Μια ευχάριστη είδηση δημοσίευσε το Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας στο Instagram: τη διεθνή διάκριση ταινίας που δημιούργησαν Έλληνες φοιτητές. Συγκεκριμένα, η «Μάθηση» του 3ου Γυμνασίου Αμαλιάδας απέσπασε το «Βραβείο του πιο καινοτόμου έργου» στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νέων – Placencia En Corto, που έγινε στην Ισπανία.
Τις φωτογραφίες της βράβευσης συνόδευσε η παρακάτω λεζάντα με όλες τις απαραίτητες εξηγήσεις:
«Με ένα βραβείο στις αποσκευές της επέστρεψε από την Ισπανία η ελληνική αποστολή του 3ου Γυμνασίου Αμαλιάδας!
»Το “Βραβείο του πιο καινοτόμου έργου” απέσπασε η ταινία «Μάθηση» του 3ου Γυμνασίου Αμαλιάδας στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νέων – Placencia En Corto, που πραγματοποιήθηκε 18-20/04 στην Πλασένθια της Ισπανίας.
»Το σχολείο εκπροσώπησαν ένα μαθητής και μια μαθήτρια καθώς και δύο εκπαιδευτικοί, που στο πλαίσιο του Φεστιβάλ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ταινίες, να συμμετέχουν σε κινηματογραφικά εργαστήρια και να αλληλοεπιδράσουν δημιουργικά με μαθητές από άλλες χώρες.
»Η ταινία δημιουργήθηκε από τους μαθητές/τριες του σχολείου στο πλαίσιο των κινηματογραφικών εργαστηρίων του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και της 23ης Camera Zizanio, υπό την καθοδήγηση του κινηματογραφιστή Ηλία Φλωράκη (CineLilke Lab).
«Η ταινία δημιουργήθηκε από τους μαθητές/τριες του σχολείου στο πλαίσιο των κινηματογραφικών εργαστηρίων του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και της 23ης Camera Zizanio, υπό την καθοδήγηση του κινηματογραφιστή, Ηλία Φλωράκη (CineLilke Lab)».
»Στην Τελετή Έναρξης οι διοργανωτές του Φεστιβάλ βράβευσαν την Camera Zizanio για τη συνολική της προσφορά στον χώρο της νεανικής οπτικοακουστικής δημιουργίας, απονέμοντας Τιμητική Πλακέτα στον Νίκο Θεοδοσίου».
Όπως έχει πει στο Marie Claire για την Camera Zizanio ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ολυμπίας, Δημήτρης Σπύρου: «Ξεκινήσαμε την Camera Zizanio το 2001, όταν διαπίστωσα πως ένα σχολείο στην Κοζάνη είχε προσπαθήσει να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για το προϊόν κρόκος, ήταν μια σημαντική καταγραφή. Τότε με τον Νίκο Θεοδοσίου [καλλιτεχνικό διευθυντή της Camera Zizanio] κάναμε μια έρευνα για το τι γίνεται σε άλλες χώρες και αν έχει υπάρξει στην Ελλάδα άλλη τέτοια σχολική προσπάθεια. Αποφασίσαμε να κάνουμε μια ευρωπαϊκή συνάντηση νεανικής οπτικοακουστικής δημιουργίας – ήμασταν το πρώτο φεστιβάλ στον κόσμο που συλλάβαμε μια τέτοια ιδέα. Την πρώτη χρονιά η ανταπόκριση ήταν απίστευτη, ήρθαν 60 δημιουργοί, όλα τα σχολεία της Ευρώπης που είχαν κάνει τέτοιες δουλειές ήθελαν να τις δείξουν κάπου, και από τις επόμενες χρονιές το πράγμα άρχισε να εκρήγνυται.
»Κάποιες ταινίες της Camera Zizanio είναι πραγματικά εντυπωσιακές, πέρα από το γεγονός ότι τα ίδια τα παιδιά μιλούν χωρίς διαμεσολαβητές και έχει σημασία να ακούμε τι λένε, πώς νιώθουν και τι σκέφτονται. Πιστεύω ότι οι ταινίες [της Camera Zizanio] είναι ένα εξαιρετικό υλικό και για κοινωνιολόγους, εκπαιδευτικούς, αναλυτές γιατί σχηματίζεις μια εικόνα για το πώς σκέφτονται σε όλο τον πλανήτη».
Δείτε την ανάρτηση για τη νέα βράβευση:
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.