Από τη φροντίδα των παιδιών, πρωί βράδυ -και ενδιάμεσα- μέχρι την τακτοποίηση του σπιτιού, τις εξωτερικές εργασίες και την ενασχόληση με το μαγείρεμα και την καθαριότητα, το να είσαι μητέρα που μένει στο σπίτι χωρίς ξεχωριστό εισόδημα είναι μία δουλειά πλήρους απασχόλησης.
Παρά την ατελείωτη λίστα με τις δουλειές που πρέπει να γίνουν, ένα μεγάλο μέρος της εργασίας που κάνουν οι μητέρες που μένουν στο σπίτι δεν είναι μόνο υποτιμημένο αλλά και υποαμειβόμενο – αφήνοντας πολλές γυναίκες χωρίς ελευθερία στα οικονομικά τους.
Ανησυχώντας για την έλλειψη οικονομικής ελευθερίας, μια μαμά που δεν εργάζεται εκτός σπιτιού, σκέφτηκε να ζητήσει από τον σύζυγό της μισθό για όσα προσφέρει.
«Ο σύζυγός μου και εγώ είμαστε παντρεμένοι εδώ και 4 χρόνια και έχουμε ένα παιδί 1,5 έτους», εξήγησε σε μια ανάρτηση στο Reddit. «Εκείνος εργάζεται και εγώ συμφώνησα να μείνω στο σπίτι από τη γέννηση του γιου μας και έπειτα. Έτσι κι αλλιώς κέρδιζα μόνο το 1/8 αυτού των χρημάτων που έβγαζε εκείνος, οπότε αποφασίσαμε ότι η πιο λογική ρύθμιση από τότε που παντρευτήκαμε ήταν να γίνω μαμά στο σπίτι».
Τώρα, τρία χρόνια μετά την αποχώρηση από τη δουλειά της, εξήγησε ότι υπάρχουν μερικές αλλαγές που ήθελε να κάνει στη συμφωνία τους.
«Ο σύζυγός μου κερδίζει καλά χρήματα, αλλά είναι πολύ λιτός όσον αφορά τα μη απαραίτητα έξοδα, επειδή θέλει να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος (χωρίς δουλειά, κέρδη από επενδύσεις) σε νεαρή ηλικία», έγραψε, κάτι που παραδέχτηκε ότι γνώριζε γι’ αυτόν πριν παντρευτούν, αλλά αυτό τώρα περιορίζει την οικονομική της ελευθερία, επειδή δεν έχει εισόδημα για να εξασφαλίσει τα δικά της χρήματα για έξοδα.
Ο σύζυγός της καθιέρωσε ένα όριο δαπανών ύψους 150 δολαρίων, το οποίο «σημαίνει ότι αν βγω έξω για να πάρω ρούχα, μακιγιάζ, δεκατιανό, μικρές λιχουδιές κ.λπ. και το ποσό υπερβαίνει τα 150 δολάρια, θα πρέπει να του τηλεφωνήσω εκ των προτέρων και να του μιλήσω για το τι αγοράζω», εξήγησε η γυναίκα. «Αισθάνομαι ότι αυτό είναι εξαιρετικά περιοριστικό και ειλικρινά ταπεινωτικό».
Μια έρευνα διαπίστωσε ότι η εργασία που προσφέρουν οι μητέρες που μένουν στο σπίτι αξίζει πάνω από 150.000 δολάρια ετησίως – αλλά πολλές από αυτές δεν έχουν ισότιμο λόγο στα οικονομικά της οικογένειας.
Η έρευνα της εταιρείας Salary.com για το 2019, εκτίμησε την αξία της εργασίας των μαμάδων που μένουν στο σπίτι, εξετάζοντας όλες τις εργασίες που αυτές οι μαμάδες εκτελούν τακτικά, και διαπίστωσε ότι οι μαμάδες που μένουν στο σπίτι πρέπει να κερδίζουν 178.201 δολάρια ετησίως.
«Οι γονείς κατέχουν την απόλυτη υβριδική εργασία στο σπίτι. Είναι διευθύνοντες σύμβουλοι, δικαστές, ακαδημαϊκοί σύμβουλοι και τόσα άλλα», δήλωσε η Sarah Reynolds, αντιπρόεδρος μάρκετινγκ στο Salary.com, σχετικά με το σκεπτικό της έρευνας για τους μισθούς των μαμάδων. «Ο ρόλος της μαμάς απαιτεί ένα σύνολο ποικίλων δεξιοτήτων που προστάζει σοβαρή αγοραστική αξία στην αγορά ταλέντων».
Παρά το συμπέρασμα αυτό, οι μητέρες που μένουν στο σπίτι συχνά αποκόπτονται από το να έχουν λόγο στο πώς ξοδεύει η οικογένεια τα χρήματα, καθώς δεν είναι εκείνες που τα κερδίζουν επίσημα.
Αν και είναι απίθανο οι οικογένειες να μπορούν να διαθέσουν πάνω από 178.000 δολάρια για τον γονέα που μένει στο σπίτι, οι ειδικοί συμφωνούν στην απόδοση οικονομικής αξίας στη συμβολή του γονέα αυτού στην οικογένεια.
Σύμφωνα με τον οικονομικό στρατηγικό σύμβουλο Farnoosh Torabi, ο γονέας που δεν έχει ενεργό εισόδημα θα πρέπει τουλάχιστον να έχει λόγο στον οικογενειακό προϋπολογισμό και να έχει πρόσβαση στο οικονομικό προφίλ της οικογένειας.
Παρόλο που ο τρόπος με τον οποίο κάθε οικογένεια αποφασίζει για τα οικονομικά της είναι διαφορετικός, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι και οι δύο γονείς είναι τελικά στην ίδια ομάδα και ο συμβιβασμός είναι απαραίτητος για να λειτουργήσει η σχέση.
«Αντί να εξαναγκάζει τη σύζυγό του να ζητάει χρήματα ή να περιμένει να ξοδεύει συγκεκριμένα ποσά χωρίς να ενδιαφέρεται για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, αυτή η γυναίκα και ο σύζυγός της θα πρέπει να καθίσουν μαζί, να ζυσητήσουν και να υπολογίσουν πόσα χρήματα έχουν στη διάθεσή τους για να ξοδεύουν σε μη απαραίτητα είδη. Οι όροι που θα συμφωνηθούν θα πρέπει να είναι δίκαιοι και να μην εξευτελίζουν ένα από τα δύο μέλη», σημείωσε η Christy Wright, σύμβουλος επιχειρήσεων απαντώντας στο ερώτημα της γυναίκας.