Τα όρια στις διαπροσωπικές σχέσεις είναι πολύ σημαντικά. Μάλιστα, ψυχολόγοι και ειδικοί ψυχικής υγείας τονίζουν το πόσο θετικά επηρεάζουν την ψυχολογία μας και τελικά πόσο καλό κάνουν στην προσωπική μας ανάπτυξη και αυτοφροντίδα. Ορισμένες φορές οι συμπεριφορές που υιοθετούμε για να τα εφαρμόσουμε, μπορεί να φαντάζουν στους αποδέκτες ως «απόμακρες», «αμφιλεγόμενες» ή και «αγενείς». Ωστόσο, είναι εκείνες που συμβάλλουν στην ψυχική μας ηρεμία και την αυτοφροντίδα μας.
Η ψυχολόγος, MSc Ψυχολόγος Υγείας και Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια, Στέλλα Μάζη, σημειώνει πως με ευγένεια και σεβασμό έχουμε το δικαίωμα να επικοινωνήσουμε αυτό που μας φέρνει σε δύσκολη θέση. Το θέμα είναι αν θα το κάνουμε.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Παρακάτω, διαβάστε τις τέσσερις «αγενείς» συμπεριφορές που επηρεάζουν θετικά την αυτοφροντίδας σας:
- Ευγενική άρνηση σε προσκλήσεις: «Ακούστε τις ανάγκες και τον οργανισμό σας και πείτε “όχι” αν δεν έχετε τον χρόνο, το ενδιαφέρον ή την ενέργεια να παρευρεθείτε σε ένα κάλεσμα ή μία εκδήλωση».
- Ενημέρωση για την οικονομική ευχέρεια: «Αν κάτι βρίσκεται εκτός του budget σας, μη διστάσετε να ενημερώσετε την παρέα σας γι’ αυτό. Υπάρχουν τρόποι να γιορτάσετε με τους αγαπημένους σας, χωρίς αυτό να σας κάνει να νιώθετε ανασφάλεια για τα οικονομικά σας».
- Διαθεσιμότητα 24 ωρών: «Πότε ήταν η τελευταία φορά που βάλατε το κινητό στο αθόρυβο ή σε λειτουργία πτήσης; Επειδή μπορεί να είστε διαθέσιμοι, αυτό δεν σημαίνει πως θα έχετε και διάθεση να απαντάτε σε μηνύματα φίλων ή συναδέλφων. Υπερασπιστείτε τα όριά σας και τον ελεύθερο χρόνο σας».
- Ειλικρινής αντιμετώπιση των συναισθημάτων: «Είναι προτιμότερο να απογοητεύσετε κάποιον και να απορρίψετε ευγενικά μια πρόσκληση, παρά να καταπιεστείτε και να φορτιστείτε συναισθηματικά».