Σας έχει τύχει να πάτε σε ένα σχολικό reunion και να συνειδητοποιείτε ότι οι παλιοί σας συμμαθητές δεν μοιάζουν πια συνομήλικοι μεταξύ τους, ενώ κάποιοι δίνουν την εντύπωση ότι τούς χωρίζει μια δεκαετία;

Όπως επιβεβαιώνει μια μεγάλη έρευνα σε 1.000 άντρες και γυναίκες που γεννήθηκαν ανάμεσα στον Απρίλιο του 1972 και τον Μάρτιο του 1973, η βιολογική ηλικία μας δεν συμπίπτει, απαραίτητα, με τη χρονολογική. Δηλαδή, διαφέρουμε μεταξύ μας στο ρυθμό με τον οποίο μεγαλώνουμε. Αν μάλιστα δείχνουμε πιο μεγάλοι από την ηλικία μας, αυτό πιθανότατα αντικατοπτρίζεται και στην κατάσταση του οργανισμού μας.

Για να καταλήξουν στο παραπάνω συμπέρασμα οι ειδικοί συνεκτίμησαν 18 βιοδείκτες, όπως η αρτηριακή πίεση, η λειτουργία των οργάνων, η υγεία των δοντιών, η χοληστερόλη και ο μεταβολισμός. Για τα περισσότερα υποκείμενα, η βιολογική ηλικία τους (δηλαδή η ηλικία του οργανισμού τους) ήταν κοντά στη χρονολογική, δηλαδή στον αριθμό των κεριών της τούρτας γενεθλίων τους. Για κάποιους όμως αυτές οι δύο απείχαν, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.

Για τα περισσότερα υποκείμενα, η βιολογική ηλικία τους (δηλαδή η ηλικία του οργανισμού τους) ήταν κοντά στη χρονολογική, δηλαδή στον αριθμό των κεριών της τούρτας γενεθλίων τους. Για κάποιους όμως αυτές οι δύο απείχαν, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.

Όσοι ήταν βιολογικά μεγαλύτεροι από την ηλικία τους, και οι άντρες και οι γυναίκες, σημείωσαν χαμηλότερες επιδόσεις και σε τεστ που είχαν να κάνουν με δεξιότητες όπως ο συντονισμός κινήσεων, η ισορροπία, αλλά και η πνευματική διαύγεια. Κάποιοι από αυτούς δυσκολεύονταν ακόμα και σε απλές σωματικές δραστηριότητες όπως το ανέβασμα της σκάλας.

Ο μακροπρόθεσμος στόχος των ειδικών; Να αναγνωρίσουν τους παράγοντες που συντελούν στην επιτάχυνση της γήρανσης σε κάποιους ανθρώπους, ώστε στη συνέχεια αυτοί να αντιμετωπιστούν, με αποτέλεσμα την παράταση της νεότητάς μας, εσωτερικά και εξωτερικά.

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below