Η λέξη «panettone» προέρχεται από την ιταλική λέξη «panetto», που σημαίνει ψωμάκι. Η μεγεθυντική κατάληξη -one το μεταμορφώνει σε «μεγάλο ψωμί». Αλλά τι ψωμί! Γύρω από την προέλευσή του υπάρχουν πολλοί μύθοι που μπλέκονται με ιστορικά στοιχεία από την εποχή που το Μιλάνο, τη γενέτειρα του panettone, διαφέντευαν οι Σφόρτσα. Η πρώτη γραπτή αναφορά που το σδυνδέει με τα Χριστούγεννα ως γιορτινό γλυκό είναι σε κείμενο του Ιταλού Πιέτρο Βέρι τον 18ο αιώνα, που αναφέρεται σε αυτό ως «Pan de Ton», δηλαδή «πολυτελές ψωμί».

Το αυθεντικό γιορτινό ψωμί των Ιταλών έχει γίνει αγαπημένη ελληνική συνήθεια. Ξεχωρίσαμε τρία που μας κέρδισαν με τη γεύση τους.

Το ιστορικό ζαχαροπλαστείο Τόλης στη Νίκαια, μπορεί να μετρά σαράντα χρόνια πορείας, αλλά τα τελευταία επτά, κάθε τέτοια εποχή συζητιέται για το πανετόνε του. Ένας Ιταλός φίλος που βρέθηκε στην Αθήνα, έδειξε στην τρίτη γενιά της οικογένειας που χειρίζεται το ζαχαροπλαστείο από το 2008, τον ιταλικό παραδοσιακό τρόπο που φτιάχνεται το ιταλικό ψωμί με τα αποξηραμένα φρούτα και τα αρώματα από λεμόνι και βανίλια. Με διαλεχτά υλικά και ιδιαίτερη σημασία στο βούτυρο, στη μαγιά και το προζύμι, το πανετόνε κρεμιέται, ωριμάζει και καταλήγει στο τραπέζι μας. Θα το βρείτε σε τρεις γεύσεις: με σταφίδα και πορτοκάλι, με κομμάτια σοκολάτας ή με κομμάτια σοκολάτας πραλίνας – bueno.

Tolis sweets ‘n’ eats, Ανωγείων 65 Νίκαια

Το Mito 21 με την ολόσωστη ένδειξη στο κουτί “Προσοχή, μπορεί να προκαλέσει ευτυχία!» μας προειδοποιεί για τη συνάντηση με το αξέχαστο panettone του Μιχάλη Τυράκη, που εμπνεύστηκε το όνομά του από τις πόλεις που αγάπησε, το Μιλάνο και το Τορίνο. Εκτός από το κλασικό με πορτοκάλι, κίτρο, βιολογική σουλτανίνα Κρήτης και χαβιάρι βανίλιας μιας μικρής παραγωγού της Μαδαγασκάρης, φέτος μας έδωσε δύο ακόμη γεύσεις, ένα με σοκολάτα και ένα με τυρί (24μηνης ωρίμανσης Parmigiano) και πιπέρι Sichuan!

Το Noble Panettone από τους Ευγένιο Βαρδακαστάνη και Γιάννη Κίκιρα, τους pastry chef του Madame Fraise. Εκτός από το κλασικό με πορτοκάλι, ξανθιά σταφίδα, περγαμόντο, λεμόνι confit και βανίλια Μαδαγασκάρης, θα βρείτε και ένα με κάστανο confit και σοκολάτα γάλακτος, πάντα με το φανταστικό προζύμι που ετοιμάζουν οι chef, στο εξάγωνο κουτί που θυμίζει κίονα.

Φέτος, όμως, ειδικά για τις γιορτές, θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένα τεμάχια και το limited-edition KORA x Noble Lemon Meringue Panettone με λεμόνι και μαρέγκα, γλυκό αποτέλεσμα της πρωτότυπης συνεργασίας της NOBLE pastry με την KORA του Κολωνακίου.

Βαθιά γεύση, πλούσιο αρωματικό προφίλ και αφράτη υφή, με την απαραίτητη υγρασία, είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχουν κάνει τα αυθεντικά panettone της NOBLE pastry «talk-of-the-town» και περιζήτητα όλο το χρόνο, όχι μόνο τα Χριστούγεννα και τις γιορτές, όταν γίνονται κυριολεκτικά ανάρπαστα.

 

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below