Ήδη από την αρχαιότητα οι γυναίκες αντιμετωπίζονταν αρνητικά όταν επρόκειται για πιο σύνθετους και ελεγχόμενους από τους άνδρες τομείς, όπως η τεχνολογία, η επιστήμη και οι επιχειρήσεις.

Ωστόσο, με την πάροδο των ετών, πολλές απέδειξαν και συνεχίζουν να αποδεικνύουν στον υπόλοιπο κόσμο ότι μπορούν και οι γυναίκες να ανέλθουν και να διαπρέψουν σε αυτούς τους τομείς, μερικές φορές με πιο αξιοσημείωτους τρόπους από τους άνδρες.

Σε αυτό το άρθρο εξετάζουμε πέντε κορυφαίες εφευρέσεις από γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και την ιστορία της καινοτομίας και χωρίς τις οποίες δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε σήμερα.

Wifi

Ποιος θα περίμενε μία ηθοποιός και εστεμμένη σε διαγωνισμό να ανακαλύψει κάτι τόσο βαθιά τεχνολογικό; Με βάση τα στερεότυπα απέναντι στις γυναίκες κανείς. Κι όμως, η Hedy Lamarr, είναι η γυναίκα πίσω από το Wi Fi. Η ίδια επειδή βαριόταν βαριόταν τις δεξιώσεις του Χόλιγουντ περνούσε τον χρόνο της κάνοντας επιστημονικά πειράματα. Σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους Συμμάχους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Λαμάρ παρουσίασε στο Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό μία πατέντα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ραδιόφωνο ευρέως φάσματος, το οποίο θεωρείται ο πρόδρομος του σημερινού WiFi. Θα φανταζόσασταν τη ζωή σας χωρίς αυτό πλέον;

Photo by Bernard Hermant on Unsplash

Καφές φίλτρου

Οι λάτρεις του καφέ μπορεί να εκπλαγούν ανακαλύπτοντας ότι πίσω από την αγαπημένη τους συνήθεια δεν βρίσκεται κάποια μεγάλη εταιρεία με έδρα τη Βραζιλία. Η Γερμανίδα επιχειρηματίας Melitta Bentz, είναι εκείνη που επινόησε έναν μινιμαλιστικό και εύκολο τρόπο παρασκευής καφέ το 1908 (πήρε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τότε), βάζοντας απλώς τον καφέ μέσα σε ένα φίλτρο και στη συνέχεια ρίχνοντας νερό από πάνω.

Πλυντήριο πιάτων

Η Josephine Cochrane εφηύρε το πρώτο εμπορικά επιτυχημένο πλυντήριο πιάτων τη δεκαετία του 1880. Ήταν μια πλούσια γυναίκα που ήθελε ένα μηχάνημα που θα μπορούσε να πλένει τα πιάτα «πιο γρήγορα από ό,τι οι υπηρέτες της», ανέφερε το Smithsonian Magazine. Αφού της χορηγήθηκε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το πλυντήριο πιάτων της, προώθησε το μηχάνημα σε εστιατόρια και ξενοδοχεία. Αργότερα, η Cochrane ίδρυσε μια εταιρεία για τα πλυντήρια πιάτων της, η οποία τελικά έγινε η KitchenAid (γνωστή για τις συσκευές κουζίνας).

Υαλοκαθαριστήρες

Η Mary Anderson από την Αλαμπάμα είχε την ιδέα για τους υαλοκαθαριστήρες του παρμπρίζ όταν επισκέφθηκε τη Νέα Υόρκη μια χιονισμένη μέρα του 1902. Η δισέγγονή της είχε αναφέρει πως η γιαγιά της ταξίδευε προς τη Νέα Υόρκη με το τραμ, όταν αντιλήφθηκε ότι η χιονόπτωση προκαλούσε κυκλοφοριακή συμφόρηση, καθώς εκείνη την εποχή δεν υπήρχε αποτελεσματικός τρόπος καθαρισμού των παρμπρίζ. Τότε άρχισε να σκέφτεται ιδέες για ένα είδος υαλοκαθαριστήρα. Έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη «συσκευή καθαρισμού παραθύρων» το 1903.

Photo by Ignacio Campo on Unsplash

Πάνες μιας χρήσης

Όταν έκανε γνωστή την πρότασή της για πάνες μιας χρήσης, η Marion Donovan, έπεσε θύμα ειρωνείας από τους άντρες επιχειρηματίες που είχαν την πρωτοκαθεδρία στον κόσμο της υγιεινής εκείνη την περίοδο. Το 1946, σχεδίασε ένα αδιάβροχο κάλυμμα πάνας χρησιμοποιώντας νάιλον ύφασμα αλεξίπτωτου και πλαστικά κουμπώματα, σύμφωνα με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης. Το κάλυμμα πάνας, το οποίο η Donovan ονόμασε “Boater”, έκανε το ντεμπούτο του στο Saks Fifth Avenue της Νέας Υόρκης το 1949.

Δυστυχώς, η χάρτινη πάνα μίας χρήσης της Donovan, την οποία εφηύρε τη δεκαετία του 1950, δεν απογειώθηκε εμπορικά ποτέ. Μια δεκαετία αργότερα ο Victor Mills, ο δημιουργός της Pampers, αξιοποίησε τελικά την ιδέα της.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below