Τελικά πόσα χρόνια κρατάει η εμμηνόπαυση; Τι ακριβώς σημαίνει; Γιατί κάποιες κάνουν ορμονική αποκατάσταση; Τι αλλάζει στην ερωτική ζωή; Ζητήσαμε από τη Dr. Sabine Wunschmann, γυναικολόγο ειδική στις ορμόνες περιεμμηνόπαυσης και εμμηνόπαυσης, να μας τα εξηγήσει όσο πιο απλά γίνεται.
Τι άλλο φέρνει στο σώμα η εμμηνόπαυση εκτός από τη διακοπή της περιόδου;
«Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης του οργανισμού, που αρχίζει αφότου έχουν περάσει 12 μήνες από την τελευταία έμμηνο ρύση. Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση, που λέγεται κλιμακτήριος ή περιεμμηνόπαυση, ξεκινά μεταξύ 45 και 52 ετών και δεν είναι μια γρήγορη διαδικασία. Συνήθως διαρκεί περίπου τέσσερα χρόνια, αλλά μπορεί και περισσότερα. Τα σημάδια της εισόδου στην εμμηνόπαυση διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα και μπορεί να είναι: ακανόνιστη περίοδος, εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, ξηρότητα κόλπου, ουρολοιμώξεις, συχνοουρία, αϋπνία, συναισθηματικές αλλαγές (άγχος, κατάθλιψη, νεύρα), ξηροδερμία, ξηροφθαλμία, ξηροστομία, ευαισθησία στο στήθος, πονοκέφαλοι, ημικρανίες, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, δυσκολία συγκέντρωσης ή κενά μνήμης, αύξηση βάρους, κατακράτηση υγρών, απώλεια μαλλιών, γαστρεντερικά προβλήματα».
«Τα σημάδια της εισόδου στην εμμηνόπαυση διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα και μπορεί να είναι: ακανόνιστη περίοδος, εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, ξηρότητα κόλπου, ουρολοιμώξεις, συχνοουρία, αϋπνία, συναισθηματικές αλλαγές (άγχος, κατάθλιψη, νεύρα), ξηροδερμία, ξηροφθαλμία».
Ποιος παράγοντας επηρεάζει το πόσο έντονα θα είναι τα συμπτώματα;
«Οι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν αρνητικά τα συμπτώματα είναι: ο αγχώδης τρόπος ζωής, η κακή ποιότητα στη διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης, το κάπνισμα και το αλκοόλ, οι λίγες ώρες ύπνου».
Οι αλλαγές στη διάθεση οφείλονται στις ορμόνες ή στον τρόπο που βιώνουμε την εμμηνόπαυση;
«Αρκετές γυναίκες αναφέρουν αισθήματα άγχους, θυμού, ανασφάλεια, ευερεθιστότητα, θολούρα και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αυτά τα συναισθήματα οφείλονται αποκλειστικά στις ορμονικές αλλαγές αλλά και στην έλλειψη της γνώσης για τη σωστή αντιμετώπισή τους. Μοιραστείτε τις εμπειρίες, μιλήστε με τις φίλες σας, μιλήστε με τον ειδικό στο θέμα γυναικολόγο και θα τη βιώσετε πολύ καλύτερα».
Τι είναι η θεραπεία ορμονικής αποκατάστασης που κάνουν κάποιες γυναίκες; Σημαίνει ότι θα ξαναέχω περίοδο;
«Κατ’ αρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι όταν οι γυναίκες έχουν περίοδο με ορμονική υποκατάσταση δεν είναι γόνιμες. Οι ορμόνες τις βοηθούν να έχουν περίοδο και αντικαθιστούν πλήρως την λειτουργία των ωοθηκών οι οποίες ούτως ή άλλως δεν δουλεύουν. Δηλαδή δεν παράγονται ωάρια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην εμμηνόπαυση μπορούν να μπουν και γυναίκες μικρότερης ηλικίας οι οποίες πρέπει να αισθάνονται εναρμονισμένες ορμονικά με το δικό τους ηλικιακό γκρουπ. Οπότε εκεί είναι σημαντικό για ψυχολογικούς λόγους να έχουν περίοδο την οποία τους την προσφέρουν η ορμονική υποκατάσταση. Για τις γυναίκες άνω των 50 ετών που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση δεν υπάρχει ιατρικός λόγος να έχουν περίοδο παίρνοντας ορμονική υποκατάσταση. Υπάρχουν διάφορες μορφές ορμονικής υποκατάστασης, από τις οποίες άλλες μπορούν να δημιουργήσουν περίοδο κι άλλες όχι. Η θεραπεία και η υποστήριξη που χρειάζεται η κάθε γυναίκα στη φάση αυτή πρέπει να είναι εξατομικευμένη και να ληφθεί σε συνεργασία με τον γιατρό».
«Για τις γυναίκες άνω των 50 ετών που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση δεν υπάρχει ιατρικός λόγος να έχουν περίοδο παίρνοντας ορμονική υποκατάσταση. Υπάρχουν διάφορες μορφές ορμονικής υποκατάστασης, από τις οποίες άλλες μπορούν να δημιουργήσουν περίοδο κι άλλες όχι. Η θεραπεία και η υποστήριξη που χρειάζεται η κάθε γυναίκα στη φάση αυτή πρέπει να είναι εξατομικευμένη και να ληφθεί σε συνεργασία με τον γιατρό».
Τι αλλάζει στην ερωτική ζωή με την εμμηνόπαυση;
«Η περίοδος της εμμηνόπαυσης σηματοδοτείται από τη γρήγορη και απότομη πτώση των οιστρογόνων, της προγεστερόνης και της τεστοστερόνης. Η έλλειψη οιστρογόνων σημαίνει κολπική ξηρότητα και ατροφία (έλλειψη ελαστικότητας) του κόλπου. Συνολικά η μείωση των ορμονών προκαλεί λιγότερο έντονη διέγερση και περιορισμένη επιθυμία. Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι μια μη ικανοποιητική σεξουαλική ζωή είναι απλώς συνέπεια της γήρανσης που δεν μπορεί να αλλάξει. Ωστόσο, με τη σωστή αντιμετώπιση, μπορούμε να απολαμβάνουμε την ερωτική μας ζωή ακόμα και στην εμμηνόπαυση».
Νιώθει μια γυναίκα επιθυμητή μετά την εμμηνόπαυση;
«Ναι, αρκεί να αγαπά το σώμα της και να το φροντίζει, με την κατάλληλη άσκηση, καλή διατροφή, αντιμετώπιση της κολπικής ξηρότητας, ασκήσεις για την εκγύμναση των μυών πυελικού εδάφους αλλά και τις συμβουλές από ειδικούς».