Η Μαριέττα Σαρηγιαννίδου τόλμησε να κάνει αυτό που πολύς κόσμος ονειρεύεται, μα διστάζει. Έπειτα από σπουδές και καριέρα στο marketing, συνεργασία με μεγάλες εταιρείες, ταξίδια, event και πολύ στρες, άλλαξε επαγγελματική ρότα.

Πλέον, οργανώνει τα Mynd retreat , προσπαθώντας να μεταμορφώσει τη ζωή και τον τρόπο δουλειάς εκείνων που ζητούν τη βοήθειά της. Ταυτόχρονα, ελπίζει πως με τον καιρό θα καταφέρει να συμβάλλει και την αλλαγή της κουλτούρας εργασίας εν γένει στη χώρα μας.

Διαβάστε παρακάτω όσα μας είπε, αλλά και πώς θα μπορέσετε να πάρετε και εσείς μέρος σε ένα από τα μοναδικά retreat της.

Μίλησέ μας για τη Mynd Retreats. Τι είναι;

«Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου ακούγοντας από τον γιατρό τη φράση: “Λυπάμαι δεν ξέρω αν θα βγάλεις το βράδυ!”,

Εκεί ήταν η στιγμή που συνειδητοποίησα πως η ζωή δεν είναι δεδομένη και ο χρόνος μας σε αυτόν τον πλανήτη μπορεί να τελειώσει σε ένα δευτερόλεπτο.

Σκέφτηκα εκείνη τη στιγμή πότε ήμουν πραγματικά χαρούμενη για να αντέξω και να ξεχαστώ και συνειδητοποίησα ότι οι μόνες στιγμές της ζωής μου που ήμουν πραγματικά ευτυχισμένη ήταν στην κατασκήνωση, στα Erasmus προγράμματα, σε ομάδες και κοινότητες ανθρώπων που μοιραζόμασταν όμορφες εμπειρίες. Έτσι είπα θα δημιουργήσω ένα είδος ενήλικης κατασκήνωσης.

Η φράση που είπα στο ξεκίνημά μου και ήταν γραμμένη σε post it στους τοίχους του σπιτιού μου ήταν η εξής: “Θέλω να δημιουργήσω κάτι στο οποίο οι άνθρωποι θα έρχονται κοντά μου ‘κάμπιες’ και θα φεύγουν ‘πεταλούδες’.

Και έτσι δημιουργήθηκε η MYND Retreats, μία μεγάλη ανοιχτή κοινότητα ανθρώπων, με κοινά ενδιαφέροντα που ταξιδεύουν σε ‘ασυνήθιστους’ προορισμούς σε μικρά private groups με σκοπό να εξερευνήσουν την πραγματική κουλτούρα, παρέα με ντόπιους οδηγούς που δίνουν την αληθινή γεύση και εμπειρία του τόπου.

Όλα αυτά, όμως, ξεκινώντας την ημέρα μας πάντα με ένα Mindful εργαλείο όπως η Yoga, ο διαλογισμός, το Sound healing, το pilates ή ακόμα και οι ενεργειακές θεραπείες ώστε να φροντίσουμε πραγματικά τους εαυτούς μας, το σώμα μας, και μετά με ενσυνειδητότητα να ‘ρουφήξουμε’ την εμπειρία του ταξιδιού».

Τι ακριβώς κάνεις στα corporate retreat και γιατί κάποιος να συμμετέχει;

«Φυσικά δεν άφησα τα corporate περιβάλλοντα, από όπου προέρχομαι και έχω βιώσει στο παρελθόν πολλές τραγικές καταστάσεις και συμπεριφορές.

Όραμά μου είναι να επηρεάσω όσο μπορώ την εργασιακή κουλτούρα και να φτάσει να είναι πραγματικά βιώσιμη και όχι τόσο στρεσογόνα, όπως συμβαίνει στις περισσότερες εταιρείες του σήμερα.

Τα Corporate Retreats συνιστούν κάτι πολύ περισσότερο από απλές εταιρικές αποδράσεις. Είναι μια επένδυση στο σημαντικότερο κεφάλαιο της εταιρείας – τους εργαζομένους της. Προσφέρουν έναν αναζωογονητικό χώρο, στον οποίο η ομάδα μπορεί να ανακαλύψει τη δύναμη της συνεργασίας, της σύνδεσης και της δημιουργικότητας.

