Καλοκαίρι σημαίνει όμορφα βράδια με απολαυστικό φαγητό, ιδανικά από τα χέρια κορυφαίων διεθνών chef.
Το ξενοδοχείο Mona ξεκινάει από τις 28 Μαΐου για τρίτη σεζόν το καλοκαιρινό πρόγραμμα του Mona Supper Club Series και μας προσκαλεί να δοκιμάσουμε ειδικά σχεδιασμένα μενού από chef που διαθέτουν μοναδικό στυλ και τεχνικές που ξεχωρίζουν.
Μεγαλωμένη σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, αντλώντας έμπνευση από την παιδική της ηλικία στη Νοτιοδυτική Ινδία, η chef Zuri Camille de Souza θα συνδυάσει στα δείπνα της στο Mona στοιχεία από το ινδικό thali με τοπικά συστατικά, εκφράζοντας έτσι το ελληνικό τοπίο μέσα από τις γεύσεις.
Στη παγκόσμια πορεία της καριέρας της ως chef ξεχωρίζει το Sessun Alma στη Μασσαλία και η βίλα Medicis στη Ρώμη. Ορόσημο για την ίδια αποτελεί η ίδρυση του εστιατορίου της, Sanna, στη Μασσαλία. Εκεί ξεδιπλώνει τις τεχνικές της και παρουσιάζει πιάτα με βάση την ειδίκευσή της, ενώ παράλληλα πραγματοποιεί residencies στη Φλωρεντία και τη γαλλική ύπαιθρο.
Η chef δίνει ιδιαίτερη σημασία στη βιωσιμότητα και δηλώνει χαρακτηριστικά:
«Η προσέγγιση μου επικεντρώνεται στην τέχνη της φιλοξενίας και της διατροφής, συνδυάζοντας τη δημιουργικότητα και την απόλαυση στο φαγητό… Οι βιώσιμες πρακτικές βρίσκονται στο επίκεντρο της μαγειρικής μου, λαμβάνοντας υπόψη τον οικολογικό αντίκτυπο κάθε γεύματος που σερβίρω, από τις πρώτες ύλες μέχρι την ολοκλήρωση του γεύματος.»
Ο Δανός chef Frederik Bille Brahe του Atelier September έρχεται από τη γαστρονομική πρωτεύουσα της Ευρώπης, Κοπεγχάγη, για δύο μόνο βραδιές στο ξενοδοχείο Mona. Στις 5 και 6 Ιουνίου, οι λάτρεις των γευστικών περιπετειών θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις συνταγές του.
Ο συνδυασμός της φιλοσοφίας του, εστιασμένης στη σημασία της μνήμης και της προσωπικότητας στο fine-dining, και της προσέγγισής του στις κλασικές συνταγές της κουζίνας της Δανίας, συνθέτουν μια εκλεκτική σειρά επιρροών, γεύσεων και εκφράσεων.
Για τον διάσημο chef έχει μεγάλη σημασία το μοίρασμα του φαγητού και δηλώνει χαρακτηριστικά:
«Ο λόγος για τον οποίο μου άρεσε η μαγειρική όταν ξεκίνησα, ήταν το συναίσθημα που γεννάται όταν μυρίζεις κάτι και είναι ωραίο και θέλεις να είσαι μέρος του. Για παράδειγμα, όταν τηγανίζεται το φασκόμηλο, και δημιουργεί αυτό το κάτι, έχεις την επιθυμία να το μοιραστείς, και να το συζητήσεις, και να το κάνεις κάτι ακόμα καλύτερο. Ύστερα έκανα μια συμφωνία μέσα μου για το πως οι προσωπικές μου εμπνεύσεις, η μουσική, οι επιστήμες και η τέχνη θα επηρεάζουν πάντοτε τη δημιουργική μου διαδικασία.»
Ακόμα, ο Frederik Bille Brahe θα παρουσιάσει στο Mona και το νέο του βιβλίο Atelier September: A Place for Daytime Cooking, που πήρε το όνομά του από το ομώνυμο εστιατόριό του στην Κοπεγχάγη και εκδόθηκε από το Apartamento. Υπογεγραμμένα αντίγραφα του νέου του βιβλίου, που περιέχει τις συνταγές που έχουν κάνει το Atelier September εμβληματικό εντός και εκτός Δανίας, θα είναι διαθέσιμα στον χώρο για τους επισκέπτες, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Hyper Hypo και τον εκδοτικό οίκο.
Στις 11 Ιουνίου ετοιμάζει το δικό της δείπνο στο Mona η Valentine Miniconi, που έχει ως βάση της εδώ και λίγα χρόνια την Τήνο, όπου άνοιξε τον Απρίλιο του 2023 το εστιατόριο Boui Boui.
Μεγάλωσε στην Προβηγκία και την Κορσική, είναι αυτοδίδακτη και αυτοχαρακτηρίζεται ως aesthete. Η μαγειρική της ακολουθεί μια ευαίσθητη προσέγγιση στο χειρισμό της εποχικότητας, με μεγάλη φροντίδα των πρώτων υλών, του χρώματος, της υφής και της ευλαβικής συνεργασίας με τοπικούς παραγωγούς.
Για το δείπνο της στο Mona, δημιουργεί ένα μενού πέντε πιάτων που αντικατοπτρίζουν τις αποχρώσεις και τα βάθη των γεύσεων και των εποχικών προϊόντων της Ελλάδας και προσφέρει στους επισκέπτες μια γεύση από τη «cuisine of feelings» της, σε συνεργασία με την οινοποιία Καλαθά της Τήνου.
Τι είναι, σύμφωνα με την ίδια, η «κουζίνα συναισθημάτων»;
«Εξερευνώντας τη φύση της Τήνου, για να ξαναφέρω στο πιάτο τις γεύσεις της, με κάθε ταπεινότητα και ως φόρο τιμής στο τρόπο ζωής των ψαράδων και των βοσκών, μεταξύ στεριάς και θάλασσας, συνθέτω μια κουζίνα συναισθημάτων. Με την αίσθηση και το άρωμα των σύκων σε σορμπέ, των φυτών και του κρέατος που δίνουν αυτή τη μοναδική γεύση στο νησί».
Τα δείπνα που θα πραγματοποιηθούν στο Mona στο πλαίσιο του Mona Supper Club Series vol. 3, σε συνεργασία με το Teras Athens, συνδυάζονται με λίστα φυσικών κρασιών από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τα Βαλκάνια που επιμελείται η Habiba Wine.
Κλείστε σήμερα τη θέση σας εδώ και ετοιμαστείτε να απολαύσετε τις ξεχωριστές γαστρονομικές προσεγγίσεις των προσκεκλημένων chef.