Πόσο καλές είστε στο να μην κάνετε τίποτα;
Σε αυτόν τον διαγωνισμό στη Νότια Κορέα ο στόχος του παιχνιδιού είναι να πετύχετε ακριβώς αυτό.
Ο διαγωνισμός με τίτλο “Spaced-out Competition”, που διεξάγεται στην πρωτεύουσα της χώρας, Σεούλ, θέτει μία συγκεκριμένη πρόκληση: Να γίνουμε το πιο χαλαρό άτομο.
Πρόκειται για μια εκδήλωση performance art όπου οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να μην κάνουν τίποτα, με στόχο να «απελευθερωθούν από το καθημερινό άγχος».
Ο πιο αφηρημένος στέφεται νικητής.
Οι κανόνες του διαγωνισμού
Οι διοργανωτές παρακολουθούν τους καρδιακούς παλμούς των συμμετεχόντων- ο διαγωνιζόμενος με τον πιο σταθερό καρδιακό παλμό κερδίζει.
Οι κανόνες είναι πολύ απλοί – μην κάνετε τίποτα για 90 λεπτά, αλλά μην κοιμηθείτε, καθώς ο ύπνος οδηγεί σε αποκλεισμό.
Ο διαγωνισμός ξεκίνησε πρώτη φορά το 2014 από τον τοπικό καλλιτέχνη Woopsyang και γίνεται όλο και πιο δημοφιλής με την πάροδο των ετών.
Περιγράφεται ως εικαστική τέχνη, με την παράσταση να έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια μίνι πόλη ανθρώπων που δεν κάνουν τίποτα ανάμεσα σε αυτούς που είναι απασχολημένοι με τη δουλειά τους, δίνοντας το μήνυμα ότι το να μην κάνεις τίποτα δεν είναι χάσιμο χρόνου.
Η πιεστική κουλτούρα στη Νότια Κορέα
Η Νότια Κορέα είναι γνωστή για τη σκληρή εργασιακή κουλτούρα της, διατηρώντας ένα από τα υψηλότερα ωράρια εργασίας καθημερινώς στον ανεπτυγμένο κόσμο.
Το 2023, μάλιστα, η κυβέρνηση πρότεινε να αυξηθεί ο μέγιστος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας στις 69 ώρες, προκαλώντας σοβαρές αντιδράσεις και τελικά υποχώρηση.
Παρά την εισαγωγή του εβδομαδιαίου ορίου εργασίας των 52 ωρών το 2018, η υπερκόπωση και η εξάντληση παραμένουν συνηθισμένες ανάμεσα στους εργαζόμενους.
Και οι φοιτητές με τους μαθητές αντιμετωπίζουν επίσης υψηλά επίπεδα άγχους, ζώντας με τον λεγόμενο «εκπαιδευτικό πυρετό», που χαρακτηρίζεται από τις πολλές ώρες μελέτης και τη φοίτηση σε ιδιωτικές ακαδημίες με την ελπίδα αργότερα να φοιτήσουν σε ένα πανεπιστήμιο υψηλού κύρους και να βρουν δουλειά σε μια από τις κορυφαίες εταιρείες της χώρας.
Μια κυβερνητική έρευνα του 2022 που απευθυνόταν σε νέους 19-34 ετών διαπίστωσε ότι ένας στους τρεις νέους είχε βιώσει επαγγελματική εξουθένωση τον τελευταίο χρόνο, με τους λόγους που αναφέρθηκαν ως αιτίες να περιλαμβάνουν το άγχος για τη σταδιοδρομία σε ποσοστό 37,6%, τον υπερβολικό φόρτο εργασίας σε ποσοστό 21,1%, τον σκεπτικισμό για την εργασία σε ποσοστό 14,0% και την ανισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής σε ποσοστό 12,4%.
Σε αυτό το πλαίσιο, η εκδήλωση που έγινε την Κυριακή, 26 Μαΐου, ήταν μια ευκαιρία για ένα διάλειμμα από την καθημερινή πίεση.
South Korea held one of the strangest competition in the world where contestants are judged for being best at doing absolutely nothing.
To know more, head over to https://t.co/TNHWHNSpDk#thecurrent #southkorea #seoul https://t.co/BKUdsJ3PIW pic.twitter.com/oojb9aaNce
— The Current (@TheCurrentPK) May 24, 2024
Ο διαγωνισμός που μοιάζει να γίνεται ανάγκη
Ο διαγωνισμός έχει διεξαχθεί στο παρελθόν σε πόλεις όπως το Τόκιο, η Ταϊπέι, το Πεκίνο και το Ρότερνταμ. Οι συμμετέχοντες φέτος ήρθαν τόσο από την Νότια Κορέα όσο και από χώρες του εξωτερικού, όπως η Γαλλία, το Νεπάλ, η Νότια Αφρική, το Βιετνάμ και η Μαλαισία – φαίνεται πως η ανάγκη για απόλυτη χαλάρωση είναι μεγάλη παγκοσμίως.
Η νικήτρια του διαγωνισμού, Valentina Vilches, με καταγωγή από τη Χιλή, ζει στη Νότια Κορέα και είναι σύμβουλος ψυχικής υγείας.
Είπε ότι πήρε μέρος για τη διασκέδαση, αλλά και επειδή ήθελε να μοιραστεί την εμπειρία της με τους ασθενείς της.
«Θέλω να τους υπενθυμίσω τη σημασία του να αποστασιοποιείσαι και να χαλαρώνεις και πώς αυτό επηρεάζει θετικά την ψυχική σου υγεία».