Μετά την απαγόρευση των αμβλώσεων σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ, μια νέα δικαστική απόφαση έρχεται να παρέμβει στον οικογενειακό προγραμματισμό των Αμερικανών. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλαμπάμα αποφάνθηκε ότι τα κατεψυγμένα έμβρυα πρέπει να θεωρούνται παιδιά, εγείροντας σοβαρά νομικά εμπόδια στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Όπως σχολίασε, συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre, η συγκεκριμένη απόφαση «μπορεί να προκαλέσει το ίδιο χάος που περιμέναμε κι από την ανατροπή της απόφασης Ρόου εναντίον Ουέιντ, ανοίγοντας τον δρόμο σε πολιτικούς να παρέμβουν στις πιο προσωπικές αποφάσεις που παίρνουν οι οικογένειες».

Η συγκεκριμένη απόφαση «μπορεί να προκαλέσει το ίδιο χάος που περιμέναμε κι από την ανατροπή της απόφασης Ρόου εναντίον Ουέιντ, ανοίγοντας τον δρόμο σε πολιτικούς να παρέμβουν στις πιο προσωπικές αποφάσεις που παίρνουν οι οικογένειες».

Η ίδια πρόσθεσε: «Να υπενθυμίσουμε ότι αυτή είναι η ίδια πολιτεία όπου ο γενικός εισαγγελέας απείλησε να οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης όσους βοηθούν τις γυναίκες να ταξιδεύουν σε άλλες πολιτείες για να αναζητούν τη φροντίδα που χρειάζονται», αναφερόμενη στην απαγόρευση των αμβλώσεων που επιβλήθηκε στην Αλαμπάμα το καλοκαίρι του 2022.

Η απόφαση του δικαστηρίου της Αλαμπάμα ήρθε μετά από μια σειρά καταγγελιών από ζευγάρια των οποίων τα κατεψυγμένα έμβρυα είχαν καταστραφεί από έναν ασθενή νοσοκομείου το 2020. Η πλειονότητα των δικαστών αποφάνθηκε, επικαλούμενο έναν νόμο του 1872, ότι οι γονείς μπορούν να ασκήσουν κατηγορίες για τον θάνατο ενός ανηλίκου και στην περίπτωση των «αγέννητων παιδιών» χωρίς να εξαιρούνται τα «εξωμήτρια έμβρυα».

Όπως έγραψε ο δικαστής Tom Parker: «Ακόμα και πριν από τη γέννα, όλοι οι άνθρωποι είναι κατ΄εικόνα του Θεού, και η ζωή τους δεν μπορεί να καταστραφεί χωρίς να προσβάλουμε το μεγαλείο του».

Nομικοί επιστήμονες ωστόσο φοβούνται τώρα ότι αυτή η απόφαση θα έχει σοβαρές συνέπειες στην πρόσβαση των Αμερικανών σε θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, μάλιστα, ένα στα έξι ζευγάρια αντιμετωπίζουν την υπογονιμότητα.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ των New York Times, η Barbara Collura, που εκπροσωπεί την οργάνωση Resolve, η οποία υπερασπίζεται τα συμφέροντα των ασθενών σε θεραπείες υπογονιμότητας, σχολίασε: «Αλλάξατε το νομικό status μιας μικροσκοπικής ομάδας κυττάρων σε άνθρωπο. Δεν είπαν ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι παράνομη ούτε ότι δεν μπορείς να καταψύξεις έμβρυα. Αυτό που είπαν είναι ακόμα χειρότερο – κινείται σε αχαρτογράφητη περιοχή».

«Αλλάξατε το νομικό status μιας μικροσκοπικής ομάδας κυττάρων σε άνθρωπο. Δεν είπαν ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι παράνομη ούτε ότι δεν μπορείς να καταψύξεις έμβρυα. Αυτό που είπαν είναι ακόμα χειρότερο – κινείται σε αχαρτογράφητη περιοχή».

Σύμφωνα με το ιατρικό πρωτόκολλο, στόχος στην εξωσωματική γονιμοποίηση είναι να σχηματιστούν όσο το δυνατόν περισσότερα ωάρια και μετά να γονιμοποιηθούν in vitro προκειμένου τα έμβρυα που θα δημιουργηθούν να καταψυχθούν. Μόνο ένα από αυτά, ωστόσο, εμφυτεύεται στη μήτρα προκειμένου να μεγιστοποιηθούν οι πιθανότητες μιας επιτυχούς εγκυμοσύνης.

«Και τι θα γίνει όμως αν δεν μπορούμε να τα καταψύξουμε πλέον; Θα θεωρούμε τους ανθρώπους “εγκληματίες” με τη λογική ότι δεν μπορείς να καταψύξεις έναν “άνθρωπο”; Αυτή η απόφαση εγείρει πολλά ερωτήματα» όπως καταλήγει η κ. Collura.

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below