Σχετικά με την εισαγωγή στην σχολική εκπαίδευση του «πολλαπλού βιβλίου, ως δυνατότητα επιλογής από περισσότερα του ενός βιβλία», μίλησε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Θα αλλάξουν όλα τα βιβλία στην σχολική εκπαίδευση. Θα εισαχθεί το πολλαπλό βιβλίο, δηλαδή η δυνατότητα ενός καθηγητή να επιλέγει από ένα κατάλογο συγκεκριμένων βιβλίων για να διδάξει το μάθημα, επιλογή ενταγμένη βεβαίως στο ίδιο πρόγραμμα σπουδών. Η πιλοτική έναρξη θα γίνει από την έναρξη του σχολικού έτους 2025 και η έγχαρτη μορφή τους θα εισαχθεί στην εκπαίδευση από το 2026» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.

Τι είναι το πολλαπλό βιβλίο;

Σύμφωνα με το νέο σύστημα του ‘πολλαπλού βιβλίου’, καθιερώνεται η δυνατότητα επιλογής διδακτικού βιβλίου σε κάθε μάθημα που διδάσκεται στις σχολικές μονάδες της δημόσιας ή ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τους εκπαιδευτικούς, που διδάσκουν τα αντίστοιχα μαθήματα σε αυτή. Η επιλογή των διδακτικών βιβλίων πραγματοποιείται μεταξύ των εγκεκριμένων διδακτικών βιβλίων που εντάσσονται στο Μητρώο Διδακτικών Βιβλίων και θα είναι παράλληλα διαθέσιμα σε ψηφιακή βιβλιοθήκη, εφόσον οι μαθητές θελήσουν να έχουν πρόσβαση.

Η αλλαγή αυτή, στοχεύει στην απομάκρυνση από την ‘παπαγαλία’ ως μέθοδο εκμάθησης των παιδιών και στην καλλιέργεια της κριτικής τους σκέψης. Μέσα από την ελεύθερη επιλογή βιβλίου αλλά και τη δυνατότητα πρόσβασης σε πολλαπλές πηγές, οι μαθητές θα αλλάξουν εντελώς τον τρόπο που μαθαίνουν στο σχολείο. Επιπλέον, αντί να βασίζονται σε ένα μόνο βιβλίο και αξιοποιώντας τα κατάλληλα ψηφιακά εργαλεία, θα μπορούν να ανακαλύπτουν τη γνώση με τον ιδεωδέστερο τρόπο.

Η μεταρρύθμιση, που εισάγει το πολλαπλό βιβλίο, θα λειτουργήσει υποστηρικτικά και για τους καθηγητές, καθώς θα έχουν πλέον στη διάθεσή τους περισσότερα διδακτικά εργαλεία, προκειμένου να εμπλουτίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία και να καλύπτουν πληρέστερα τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών τους, επιλέγοντας το βιβλίο που είναι κατάλληλο.

Κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας, οι εκπαιδευτικοί όλων των τύπων σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα μπορούν να χρησιμοποιούν, παράλληλα με το διδακτικό βιβλίο που έχει διανεμηθεί στην οικεία σχολική μονάδα, το σύνολο των διδακτικών βιβλίων του αντίστοιχου μαθήματος σε ψηφιακή μορφή και των ψηφιακών αντικειμένων τα οποία είναι αναρτημένα και διαθέσιμα στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Διδακτικών Βιβλίων.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο Μητρώο Διδακτικών Βιβλίων (ΜΔΒ), αυτό οργανώνεται σε Υπομητρώα, στα οποία αντιστοιχούν τα μαθήματα, που διδάσκονται σε όλους τους τύπους σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Για κάθε διδακτικό βιβλίο που εντάσσεται στο Μ.Δ.Β., δίδεται μοναδικός κωδικός ένταξης και παρακολούθησης.

Από το υπουργείο Παιδείας, επισημαίνεται ότι – κατόπιν σχετικής εισήγησης του ΙΕΠ, το οποίο έχει την επιστημονική και παιδαγωγική ευθύνη ανάπτυξης του υλικού – είναι δυνατή η ένταξη διδακτικών βιβλίων στο Μ.Δ.Β. τα οποία ήδη διατίθενται σε όλους τους τύπους σχολείων και είναι σύμφωνα με τα εκάστοτε σε ισχύ Προγράμματα Σπουδών.

Εάν υπάρχει αδυναμία επιλογής από τους εκπαιδευτικούς, που διδάσκουν το αντίστοιχο μάθημα, η επιλογή γίνεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων, ή σε περίπτωση αδυναμίας λήψης απόφασης ή μη επιλογής, η επιλογή πραγματοποιείται από τον Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο της σχολικής μονάδας.

Στη συνέχεια, ο Διευθυντής ή ο Προϊστάμενος της σχολικής μονάδας καταχωρίζει άμεσα τις αποφάσεις επιλογής διδακτικού βιβλίου σε πληροφοριακό σύστημα, το οποίο δημιουργείται και λειτουργεί με ευθύνη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος» (Ι.Τ.Υ.Ε. ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ). Τα διδακτικά βιβλία, που επιλέγονται από το σύνολο των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τυπώνονται και διανέμονται σε αυτές από το Ι.Τ.Υ.Ε. ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ.

Τα βιβλία όλων των βαθμίδων, τα οποία θα ενσωματωθούν στο μητρώο τίτλων πολλαπλού βιβλίου, θα υπερβούν τα 1.000 ενώ έως τώρα ήταν περίπου 300 στο σύνολό τους.

Η εφαρμογή του πολλαπλού βιβλίου θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2025 σε όλες τις τάξεις μέχρι την Α’ Λυκείου. Την επόμενη σχολική χρονιά, το 2026 θα ενταχθεί και στη Β’ Λυκείου ενώ το 2027 θα ολοκληρωθεί η εφαρμογή του νέου συστήματος, με την ένταξη και της τελευταίας τάξης του Λυκείου.

Σημειώνεται, ότι το Μητρώο Διδακτικών Βιβλίων (ΜΔΒ) και η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Διδακτικών Βιβλίων (ΨΒΔΒ) πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ».

πηγή: protothema.gr

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below