Προσπαθείτε όχι μόνο να είστε αναντικατάστατες στη δουλειά σας αλλά και να εκτιμήσουν την εργατικότητα και τις ιδέες σας αρκετά για να σας δώσουν αύξηση, ίσως ακόμα και προαγωγή. Γιατί, τότε, συνεχίζετε να βγάζετε όλη τη «λάντζα» με τα ίδια χρήματα και από την ίδια θέση; Η ειδικός στη στρατηγική καριέρας Whitney Living απαντά πως όταν δεν θέτουμε όρια στη δουλειά καταλήγουμε με χειρότερη σωματική και ψυχική υγεία, λιγότερο ελεύθερο χρόνο αλλά και κακή οικονομική κατάσταση και εξηγεί το γιατί.

1. Δεν διεκδικούμε τίποτα: Μια διεκδίκηση, όπως το να ζητήσουμε αύξηση ή αλλαγή ωραρίου, σίγουρα μας βγάζει έξω από τη ζώνη βολής μας αλλά είναι απαραίτητο να γίνει, ώστε να επιτύχουμε καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και να αμειβόμαστε πιο δίκαια για τη δουλειά μας. «Αν σας έχουν “υποσχεθεί” αύξηση ή δεν σας έχουν δώσει ποτέ αύξηση, ο εργοδότης σας μπορεί να εκμεταλλεύεται τα όριά σας. Δεν περιμένει από εσάς να τη διεκδικήσετε, οπότε δεν σκοπεύει και να σας τη δώσει».

«Αν σας έχουν “υποσχεθεί” αύξηση ή δεν σας έχουν δώσει ποτέ αύξηση, ο εργοδότης σας μπορεί να εκμεταλλεύεται τα όριά σας. Δεν περιμένει από εσάς να τη διεκδικήσετε, οπότε δεν σκοπεύει και να σας τη δώσει».

2. Μας αναθέτουν πάρα πολλή δουλειά ή εργασίες κατώτερες των προσόντων μας: Όταν δεχόμαστε μεγαλύτερο φόρτο εργασίας από όσο μάς αναλογεί ή «αγγαρείες» που συνήθως ανατίθενται σε μαθητευόμενους, ενώ έχουμε πολλά χρόνια εμπειρίας πίσω μας, σίγουρα η αμοιβή μας δεν θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες αλλά και στις εργατοώρες μας. Κάποιοι εργοδότες μάλιστα, όπως υπενθυμίζει η Living, εκμεταλλεύονται υπέρ του δέοντος τους εργαζόμενους που λένε σε όλα «ναι».

3. Παραμένουμε σε μια δουλειά που θα έπρεπε να έχουμε εγκαταλείψει: Είτε περιμένουν από εμάς να εργαστούμε υπερωρίες για τις οποίες δεν θα αμειφθούμε είτε δεν μας πληρώνουν αρκετά, δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να αρχίσουμε την αναζήτηση στην αγορά εργασίας προκειμένου να εξασφαλίσουμε μια καλύτερη συμφωνία, που μας αξίζει περισσότερο. «Όταν παραμένουμε για πάρα πολύ καιρό στην ίδια δουλειά έχει αποδειχθεί ότι μειώνονται οι προοπτικές μας για ένα καλύτερο εισόδημα» όπως συνοψίζει την κατάσταση η Living. Κι αυτό γιατί σε μια καινούρια δουλειά μπορούμε να διαπραγματευτούμε καλύτερα χρήματα, να εμπλουτίσουμε το βιογραφικό μας και να ενισχύσουμε την κοινωνική δικτύωσή μας, βελτιώνοντας τις προοπτικές μας ακόμα και για το μακρινό μέλλον. Και φυσικά απομακρυνόμαστε από ένα εργασιακό περιβάλλον μη υγιές και τοξικό.

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below