Η πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες εμφανίζεται στον μαστό. Σχεδόν δύο εκατομμύρια γυναίκες διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στον κόσμο με αυτή τη μορφή καρκίνου, για την πρόληψη της οποίας οι ειδικοί επιστήμονες εργάζονται διαρκώς, προσπαθώντας να βρουν μεθόδους που θα παρέχουν αξιόπιστα στοιχεία, τα οποία θα τους βοηθήσουν στο έργο τους.

Μία νέα εξέταση αίματος μπορεί να υπολογίσει το ρίσκο επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού ως και τρία χρόνια πριν γίνουν ορατοί σε απεικονιστικές εξετάσεις οι νέοι όγκοι. Η έρευνα αυτή παρουσιάστηκε στο μεγαλύτερο παγκόσμιο συνέδριο για τον καρκίνο, την ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, που πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο.

Αυτές οι νέές μικροβιολογικές εξετάσεις μπορούν να εντοπίσουν μικροσκοπικά τμήματα καρκινικού DNA που κυκλοφορεί στο αίμα, ακόμα και χρόνια πριν αρχίσουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα της ασθένειας. Οι ερευνητές του κέντρου έρευνας Breast Cancer Now Toby Robins, που βρίσκεται στο Λονδίνο, κατάφεραν με αυτή τη μέθοδο να εντοπίσουν κάθε μία συμμετέχουσα στην έρευνα που υποτροπίασε, προσδιορίζοντας τον μέσο όρο επανεμφάνισης όγκων στους 15 μήνες.

«Η πρόληψη είναι ένα από τα μεγαλύτερα όπλα μας απέναντι στον καρκίνο του μαστού και αυτές οι ενδείξεις, που σημαίνουν ότι οι εξετάσεις μπορούν να εντοπίσουν την επιστροφή του καρκίνου, είναι μια συναρπαστική εξέλιξη», δήλωσε στον The Guardian o Simon Vincent, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου που βρίσκεται πίσω από τη χρηματοδότηση αυτής της νέας μεθόδου.

«Παρότι αυτή η έρευνα βρίσκεται ακόμα στα πρώτα της στάδια, ο εντοπισμός της επιστροφής του καρκίνου σε πρώιμα στάδια σημαίνει ότι η θεραπεία είναι πιο πιθανό να τον καταστρέψει εντελώς», συμπλήρωσε.

Οι ειδικοί ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα είναι χρήσιμα για την εκπόνηση μιας νέας στρατηγικής, στο πλαίσιο της οποίας η θεραπεία θα ξεκινάει πολύ νωρίς. Μάλιστα, η νέα εξέταση μπορεί να εντοπίσει 1800 παραλλαγές του καρκίνου, κάτι που αυξάνει κι άλλο τα ποσοστά επιτυχίας της.

Στη μελέτη συμμετείχαν 78 ασθενείς και από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προέκυψε ότι δεν υπήρξε καμία αρνητική ένδειξη που να ανατράπηκε στην πορεία, κάτι εξίσου σημαντικό για τη φερεγγυότητα της μεθόδου.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below