Αν κληρονομούσατε 27 εκατομμύρια δολάρια ή 25 εκ. ευρώ, τι θα κάνατε; Μία γυναίκα από την Αυστρία τα κληρονόμησε και αποφάσισε να τα… δωρίσει.

Η Marlene Engelhorn, 31 ετών, είναι κληρονόμος της ιδρύτριας της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας BASF, της Traudl Engelhorn-Vechiatto , η περιουσία της οποίας οταν έφυγε από τη ζωή, τον Σεπτέμβριο του 2022, υπολογίστηκε στα 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Έχω κληρονομήσει μια περιουσία, άρα και εξουσία, χωρίς να έχω κάνει κάτι γι’ αυτό και το κράτος ούτε καν τη φορολογεί», (σ.σ. από το 2008 η Αυστρία έχει καταργήσει τον φόρο κληρονομιάς) είχε δηλώσει η Marlene Engelhorn σχετικά με την απόφασή της.

Πριν από έναν μήνα άρχισε να καλεί τον κόσμο να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία της να αποφασίσει εκείνος τι θα κάνει με την περιουσία της.

Με την ονομασία «Συμβούλιο για την Αναδιανομή», οι Αυστριακοί μπορούσαν να εγγραφούν ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά σε μία πλατφόρμα σχετική με την πρωτοβουλία της.

Από αυτούς θα επιλεγούν 50 άτομα, τα οποία «θα προέρχονται από κάθε ηλικιακή ομάδα, κάθε κρατίδιο, κάθε κοινωνική ομάδα. Αυτό που θα τους ζητηθεί είναι να συνεισφέρουν με ιδέες προκειμένου να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες προς το συμφέρον όλης της κοινωνίας».

«Αν οι πολιτικοί δεν κάνουν τη δουλειά τους και δεν αναδιανείμουν τα πλούτη, τότε πρέπει να αναδιανείμω εγώ η ίδια τον πλούτο μου», είπε η κληρονόμος.

«Πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα με μια δουλειά πλήρους απασχόλησης και πληρώνουν φόρους για κάθε ευρώ που κερδίζουν από την εργασία τους. Το βλέπω αυτό ως αποτυχία της πολιτικής, και αν η πολιτική αποτύχει, τότε οι πολίτες πρέπει να το αντιμετωπίσουν μόνοι τους», δήλωσε η Marlene.

Η πρωτοβουλία στηρίζεται στην ακλόνητη πεποίθηση της Engelhorn ότι η μη φορολόγηση πλούτου όπως ο δικός της, στρεβλώνει τη δημοκρατία δίνοντας υπερβολική επιρροή στους υπερπλούσιους, ενώ ταυτόχρονα στερεί από τις κυβερνήσεις τους πόρους που θα μπορούσαν να έχουν για να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση αυτής της ανισορροπίας στη δύναμη και την ισχύ.

«Το συμβούλιο έχει ως στόχο να αμφισβητήσει άμεσα αυτό το γεγονός, προσφέροντας μια υψηλού προφίλ επίδειξη του τρόπου με τον οποίο η δημοκρατία μπορεί να ανακτηθεί μέσω της συμμετοχικότητας και της διαφάνειας», δήλωσε η Engelhorn.

Οι αρχές αυτές αντικατοπτρίζονται σε κάθε βήμα του συμβουλίου. Οι προσκλήσεις για συμμετοχή στάλθηκαν τον Ιανουάριο σε 10.000 τυχαία επιλεγμένους ανθρώπους στην Αυστρία. Εκατοντάδες έχουν από τότε ανταποκριθεί και θα χρησιμοποιηθούν στατιστικές μέθοδοι για την επιλογή 50 ενηλίκων που αντικατοπτρίζουν τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της χώρας.

Πώς θα αποφασίσουν για τη διανομή των χρημάτων

Τους επόμενους μήνες, τα μέλη του συμβουλίου θα πληρωθούν για να περάσουν έξι Σαββατοκύριακα εξετάζοντας ζητήματα όπως οι ανισότητες και η αναδιανομή του πλούτου, με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων, προτού κληθούν να αποφασίσουν για τον τρόπο που θα μοιραστεί η κληρονομιάς της Marlene.

Η νεαρή γυναία, η οποία παρείχε πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 3 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας του συμβουλίου, δεν θα έχει λόγο στο πώς αυτό θα αποφασίσει να δαπανήσει τα χρήματα.

