Άπειρες γυναίκες, επώνυμες και ανώνυμες, σε ολόκληρο το Ιράν τολμούν να βγάλουν τη μαντίλα τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία της 22χρονης Mahsa Amini, πριν από λίγους μήνες, από την «αστυνομία της ηθικής» γιατί δεν φορούσε «σωστά» τη χιτζάμπ της. Κάποιες από αυτές έχουν χάσει τη ζωή τους σε διαδηλώσεις, όπου η παρέμβαση των δυνάμεων καταστολής μετράει εκατοντάδες νεκρούς, ενώ άλλες συλλαμβάνονται, αντιμετωπίζοντας δυνητικά ακόμα και τη θανατική καταδίκη.
Δύο από αυτές τις γυναίκες που συνελήφθησαν επειδή έβγαλαν τη μαντίλα τους είναι οι κορυφαίες ηθοποιοί Hengameh Ghaziani (φωτό) και Katayoun Riahi. Πλέον βρίσκονται υπό κράτηση, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA, για «προκλητική» δράση στα social media.
Όταν η Ghaziani ανέβασε ένα βίντεο στο Instagram στο οποίο αφαιρούσε τη χιτζάμπ, σχολίασε: «Αυτό ίσως να είναι το τελευταίο μου post. Από εδώ και πέρα, ό,τι και να μου συμβεί να ξέρετε ότι μέχρι την τελευταία μου ανάσα θα είμαι με τον λαό του Ιράν».
«Αυτό ίσως να είναι το τελευταίο μου post. Από εδώ και πέρα, ό,τι και να μου συμβεί να ξέρετε ότι μέχρι την τελευταία μου ανάσα θα είμαι με τον λαό του Ιράν»
Σε μια άλλη ανάρτηση η 52χρονη ηθοποιός κατηγορούσε την ιρανική κυβέρνηση ως «δολοφόνους παιδιών», προσθέτοντας ότι σκότωσε πάνω από 50 παιδιά.
Με τις ίδιες κατηγορίες συνελήφθη και η Riahi, η οποία πέρα από την καλλιτεχνική είναι γνωστή και για τη φιλανθρωπική δράση της. Η 60χρονη ηθοποιός είχε δώσει τον Σεπτέμβριο μια συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι Iran International TV, με έδρα το Λονδίνο, χωρίς να φοράει τη μαντίλα της. Τότε είχε εκφράσει την αλληλεγγύη της προς τους διαδηλωτές που είχαν πλημμυρίσει το Ιράν μετά το θάνατο της Mahsa, καθώς και την αντίθεσή της προς την υποχρεωτική χρήση μαντίλας.
Πρόσφατα μια ακόμα ηθοποιός, η Taraneh Alidoosti, που γνωρίσαμε στην ταινία «The Salesman» (Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας για το 2016), είχε ανεβάσει μια φωτογραφία της στο Instagram χωρίς τη μαντίλα της, κρατώντας στα χέρια της την επιγραφή «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» στην κουρδική γλώσσα, που έχει γίνει σύνθημα στις τεράστιες κινητοποιήσεις κατά του ισλαμικού κράτους.
Η ιρανική Βουλή, μέσα στον πυρετό των διαδηλώσεων, υπερψήφισε μια αδιανόητη απόφαση: ζήτησε από το δικαστήριο να εκδώσει θανατικές ποινές για τους συλληφθέντες στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που έχουν πραγματοποιηθεί και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα.
Ήδη ένα άτομο που δεν κατονομάζεται ανακοινώθηκε ότι καταδικάστηκε σε θάνατο.