Το Μουσείο Μαρία Κάλλας ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2023 και αποτελεί το μοναδικό μουσείο στον κόσμο το οποίο είναι αφιερωμένο στην αείμνηστη σοπράνο. Μέσα από κείμενα, αντικείμενα, βίντεο και σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα, ξετυλίγεται η ιστορία της ζωής και η καριέρα της Μαρίας Κάλλας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Από το ξεκίνημά της, τα χρόνια της στην Ελλάδα, τη διεθνή καριέρα και τους μεγάλους ρόλους που ενσάρκωσε, μέχρι την κοσμική της ζωή, την προσωπικότητά της, τις στιγμές και τους ανθρώπους της ζωής της, αλλά και την κληρονομιά που άφησε.
Πέρα από τα εμβληματικά κοστούμια, τα φορέματά της, τις παρτιτούρες της και το πλούσιο αρχειακό υλικό που τραβάνε αμέσως την προσοχή των επισκεπτών, σας δίνουμε 5 +1 tips που πρέπει σίγουρα να εφαρμόσετε μόλις βρεθείτε στο μουσείο:
1. Ξεκινήστε από το ασανσέρ –σίγουρα θα εκπλαγείτε: Πατώντας το κουμπί για να πάτε στον 2ο όροφο θα ακούσετε την φωνή της Μαρίας Κάλλας να μιλάει ελληνικά σε ένα σπάνιο ενδιαφέρον απόσπασμα από την συνέντευξή της στον Αχιλλέα Μαμάκη στο ραδιόφωνο, το καλοκαίρι του 1957, στην Αθήνα.
2. Καθίστε στις αναπαυτικές πολυθρόνες και ακούστε την φωνή της: Όταν πλέον φτάσετε στον δεύτερο όροφο και μπείτε στα θεματικά δωμάτια όπου θα ακούσετε την Μαρία Κάλλας να ερμηνεύει, θα είναι σαν να βρίσκεστε μέσα στα σκηνικά όπερας. Ο όροφος χωρίζεται σε 4 δωμάτια, που το κάθε ένα αφιερώνεται σε σημαντικούς ρόλους τους οποίους ερμήνευσε η Κάλλας σε διάφορες παραστάσεις της: Νόρμα, Τόσκα και Τραβιάτα, ενώ το τελευταίο δωμάτιο αφιερώνεται στα μαθήματα τα οποία έδωσε τα τελευταία χρόνια της ζωής της στην σχολή Juilliard School, σε φοιτητές λυρικού τραγουδιού. Μην διστάσετε μπαίνοντας στα δωμάτια να κάτσετε στους κομμένους κορμούς όσο ακούτε την άρια από την Νόρμα του Bellini, έπειτα στις βελούδινες πορφυρές καρέκλες και να νιώθετε ότι είστε παρόντες την στιγμή που η σοπράνο ερμηνεύει την άρια “Vissi d’arte” από την θρυλική παράσταση της Tosca του Puccini το 1964 στην Royal Opera House, Covent Garden, στο Λονδίνο, σε σκηνοθεσία Franco Zeffirelli. Στο σημείο αυτό μπορείτε να έχετε το δικό σας “insta moment” στο ανάκλινδρο της Τραβιάτα , στο σκηνικό που παραπέμπει στο υπνοδωμάτιο της πρωταγωνίστριας, Βιολέττας.
3. Μπορείτε να τραβήξετε τα συρτάρια και να σκανάρετε τις επιστολές: Κατεβαίνοντας στον 1ο όροφο θα δείτε σημαντικά αρχειακά υλικά αλλά και αντικείμενα από τη ζωή και την καριέρα της σοπράνο. Εάν τραβήξετε τα συρτάρια σε κάποια από αυτά θα δείτε ότι υπάρχει ένα QR που δίνει την δυνατότητα να ακούσετε τι έλεγαν οι επιστολές τις οποίες αντάλλαξε με τον πατέρα της, την μητέρα της και την δασκάλα της. Οι φωνές που ακούγονται αναλογούν σε έλληνες καλλιτέχνες όπως την Κατερίνα Λέχου, την Μαριέλλα Σαββίδες, τον Βασίλη Ευταξόπουλο κ.α.
4. Βγάλτε μία mirror selfie στον καθρέφτη “La Traviata”: Ο ασημένιος καθρέφτης που θα δείτε είναι θεατρικό αντικείμενο της παράστασης “La Traviata” στην οποία πρωταγωνίστησε η Μαρία Κάλλας, το 1955, στο Teatro alla Scalla του Μιλάνου. Μετά το τέλος των παραστάσεων το θέατρο δώρισε τον καθρέφτη στην μεγάλη ντίβα, η οποία τον χρησιμοποιούσε στην καθημερινότητά της για να κάνει το μακιγιάζ της. Μπορείτε λοιπόν και εσείς να δείτε τον αντικατοπτρισμό σας στον ίδιο καθρέφτη που τον έβλεπε και η μεγάλη σταρ.
5. Πιείτε το ποτό που έπινε και η Μαρία Κάλλας: Στο ισόγειο δίπλα ακριβώς από το πωλητήριο, βρίσκεται το καφέ “La Divina”, το οποίο διαθέτει τραπέζια και στον πολυσύχναστο πεζόδρομο της οδού Πετράκη. Και τα δύο είναι προσβάσιμα ανεξάρτητα από το εάν διαθέτει κανείς εισιτήριο για το Μουσείο, οπότε μπορείτε να τα επισκεφτείτε οποιαδήποτε στιγμή, πίνοντας το ποτό που έπινε και η ίδια η Κάλλας.
6. Θα φτιάχνατε κοστούμια όπερας από ανακυκλώσιμα υλικά ή θα χορεύατε όπερα αγκαλιά με κάποιον αγαπημένο σας; To Μουσείο Μαρία Κάλλας δίνει πολλές ευκαιρίες για μοναδικές δραστηριότητες που αφορούν όλες τις ηλικίες. Όπως θα μπορούσε να είναι μία συναυλία με κλασική μουσική έχοντας θέα την Ακρόπολη ή μία προβολή ταινίας με θέμα την Μαρία Κάλλας ακόμη και μία Σαββατιάτικη έξοδο για όλη την οικογένεια όπου το μικρότερο μέλος θα μπορεί να φτιάξει κοστούμια όπερας με μπογιές και χαρτόνια. Αυτές είναι μόνο κάποιες από όλες τις δραστηριότητες που θα μπορούσατε να απολαύσετε μέσω του μουσείου μπαίνοντας στο επίσημο site mariacallasmuseum.gr.
.