Η βιταμίνη Q είναι ένα πολύ σημαντικό οργανικό μόριο για την υγεία και την ευεξία.
Με υψηλή αντιοξειδωτική δύναμη, βοηθά στην επιβράδυνση της κυτταρικής γήρανσης και καταπολεμά την κούραση, δίνοντας εκρήξεις ενέργειας.
Τι είναι η βιταμίνη Q
Η βιταμίνη Q είναι το δεύτερο όνομα με το οποίο προσδιορίζεται το συνένζυμο Q, που ονομάζεται επίσης ουβικινόνη (από το λατινικό ubi, παντού) επειδή είναι μια ουσία που παράγεται σε όλα τα κύτταρα του σώματος.
Είναι ένα οργανικό μόριο που έχει δομή πολύ παρόμοια με αυτή της βιταμίνης Κ και της βιταμίνης Ε.
Κατατάσσεται στις λιποδιαλυτές βιταμίνες και μπορεί να αποθηκευτεί από τον οργανισμό για να χρησιμοποιηθεί όταν είναι απαραίτητο, γι’ αυτό και δεν πρέπει να λαμβάνεται συνεχώς.
Σε τι χρησιμοποιείται η βιταμίνη Q;
Η βιταμίνη Q έχει υψηλή αντιοξειδωτική δύναμη και βοηθά στη μεταφορά ενέργειας από τα κύτταρα.
Υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στα κύτταρα σημαντικών οργάνων του ανθρώπινου σώματος όπως η καρδιά, το συκώτι, το πάγκρεας και τα νεφρά.
Αυτό το συνένζυμο κάνει επίσης το δέρμα πολύ πιο ελαστικό, καταπολεμά τις ρυτίδες και τις ραγάδες, ενώ παρέχει στο σώμα την απαραίτητη δύναμη για την εξάλειψη κάθε είδους κούρασης.
Η αντιγηραντική του δράση προέρχεται από το γεγονός ότι αυτό το μόριο αποφεύγει την απώλεια ελαστίνης και κολλαγόνου, επιβραδύνοντας έτσι τον σχηματισμό ρυτίδων και προάγοντας τη διατήρηση του τόνου του δέρματος. Για το λόγο αυτό, το συνένζυμο Q υπάρχει συχνά σε αντιρυτιδικές κρέμες και αναζωογονητικά καλλυντικά.
Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα, ενισχύοντάς το και καταπολεμά τις λοιμώξεις και τις ελεύθερες ρίζες.
Ρυθμίζει την ινσουλίνη γιατί μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (επομένως είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για διαβητικούς) και επίσης καταφέρνει να μειώσει τα επίπεδα της LDL (κακή χοληστερόλη).
Σε ποιες τροφές υπάρχει;
Η βιταμίνη Q υπάρχει κυρίως στο κοτόπουλο, το μοσχάρι και το χοιρινό, με μεγαλύτερη συγκέντρωση στο συκώτι.
Υψηλή συγκέντρωση συνενζύμου Q βρίσκεται επίσης στα θαλασσινά καθώς και σε ορισμένα είδη ψαριών, ιδιαίτερα στον τόνο, τον σολομό, τις σαρδέλες και το σκουμπρί.
Αυτό το μόριο παράγεται επίσης από το ίδιο το σώμα αλλά όσο περνά ο καιρός και η ηλικία αρχίζει να απελευθερώνει όλο και λιγότερο από αυτό.
Ποιες είναι οι ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη Q
Οι ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη Q ποικίλλουν από 100 έως 200 mg.
Δεν είναι προφανές ότι όσοι ακολουθούν μια δίαιτα πλούσια σε τροφές πλούσιες σε συνένζυμο Q θα μπορούν να διατηρήσουν υψηλά επίπεδα ουβικινόνης. Όσο μεγαλώνουμε, για παράδειγμα, το συκώτι είναι όλο και λιγότερο ικανό να μετατρέψει τις ουβικινόνες από τις τροφές και να τις αφομοιώσει, επομένως συνιστάται η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Q (ειδικά μετά την ηλικία των 50 ετών).
Ωστόσο, δεν πρέπει να γίνεται υπέρβαση των δόσεων: για ενήλικες, συνιστάται η λήψη 50 έως 200 mg βιταμίνης Q το πολύ την ημέρα.
Για το συνένζυμο Q, η μέγιστη ημερήσια πρόσληψη που ορίζεται από τη Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας Τροφίμων και Διατροφής του Υπουργείου Υγείας είναι 200 mg, η οποία δεν πρέπει οπωσδήποτε να ξεπεραστεί.
Δεδομένου ότι είναι λιποδιαλυτό μόριο, είναι προτιμότερο να το λαμβάνετε με ένα γεύμα πλούσιο σε λίπος για να επιτρέψετε στον οργανισμό να το απορροφήσει καλύτερα. Μερικά συμπληρώματα συνδυάζουν την ουβικινόνη με ελαιόλαδο για να την κάνουν καλύτερα αφομοιώσιμη.