Αναδεικνύουμε την αξία της ομαδικότητας και της προσωπικής ανάπτυξης και φροντίδας. Δημιουργούμε ένα πλαίσιο όπου οι συμμετέχοντες μπορούν να ανακαλύψουν καινούργιες ιδέες, να ενδυναμώσουν τις δεξιότητες συνεργασίας τους και να βελτιώσουν τη σχέση με τον εαυτό τους και κατ’ επέκταση με την ομάδα».

Απευθύνεσαι μόνο σε γυναίκες ή μπορεί όποιος θέλει να παρακολουθήσει ένα retreat σου;

«Οι γυναίκες είναι κατ’ εξοχήν πλάσματα με ανεπτυγμένη την συναισθηματική νοημοσύνη και την ενσυναίσθηση, όμως τα retreats μας δεν απευθύνονται μόνο σε γυναίκες. Είναι ανοιχτά σε όλους όσοι αναζητούν μια εμπειρία μεταμόρφωσης, ανεξαρτήτως φύλου.

Προσκαλούμε κάθε άτομο που επιθυμεί να εξερευνήσει νέες δυνατότητες και να επανασυνδεθεί με τον εαυτό του και την ομάδα».

Τι στάθηκε αφορμή για την αλλαγή στην καριέρα σου; Πώς αποφάσισες να κάνεις το βήμα που αρκετοί δεν τολμούν καν;

«Η αφορμή ήταν μια προσωπική κρίση υγείας, η οποία με έκανε να αναθεωρήσω τις προτεραιότητες και τον τρόπο ζωής μου. Μέσα στο νοσοκομείο, που μπήκα για δεύτερη φορά, έκανα το βήμα.

Κατά την διάρκεια της πανδημίας είχα τον χρόνο να αναλογιστώ τον τρόπο που εργαζόμουν ως marketing manager σε μεγάλα corporate περιβάλλοντα και είδα ότι αυτό ήταν αντίθετο από το κάλεσμα της ψυχής μου.

Αυτή η εμπειρία μου έδωσε την ώθηση να δημιουργήσω τη MYND Retreats, με σκοπό να φέρω φως στη ζωή μου και στη ζωή των ανθρώπων, προσφέροντάς τους εμπειρίες που “μεταμορφώνουν”».

φωτογραφία: προσωπικό αρχείο Μαριέττα Σαρηγιαννίδου

Πλέον, εργάζεσαι ως Digital Nomad. Μίλησε μας για αυτή σου την εμπειρία, αλλά και γιατί αποφάσισες να ξεκινήσεις τη νέα σου καριέρα από τις Σεϋχέλλες;

«Στη MYND Retreats, μια αμιγώς θηλυκή ομάδα, εργαζόμαστε fully remote. Η ζωή ως digital nomad αποτελεί περισσότερα από μια απλή επιλογή καριέρας· είναι μια φιλοσοφία ζωής.

Η εμπειρία του να εργάζομαι ως digital nomad ξεκίνησε μέσα από το νοσοκομείο. Παραιτήθηκα από την εταιρεία που εργαζόμουν ως Marketing Manager και ξεκινησα να στήνω το πρώτο μου yoga retreat στις Σεϋχέλλες, καθώς ήταν ο μόνος ανοιχτός προορισμός σε τουρίστες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σκέφτηκα πως οι Έλληνες γνωρίζουν τον προορισμό απο το vintage τραγούδι “Πάμε για τρέλες στις Σεϋχέλλες”, και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα!

Κατάφερα έτσι να έχω την ελευθερία να εξερευνώ τον κόσμο, ενώ παράλληλα αναπτύσσω την εταιρεία μου. Η επιλογή αυτή αντικατοπτρίζει την αγάπη μου για την ευελιξία, την προσωπική ανάπτυξη και την εξερεύνηση νέων ασυνήθιστων προορισμών.

Μέσω της MYND, ελπίζω να μεταδώσω αυτό το πνεύμα ελευθερίας και ανακάλυψης στους συμμετέχοντες των retreat μας, ενθαρρύνοντάς τους να αναζητήσουν την αυτοπραγμάτωση και να εξερευνήσουν νέους ορίζοντες».

