Οι συλλέκτες σκουπιδιών στην τουρκική πρωτεύουσα άνοιξαν μια δημόσια βιβλιοθήκη που αποτελείται εξ ολοκλήρου από βιβλία που κάποτε προορίζονταν για τις χωματερές. Η βιβλιοθήκη, που βρίσκεται στην περιοχή Çankaya της Άγκυρας, ιδρύθηκε αφού οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα άρχισαν να συλλέγουν τα πεταμένα βιβλία. Επί μήνες, συγκέντρωναν εγκαταλελειμμένα βιβλία. Καθώς η κίνησή τους γινόταν πιο γνωστή, οι κάτοικοι άρχισαν επίσης να δωρίζουν βιβλία.
Αρχικά, τα βιβλία μπορούσαν να δανειστούν μόνο οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους. Καθώς όμως η συλλογή μεγάλωνε και το ενδιαφέρον εξαπλωνόταν σε όλη την κοινότητα, η βιβλιοθήκη άνοιξε τελικά πριν από μερικά χρόνια για το κοινό. Σήμερα αριθμεί πάνω από 20,000 τίτλους βιβλίων.
«Αρχίσαμε να συζητάμε την ιδέα της δημιουργίας μιας βιβλιοθήκης από αυτά τα βιβλία. Και όταν όλοι το υποστήριξαν, την κάναμε πραγματικότητα», δήλωσε ο δήμαρχος της Çankaya, Alper Tasdelen, η ομάδα του οποίου επέβλεψε το άνοιγμα της βιβλιοθήκης.
Σήμερα, η βιβλιοθήκη διαθέτει πάνω από 6.000 βιβλία, λογοτεχνικά και μη. Υπάρχει, επίσης, ένα δημοφιλές παιδικό τμήμα με βιβλία και κόμικς και ένα ολόκληρο τμήμα για την επιστημονική έρευνα. Για τους δίγλωσσους επισκέπτες διατίθενται ακόμη βιβλία στα αγγλικά και τα γαλλικά.
Η βιβλιοθήκη στεγάζεται σε ένα πρώην εργοστάσιο τούβλων στην έδρα του τμήματος καθαριότητας στη συγκεκριμένη πόλη της Τουρκίας. Με μια παλαιωμένη πρόσοψη από τούβλα και μεγάλους διαδρόμους, ο χώρος ήταν ιδανικός για μια βιβλιοθήκη.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, τα βιβλία δανείζονται σε βάση δύο εβδομάδων, η οποία μπορεί να παραταθεί αν χρειαστεί. «Από τη μία πλευρά, υπήρχαν εκείνοι που άφηναν αυτά τα βιβλία στους δρόμους. Από την άλλη πλευρά, άλλοι έψαχναν για αυτά τα βιβλία», δήλωσε ο Tasdelen. Η συλλογή μεγάλωσε τόσο πολύ που η βιβλιοθήκη δανείζει πλέον τα διασωθέντα βιβλία σε σχολεία, εκπαιδευτικά προγράμματα, ακόμη και σε φυλακές. «Οι δάσκαλοι των χωριών από όλη την Τουρκία ζητούν βιβλία», είπε ο δήμαρχος. Η δημοτική αρχή προσέλαβε, μάλιστα, έναν υπάλληλο πλήρους απασχόλησης για τη διαχείριση της βιβλιοθήκης.
To project είχε ξεκινήσει από το 2018. Μετά την μεγάλη προβολή του, οι άνθρωποι αντί να πετούν τα βιβλία τους στους κάδους τα τοποθετούσαν σε κουτιά, δίπλα σε αυτούς. Έτσι οι χειριστές απορριμματοφόρων γνώριζαν τι πρέπει να κάνουν.
Πριν από λίγες ημέρες η είδηση ήρθε ξανά στο φως, αφού πολλοί είναι οι δάσκαλοι που συνεχίζουν να ζητούν την αρωγή της συγκεκριμένης βιβλιοθήκης. Στα social media, μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που συγχαίρουν την κίνηση, αν και δυσκολεύονται να πιστέψουν πως κάποιοι πετούσαν τα βιβλία τους στα σκουπίδια.
Κεντρική φωτογραφία: Δημόσιο προφίλ Facebook @Çankaya Belediyesi/Facebook