Αν μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα θέματα της υγείας και της ευεξίας, σίγουρα θα έχουμε διαβάσει πολλά άρθρα που προτείνουν τις ασκήσεις αναπνοών και τον διαλογισμό για τη διαχείριση του στρες. Όμως το BBC σε νέα δημοσίευσή του παρουσιάζει μια λιγότερο συνηθισμένη ιδέα, που υπόσχεται το ίδιο αποτέλεσμα: να χαθούμε σε έναν λαβύρινθο.

Οι λαβύρινθοι, όπως εξηγεί ο αρθρογράφος Norman Miller, χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για να ηρεμήσουν το μυαλό, να καταπραΰνουν το άγχος, να επαναφέρουν την ισορροπία στη ζωή, να ενισχύσουν τη δημιουργικότητα και τη διορατικότητα. Κατά τον Μεσαίωνα σχεδόν το 25% των καθεδρικών ναών είχαν λαβύρινθους και σήμερα αναδεικνύονται ξανά σε δημοφιλή anti-stresss πρακτική.

Ο αρθρογράφος, ωστόσο, διευκρινίζει ότι δεν αναφέρεται στους λαβύρινθους που οδηγούν ξανά και ξανά σε αδιέξοδα, οι οποίοι μπορεί απεναντίας να πυροδοτήσουν το στρες, αλλά σε κλασικά σχέδια, όπου γνωρίζουμε ότι θα βρούμε εύκολα την έξοδο.

«Ο λαβύρινθος είναι ένα ασφαλές μονοπάτι σε απρόβλεπτους καιρούς» όπως λέει η Dr Lauren Artress, θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας και ιερέας της Αγγλικανικής Εκκλησίας, η οποία από το 1996 έχει ιδρύσει τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Veriditas που διοργανώνει διαλογισμούς μέσα σε λαβυρίνθους. «Πολλοί άνθρωποι, όπως εγώ, δεν καταφέρνουν να διαλογιστούν καθιστοί. Ένας περιπατητικός διαλογισμός απαιτεί την ίδια εσωτερική ενσυνειδητότητα» όπως εξηγεί η ίδια.

«Πολλοί άνθρωποι, όπως εγώ, δεν καταφέρνουν να διαλογιστούν καθιστοί. Ένας περιπατητικός διαλογισμός απαιτεί την ίδια εσωτερική ενσυνειδητότητα»

Η τάση της επιστροφής στους λαβυρίνθους γνωρίζει τέτοια αναβίωση, μάλιστα, που από το 2009 έχει καθιερωθεί η Παγκόσμια Ημέρα Λαβυρίνθου (το πρώτο Σάββατο του Μαΐου).

Οι πράσινοι λαβύρινθοι, ειδικότερα, είναι ένας επιπλέον τρόπος να έρθουμε σε επαφή με τη φύση, αν και την πιο τιθασευμένη μορφή της, σύμφωνα με την εικαστικό Anne Drehfal: «Μας παρακινούν να σκεφτούμε το περιβάλλον μας σε διαφορετική κλίμακα και να το κάνουμε ενώ κατεβάζουμε ρυθμούς».

Τα οφέλη της πρακτική επισημαίνει και η κοινωνική λειτουργός Jocelyn Shealy McGee, από το Πανεπιστήμιο Baylor στο Τέξας. Ειδικά σε περιβάλλοντα υψηλού στρες: «Για όσους βρίσκονται σε νοσοκομεία και φυλακές, το περπάτημα μέσα σε έναν λαβύρινθο μπορεί να τους βοηθήσει να επιβιώσουν, ως μια πρακτική που συνδυάζει το σώμα και το πνεύμα, συμπληρωματικά με συμβατικές ιατρικές θεραπείες ή ψυχοθεραπεία. Η μελέτη μας έδειξε ότι το περπάτημα μέσα σε έναν λαβύρινθο καλλιεργεί μια αίσθηση γαλήνης και άλλα θετικά συναισθήματα, μειώνει το στρες, καλλιεργεί τη συμπόνοια για τον εαυτό μας και τη σχέση μας με τους άλλους, συνιστά μια ευκαιρία να σκεφτούμε σε βάθος τη ζωή μας και να της προσδώσουμε νόημα».

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below