Δούλευες κάποια στιγμή ταυτόχρονα στις εταιρείες και στα retreat; Αν ναι, πώς ήταν;

«Ναι, υπήρχε μια μικρή περίοδος στην πορεία μου κατά την οποία εργαζόμουν ταυτόχρονα σε εταιρείες και διοργάνωνα τα retreats. Ήταν μια απαιτητική αλλά και αποκαλυπτική εμπειρία, με βοήθησε να καταλάβω την αξία της ισορροπίας και της προσωπικής ευεξίας γιατί έπρεπε να στηρίξω οικονομικά το νέο μου ξεκίνημα και ταυτόχρονα να συνειδητοποιήσω πόσο δε με εκφράζει το 9 με 5 ωράριο σε ένα γραφείο».

Από το retreat της στην Καππαδοκία – φωτογραφία: προσωπικό αρχείο Μαριέττα Σαρηγιαννίδου

Ποιο ήταν το πιο δύσκολο πράγμα που χρειάστηκε να κάνεις μέχρι να τα καταφέρεις;

«Η απόφαση να ακολουθήσω το κάλεσμα της καρδιάς μου, αφήνοντας πίσω έναν κόσμο ασφάλειας για έναν δρόμο γεμάτο αβεβαιότητες, ήταν η πιο ουσιαστική και δύσκολη στιγμή της ζωής μου.

Αυτή η απόφαση απαιτούσε να αντλήσω θάρρος από τα πιο κρυφά μέρη της ψυχής μου, να πιστέψω ακλόνητα στην ικανότητα και τη δύναμή μου και να αφιερώσω αμέτρητες ώρες εργασίας, φτάνοντας μέχρι και τις 16 ώρες ημερησίως, για να μετατρέψω το όραμά μου σε πραγματικότητα.

Κάθε retreat που έχω την τιμή να διοργανώνω μεταφράζεται σε μια αποστολή αγάπης και αφοσίωσης προς την ευημερία και την εξέλιξη των ανθρώπων. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να δημιουργήσουμε μια εμπειρία μεταμόρφωσης, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να απαλλαγούν από το βάρος του στρες και των εσωτερικών τραυμάτων.

Η πορεία μπορεί να είναι απαιτητική, αλλά κάθε φορά, η αγκαλιά και η ευγνωμοσύνη των ανθρώπων που με κοιτάζουν στα μάτια, λέγοντας μου “ευχαριστώ” με φωνή γεμάτη συναίσθημα, ενδυναμώνει την ενέργεια και την πίστη μου στην αποστολή αυτή.

Είναι η επιβεβαίωση ότι ο δρόμος που επέλεξα να περπατήσω, ο δρόμος της καρδιάς και της αληθινής αλλαγής, είναι ο σωστός».

Ποια είναι τα τρία βήματα που ακολουθείς πάντα όταν βάζεις έναν νέο στόχο, ώστε να τον πετύχεις;

«Όταν θέτω έναν νέο στόχο, ακολουθώ τρία βήματα που πηγάζουν από τη διαίσθηση και το πάθος μου:

Σαφής Ορισμός με Διαίσθηση: Ακούω προσεκτικά την εσωτερική μου φωνή για να καθορίσω με σαφήνεια τον στόχο, περιγράφοντας τι ακριβώς θέλω να πετύχω και γιατί είναι σημαντικός για μένα. Αυτή η διαδικασία με βοηθά να συνδεθώ με τον πυρήνα της ανάγκης μου και να ενσωματώσω το πραγματικό μου πάθος στον στόχο.

Σχεδιασμός Δράσης με Ολιστική Προσέγγιση: Δημιουργώ έναν λεπτομερή σχεδιασμό δράσης που περιλαμβάνει βήματα και προθεσμίες, ενσωματώνοντας την ολιστική μου αντίληψη για τη ζωή και την εργασία. Αυτός ο σχεδιασμός με βοηθά να διατηρώ την εστίαση και να προσαρμόζομαι δημιουργικά στις προκλήσεις που ενδέχεται να προκύψουν.

Επιμονή με Ευελιξία και Διαίσθηση: Διατηρώ την αποφασιστικότητά μου και επιμένω ακόμη και μπροστά στις δυσκολίες, παραμένοντας ανοιχτή στην αναγκαία προσαρμογή των σχεδίων μου. Η διαδικασία αυτή είναι βαθιά εμποτισμένη με τη διαίσθησή μου, που με καθοδηγεί να αναγνωρίζω πότε είναι σημαντικό να επιμείνω και πότε να προσαρμοστώ, ακόμα και αν αυτό σημαίνει την αλλαγή πορείας για να επιτευχθεί ο αρχικός στόχος με νέους τρόπους».

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below