Το πένθος δεν είναι το ίδιο για όλους τους ανθρώπους. Άλλος μπορεί να το διαχειριστεί πιο εύκολα και να προχωρήσει τη ζωή του, κι άλλος ίσως να χρειαστεί παραπάνω χρόνο.

Αυτό φαίνεται πως συνέβη σε μία οικογένεια στις ΗΠΑ, όπου πατέρας και κόρη βρέθηκαν σε απέναντι στρατόπεδα εξαιτίας της σχέσης του πρώτου με μία γυναίκα, μετά το θάνατο της συζύγου  του και μητέρας του κοριτσιού.

Ο πατέρας ανάρτησε στην πλατφόρμα Reddit τον προβληματισμό του, θέλοντας να «το βγάλει από μέσα του».

Συγκεκριμένα είπε ότι τιμώρησε την 16χρονη κόρη του, Ella, μέχρι να ενηλικιωθεί, δηλαδή για δύο ακόμα χρόνια. Η μητέρα της Ella βρισκόταν πριν πεθάνει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε άσχημη κατάσταση, καθώς δεν είχε επαφή με το περιβάλλον. Ο πατέρας ισχυρίζεται ότι είχε πενθήσει το χαμό της γυναίκας του πολύ πριν εκείνη αφήσει την τελευταία της πνοή.

Μέσα σε έξι μήνες μετά το θάνατό της, άρχισε να γνωρίζει νέες γυναίκες.

«Γνώρισα την υπέροχη σύντροφό μου – πλέον πρώην – την Chloe, που είχε επίσης μια κόρη από τον πρώτο της γάμο και μετά από ένα χρόνο της έκανα πρόταση να παντρευτούμε», λέει ο πατέρας, που υποστηρίζει ότι εκείνος περνούσε τέλεια με την Chloe, ενώ η κόρη του όχι.

«Η Chloe εκανε τα πάντα να δεθεί με την Ella και να της δείξει ότι είναι ευπρόσδεκτη στη ζωή της. Η Ella όμως δεν ήταν ενθουσιασμένη και δημιουργούσε διαρκώς προβλήματα στην Chloe, δείχνοντας κακή συμπεριφορά όταν της έπαιρνα δώρα, κρύβοντας τα πράγματά της και γενικώς δημιουργώντας μία σειρά από προβλήματα»,  υποστηρίζει ο πατέρας.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν, όμως, η καταστροφή του νυφικού της Chloe από την Ella. Η πρώτη είχε ζητήσει από το κορίτσι να πάει στη μοδίστρα και να παραλάβει το φόρεμά της, κάτι που αποδείχθηκε λανθασμένη κίνηση, αφού η Ella το κατέστρεψε και μάλιστα το παραδέχτηκε, με αποτέλεσμα η Chloe να διαλύσει τον αρραβώνα.

Μετά από αυτό ο πατέρας αποφάσισε να της επιβάλει σκληρούς όρους στην καθημερινότητά της. Το κορίτσι πρέπει να πηγαίνει σπίτι κατευθείαν μόλις τελειώνει το σχολείο. Δεν θα έχει μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν θα συμμετέχει στα σχολικά ή άλλα ταξίδια και γενικώς δεν θα έχει προσωπική ζωή. 

«Επέβαλα περιορισμούς και στη χρήση Ίντερνετ και μπορεί να χρησιμοποιεί μόνο μία συσκευή, το κομπιούτερ της για το σχολείο. Της πήρα το κινητό και της έδωσα ένα άλλο τηλέφωνο με μία απλή κάρτα SIM. Επίσης, θα δουλεύει σε ένα εστιατόριο απέναντι από το σπίτι και θα συμμετέχει στα έξοδα του σπιτιού και τα ψώνια, ως μέρος της τιμωρίας της».

Ο πατέρας σε αυτή την περίπτωση αδυνατεί να καταλάβει ότι ένα έφηβο κορίτσι δεν μπορεί να διαχειριστεί εύκολα το θάνατο της μητέρας του. Εκείνος μπορεί να είδε τα πράγματα πιο ρεαλιστικά και να έχει δικαίωμα να φτιάξει τη ζωή του από την αρχή, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για την Ella.

Καθένας χρειάζεται διαφορετικό χρονικό διάστημα για τη διαχείριση του πένθους και όπως φαίνεται η Ella δεν είχε τα περιθώρια να το δουλέψει μέσα της. Εξάλλου, είναι αντικειμενικά δύσκολο λίγους μήνες μετά το θάνατο ενός γονιού να βλέπεις τον άλλο να προχωράει τη ζωή του. Οι έξι μήνες αναμονής δεν έφτασαν και μία τέτοια τιμωρία εκ μέρους του πατέρα μοιάζει υπερβολική.

Επίσης, απέχει πολύ από τον ιδανικό τρόπο επίλυσης τέτοιων προβλημάτων μέσα σε ένα σπίτι. Κανονικά ο πατέρας και η κόρη πρέπει να τα βρουν μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες: να συζητήσουν, να παραδεχτεί καθένας τα λάθη του και να προσπαθήσει να κατανοήσει τον άλλο.

Θα γίνει, άραγε, κάτι τέτοιο μελλοντικά; Μακάρι ο πατέρας να αλλάξει γνώμη και μαζί με το κορίτσι να βρουν έναν καλύτερο τρόπο για να συμβιώνουν, πριν εκείνο γεμίσει με τραύματα που δεν θα επουλώνονται εύκολα.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below