Η Veuve Clicquot σε συνεργασία με το Marie Claire διοργάνωσαν στις 7 Δεκεμβρίου 2023 ένα απόγευμα γευσιγνωσίας σαμπάνιας στο πλαίσιο του θεσμού Bold Conversations, που στηρίζει και αναδεικνύει μέσα από σημαντικές δράσεις τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.
Στο νεοκλασικό της Κηφισιάς όπου στεγάζεται ο χώρος τέχνης Fondazione, και έχει κατασκευαστεί από τον Ερνστ Τσίλερ, συναντήθηκαν δεκάδες γυναίκες από διάφορους επαγγελματικούς τομείς και είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν άγνωστα σημεία του γευστικού κόσμου της σαμπάνιας Veuve Clicquot.
Η Γιοβάννα Λύκου, μία από τις πιο καταξιωμένες Ελληνίδες σομελιέ, υποδέχτηκε τους προσκεκλημένους μαζί με τον Brand Ambassador Central & Southern Europe της Moët Hennessy, Ted Λέλεκα. Με σπουδές στην αρχαιολογία και την Ιστορία της Τέχνης, η Γιοβάννα Λύκου ξεκίνησε να εργάζεται στην εστίαση πριν από χρόνια, μέχρι που κάποια στιγμή αποφάσισε να αφήσει πίσω της όλα όσα γνώριζε, προκειμένου να εξερευνήσει τον κλάδο του οίνου. Σήμερα, μεταδίδει τις γνώσεις της για τη σαμπάνια, το κρασί και τα αποστάγματα με πολλούς τρόπους, μαθαίνοντάς μας τι πρέπει να μας ενδιαφέρει σε κάθε γουλιά που δοκιμάζουμε.
Με αφορμή το κάλεσμα της Veuve Clicquot, η οινοχόος μύησε τους παρευρισκόμενους στις βασικές αξίες και ιδιότητες που πρέπει κανείς να αναζητάει στη σαμπάνια και παρουσίασε τέσσερις διαφορετικές σαμπάνιες του Οίκου, προτείνοντας παράλληλα ιδανικούς συνδυασμούς με σπάνια ελληνικά τυριά όπως το βολάκι Άνδρου και το Σαν Μιχάλη Σύρου.
Το γαστρονομικό παιχνίδι που έστησε η Γιοβάννα Λύκου περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, chutney, μαρμελάδες, φρέσκα φρούτα και διάφορα ακόμα είδη που ταιριάζουν με τα τέσσερα εκλεκτά είδη σαμπάνιας που παρουσιάστηκαν στο απόγευμα γευσιγνωσίας.
Σε συνέντευξη που έδωσε στη Digital Director του Marie Claire, Εβίτα Τσιλοχρήστου, η Γιοβάννα Λύκου μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο έχει αντιμετωπιστεί στον χώρο εργασίας της. Πολλές φορές, σύμφωνα με την ίδια, έχουν έλθει σε δύσκολη θέση άνθρωποι που δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι μία γυναίκα είχε τόσο βαθιές γνώσεις για το κρασί, ενώ παράλληλα μπορούσε να μετακινούσε κιβώτια με μπουκάλια και να τακτοποιεί τα κελάρια των fine dining εστιατορίων και wine bar με τα οποία έχει συνεργαστεί μέχρι σήμερα. Εντός του κλάδου, ωστόσο, βρήκε στήριξη στο πρόσωπο διαφόρων ανθρώπων που τη βοήθησαν να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα και να διαδώσει την οινογνωσία ως ένα χόμπι που μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε αγαπάει τη γεύση.
Ο οινοχόος δεν είναι πλέον μόνο ένας εξειδικευμένος σερβιτόρος κρασιού: Η δουλειά του είναι πολυσχιδής, καθώς ο ίδιος είναι οικοδεσπότης, ψυχολόγος, μεταφραστής, σκηνοθέτης, συγγραφέας και δάσκαλος. Ως σομελιέ η Γιοβάννα Λύκου αρθρογραφεί για το κρασί, κάνοντας προτάσεις στους λάτρεις του είδους, διδάσκει τα μυστικά του οίνου σε μελλοντικούς συναδέλφους της και συνεχίζει να εκπαιδεύεται, προκειμένου να είναι πάντοτε ενημερωμένη και να μπορεί να αναβαθμίζει κάθε περίσταση μέσα από το κρασί.
Από την εποχή της Barbe Nicole Clicquot Ponsardin μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα. Η Madame Clicquot, που ανέλαβε τα ηνία του οινοποιείου του συζύγου της όταν ήταν μόλις 27 ετών, κατάφερε όχι μόνο να κρατήσει την επιχείρηση ζωντανή, αλλά να διαμορφώσει το τοπίο της σαμπάνιας όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Ανάμεσα στις καινοτομίες που εισήγαγε ήταν η ροζέ σαμπάνια και η τεχνική με την οποία μπορούσε πλέον να απομακρύνει στερεά σώματα μέσα από τη σαμπάνια, κι έτσι να αφήσει το χρώμα της να λάμψει. Το μονοπάτι που χάραξε στα εύφορα λιβάδια της Καμπανίας άρχισε σταδιακά να μεγαλώνει και να φτάνει σε όλο τον κόσμο: Πλέον οι γυναίκες δεν κατέχουν μόνο διοικητικές θέσεις στον κλάδο του οίνου, αλλά κυνηγούν τα όνειρά τους χωρίς φόβο και κατακτούν επαγγέλματα τα οποία θεωρούνται κατεξοχήν ανδρικά.
Η σαμπάνια είναι το απόλυτo αφρώδες κρασί που ταιριάζει ιδανικά στις εορταστικές εκδηλώσεις, τίποτα όμως δεν μας εμποδίζει να την εντάξουμε στην καθημερινότητά μας. Άρωμα, χρώμα, γεύση και οξύτητα είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της σαμπάνιας που καθορίζουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της.Η οινογνωσία είναι μία τέχνη που μας συνεπαίρνει, καθώς συνοδεύουμε την παλαιωμένη σαμπάνια Veuve Clicquot Rosé με πικάντικα τυριά και chutney σύκου, αλλά και την κλασική σαμπάνια Veuve Clicquot Yellow Label Brut με την χαρακτηριστική κίτρινη ετικέτα με μία καλή ελληνική γραβιέρα.
Στην εκδήλωση Bold Conversations έδωσαν το «παρών» δεκάδες προσκεκλημένοι από διάφορους επαγγελματικούς χώρους, όπως η Κατερίνα Βρανά, η Ορσαλία Παρθένη, η Σίλια Σιγαλού, η Μαρίνα Κουταρέλλη, η Ξένια Γκάλη, η Κλεοπάτρα Φαρρή, η Τζίνα Μαργαριτοπούλου και η Καλλιόπη Καλαϊτζή.
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Μακρής
Video: Σορέττα Καψωμένου