Ωστόσο, έχουν τεθεί γενικοί κανόνες για τη σωστή λειτουργία του συμβουλίου: τα κεφάλαια δεν μπορούν να δοθούν σε ομάδες ή άτομα που παραβιάζουν το σύνταγμα ή θεωρούνται απάνθρωπα, ούτε μπορούν να διατεθούν σε κερδοσκοπικές προσπάθειες, πολιτικά κόμματα ή να καταβληθούν σε μέλη του συμβουλίου και συγγενείς τους. Εάν το συμβούλιο δεν καταφέρει να καταλήξει σε μια «ευρέως υποστηριζόμενη λύση» σχετικά με το τι θα κάνει με τα 25 εκατ. ευρώ, αυτά θα επιστραφούν στην κάτοχό τους.

«Βλέπω ότι πολλοί άνθρωποι είναι προσηλωμένοι στο τι πρέπει να γίνει τελικά», δήλωσε η κληρονόμος.

«Το γεγονός και μόνο ότι υπάρχουν άνθρωποι πρόθυμοι να κάνουν αυτή τη δουλειά, πρόθυμοι να αφιερώσουν τα Σαββατοκύριακά τους για να συζητήσουν με αγνώστους το τι πρέπει να κάνουμε για τις ανισότητες, θα πρέπει να μας γεμίζει ελπίδα ότι η δημοκρατία απέχει πολύ από το να πεθάνει».

To 2021 η νεαρή γυναίκα ίδρυσε το Tax Me Now, το οποίο η Washington Post περιγράφει ως «μια συλλογικότητα πλούσιων ανθρώπων σε γερμανόφωνες χώρες, για την αντιμετώπιση της ακραίας ανισότητας που προκύπτει από τις φορολογικές πολιτικές».

Photo by Hannes P Albert/picture alliance via Getty Images

Ποια είναι η Marlene Engelhorn

Σπουδαγμένη σε ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια και περιτριγυρισμένη από άλλους πλούσιους ανθρώπους για μεγάλο μέρος της ζωής της, οι απόψεις της για αυτό που αποκάλεσε «παράνομη εξουσία» που ασκούν οι πλούσιοι χρειάστηκαν 20 χρόνια για να διαμορφωθούν.

«Ξέρετε, κάπως έτσι λειτουργεί το να είσαι πλούσιος και κυρίως το να γεννιέσαι πλούσιος. Είναι φυσιολογικό για σένα. Νομίζεις πως όλοι είναι πλούσιοι. Γιατί να μην είναι άλλωστε;», έχει πει.

Περιέγραψε την κληρονομιά από τη γιαγιά της ως ένα «καταλυτικό γεγονός», που την ανάγκασε να αναμετρηθεί με τον τρόπο που λειτουργεί ο πλούτος και η εξουσία που αυτός επιφέρει.

Πλέον δεν μπορούσε απλώς να αναφέρει την οικογένειά της ως πηγή πλούτου, τώρα είχε στην κατοχή της εκατομμύρια. Αυτό δεν της άρεσε καθόλου.

«Κάτι δεν πάει καλά με το να κληρονομώ εκατομμύρια και να μην φορολογούμαι, ενώ ένας άνθρωπος που εργάζεται 40 ώρες, ίσως και παραπάνω, ίσως κάνει και δύο δουλειές, έχει παιδιά φορολογείται ακόμα και για το μικρό ποσό που κερδίζει από τη δουλειά του».

Σύντομα συνειδητοποίησε ότι ήθελε τα χρήματά της να αντικατοπτρίζουν τις αξίες της, κάτι που την οδήγησε να συνιδρύσει την οργάνωση “Tax Me Now,” την οποία η Washington Post περιγράφει ως «μια συλλογικότητα πλούσιων ανθρώπων σε γερμανόφωνες χώρες, για την αντιμετώπιση της ακραίας ανισότητας που προκύπτει από τις φορολογικές πολιτικές».

Η προσπάθειά της διευκολύνθηκε από την υποστήριξη της οικογένειάς της. «Κανείς δεν μου λέει ανοιχτά ότι κάνω κάτι λάθος ή κακό», είπε. «Αντιθέτως, η μητέρα μου είπε πως εκείνη θα είναι η μεγαλύτερη θαυμάστριά μου».

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below