότητα κατά τη διάρκεια των διακοπών, ενώ συχνά μπορεί να το παρατηρήσουμε πιο έντονα όταν επιστρέψουμε. Σε κάθε περίπτωση, η λύση είναι μία: ενυδάτωση. Οι ενυδατικές σύνθεσεις προσφέρουν την απαραίτητη υγρασία αλλά και αποκαθιστούν τη λειτουργία του επιδερμιδικού φραγμού, ο οποίος προστατεύει από τις εξωτερικές επιθέσεις.

1. Eνυδατική κρέμα σώματος, Lait Corporel L’Original, Biotherm 2. Eνυδατική και καταπραϋντική κρέμα προσώπου, Hydra Zen Cream, Lancôme 3. Δροσιστική και ενυδατική κρέμα προσώπου για μετά την έκθεση στον ήλιο, Sunissime The After Sun Sorbet, Lierac 4. Mist με χαβιάρι που αναζωογονεί, ενεργοποιεί και λειαίνει την επιδερμίδα, Skin Caviar The Mist, La Prairie 5. Ορός για τα χείλη με ενυδατική και ανακουφιστική δράση, Hydra Beauty Micro Sérum Lèvres, Chanel

ΗΛΙΑΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ

Η πιο συνήθης μορφή είναι ένα εξάνθημα που χαρακτηρίζεται από κόκκινα σπυράκια ή φουσκάλες. Εμφανίζεται ξαφνικά και πολύ συχνά όταν εμφανιστεί το εξάνθημα εκ φωτός μπορεί να μας ακολουθεί κάθε χρόνο μόλις αρχίζει η έκθεση στον ήλιο. Χρειαζόμαστε αποτελεσματική αντηλιακή προστασία από τις ακτίνες UVB και UVA, μια σύνθεση ιδανική και για ευαίσθητες επιδερμίδες (ρωτήστε το δερματολόγο σας), αλλά και σχολαστικό καθαρισμό για να απομακρύνουμε το αλάτι, την άμμο και τα υπολείμματα από το αντηλιακό.

1. Απαλό καθαριστικό προσώπου, Ultra Facial Cleanser, Kiehl’s 2. Kρέμα για ευαίσθητες επιδερμίδες, Sensitive Red Skin, Frezyderm 3. Νερό ντεμακιγιάζ, Micellar Water for Face & Eyes, M Cosmetics 4. Πολύ υψηλή αντηλιακή προστασία, ιδανική και για τις πολύ ευαίσθητες επιδερμίδες, Anthelios Family Spray SPF50+, La Roche-Posay 5. Καθαριστική σύνθεση που απομακρύνει υπολείμματα από αντηλιακό, αλάτι κ.ά., Shampooing Douche Après-Soleil, Nuxe

ΞΕΦΛΟΥΔΙΣΜΑ

Συνήθως είναι το αποτέλεσμα ενός εγκαύματος ή της υπερβολικής αφυδάτωσης. Ακόμα κι αν είμαστε πολύ σχολαστικές με την αντηλιακή προστασία, κάποιες φορές οι εξωτερικές γενικές συνθήκες οδηγούν στο ξεφλούδισμα. Εκτός από τις εξειδικευμένες συνθέσεις που αναπληρώνουν την υγρασία, απαραίτητη είναι η ήπια απολέπιση έτσι ώστε να απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα και να μπορούν να λειτουργήσουν τα ενυδατικά συστατικά που παρέχουμε στην επιδερμίδα στη συνέχεια.

1. Ενυδατική λοσιόν για πολύ ξηρές επιδερμίδες, Moisturising Lotion, CeraVe 2. Mάσκα με υαλουρονικό οξύ, Revitalift Filler The Replumping Mask, L’Oréal Paris 3. Δροσιστική και καταπραϋντική κρέμα για πρόσωπο και σώμα, After Sun Cool & Sooth Face & Body Gel-Cream, Apivita 4. Ενυδατικό νερό σε σπρέι, Hydrating Water Mist, Jowaé 5. Κρέμα νύχτας με νιασιναμίδη, ginger και BHA, Moonlight Glow Overnight Recovery Illuminating Gel in Balm, Clinéa

ΚΗΛΙΔΕΣ

Πρόκειται για την αυξημένη ποσότητα μελανίνης και μπορεί να προκληθεί από βλάβη του δέρματος από την έκθεση στον ήλιο. Όχι μόνο, αλλά κυρίως από αυτήν. Δεν μιλάμε όμως για κάτι που έχει άμεση και εύκολη λύση. Είναι ένα πιο επίμονο πρόβλημα που χρειάζεται συστηματική εξειδικευμένη φροντίδα με τις αντίστοιχες συνθέσεις και επίσκεψη στον δερματολόγο με την επιστροφή στην πόλη.

1. Αντηλιακή κρέμα προσώπου με δράση κατά των ρυτίδων και των κηλίδων, Sun Perfect Illuminating Cream SPF50, Lancaster 2. Μάσκα λάμψης για ήπια απολέπιση, LumiMask, Valmont 3. Aόρατο αντηλιακό στικ, Clear Sunscreen Stick SPF50+, Shiseido 4. Oρός λάμψης κατά των κηλίδων, Vinoperfect Brightening Dark Spot Serum, Caudalie 5. Aντιγηραντική αντηλιακή σύνθεση κατά των ρυτίδων και των σκούρων κηλίδων, Sunleya Age Minimizing Global Sun Care SPF50+, Sisley

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below