Μια διαφορετική έκθεση φιλοξενείται έως τις 20 Απριλίου στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Οι καλλιτέχνιδες ακτιβίστριες Guerrilla Girls μάς διδάσκουν την «Τέχνη της Κακής Συμπεριφοράς» («The Art of Behaving Badly») μέσα από 38 έργα τους (αφίσες, δράσεις, αυτοκόλλητα, καρτ-ποστάλ, βίντεο), από όλα τα πρότζεκτ τους που έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα διακρίσεων ευρύτερα και ειδικότερα στο χώρο της Τέχνης.
«Όταν κρατάς τις γυναίκες απέξω, γίνονται πικρόχολες», «Οι Guerilla Girls απαιτούν την επιστροφή στις παραδοσιακές αξίες των αμβλώσεων. (Πριν από τα μέσα του 19ου αιώνα εθεωρείτο νόμιμη στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Ακόμα και η Καθολική Εκκλησία δεν την είχε απαγορεύσει μέχρι το 1869.)», «Τρόμος στο National Mall [πάρκο της Ουάσινγκτον]: Χιλιάδες γυναίκες παγιδευμένες στα υπόγεια των μουσείων!»: Αυτές είναι μερικές από τις ατάκες των έργων τους, που ήδη από τη δεκαετία του ‘80 προκαλούν την προσοχή μέσα από το χιούμορ αλλά και την αισθητική τους (η οποία άλλοτε, για παράδειγμα, παραπέμπει σε αφίσα και άλλοτε σε εξώφυλλο ταμπλόιντ).
Ποιες είναι όμως οι Guerrilla Girls;
Aποτελούνται από ανώνυμες ακτιβίστριες, οι οποίες υιοθετούν ονόματα νεκρών γυναικών καλλιτέχνιδων και φορούν μάσκες γορίλα για να κρύψουν την ταυτότητά τους και να κατευθύνουν το ενδιαφέρον στα ζητήματα για τα οποία αγωνίζονται. Η ομάδα τους συγκροτήθηκε τη δεκαετία του 1980 και αυτοαποκαλούνται «η συνείδηση του κόσμου της τέχνης». Χρησιμοποιούν συνταρακτικούς τίτλους, προκλητικές εικόνες και αποκαλυπτικά στατιστικά στοιχεία για να αναδείξουν τις διακρίσεις λόγω φύλου ή εθνοτικής καταγωγής, αλλά και τη διαφθορά στην τέχνη, τον κινηματογράφο, την πολιτική και την ποπ κουλτούρα. Πιστεύουν σε έναν διαθεματικό φεμινισμό και αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των ανθρώπων. Υπονομεύουν την ιδέα ενός κυρίαρχου αφηγήματος αποκαλύπτοντας το υποδόριο, το υπόρρητο, το παραγνωρισμένο και το κατάφωρα άδικο.
Aποτελούνται από ανώνυμες ακτιβίστριες, οι οποίες υιοθετούν ονόματα νεκρών γυναικών καλλιτέχνιδων και φορούν μάσκες γορίλα για να κρύψουν την ταυτότητά τους και να κατευθύνουν το ενδιαφέρον στα ζητήματα για τα οποία αγωνίζονται.
Οι Guerrilla Girls έχουν υλοποιήσει εκατοντάδες project σε όλο τον κόσμο. Πραγματοποιούν παρεμβάσεις και εκθέσεις σε μουσεία τέχνης, χρησιμοποιώντας τους ίδιους τους τους τοίχους για να καταγγείλουν την κακή συμπεριφορά τους και τις πρακτικές διακρίσεών τους – μια τέτοια δράση ήταν η λαθραία προβολή στην πρόσοψη του Μουσείου Whitney στη Νέα Υόρκη σχετικά με την εισοδηματική ανισότητα και τον σφετερισμό της τέχνης από τους υπερ-πλούσιους.
Οι αναδρομικές και οι περιοδεύουσες εκθέσεις τους έχουν προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες. Το τελευταίο τους βιβλίο, «Guerrilla Girls: The Art of Behaving Badly», συγκεντρώνει εκατοντάδες έργα τους που υλοποιήθηκαν από το 1985 ως το 2020 και χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα καλύτερα βιβλία τέχνης του 2020 από τους New York Times και τους Los Angeles Times. Πρόσφατα, έργα τους εκτέθηκαν στους εξής χώρους: Tate Modern και Whitechapel Gallery στο Λονδίνο, Μουσείο Τέχνης του Σάο Πάολο, Μπιενάλε της Βενετίας, Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ, Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας στη Δρέσδη, Art Basel στο Χονγκ Κονγκ και αλλού. Το σύνθημά τους: «Κάνε κάτι. Αν πετύχει, κάνε κάτι άλλο. Αν δεν πετύχει, κάνε και πάλι κάτι άλλο. Συνέχισε το πελέκημα!».
Το τελευταίο τους βιβλίο, «Guerrilla Girls: The Art of Behaving Badly», συγκεντρώνει εκατοντάδες έργα τους που υλοποιήθηκαν από το 1985 ως το 2020 και χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα καλύτερα βιβλία τέχνης του 2020 από τους New York Times και τους Los Angeles Times.
Η έκθεση ξεκίνησε στο πλαίσιο του πρώτου φεστιβάλ WOW Aθήνα – Women of the World (01/04-03/04), τη μεγαλύτερη διοργάνωση στον κόσμο αφιερωμένη σε γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα. Παρουσιάζεται στο Αίθριο του 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και σε επιμέλεια Ερατώς Κουτσουδάκη.
Info
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 10.00 – 21.00. Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ: snfcc.org/WOW
Επισκεφτείτε το κανάλι των Guerrilla Girls στο YouTube εδώ.