Βίντεο που έρχονται από το Ιράν δείχνουν μαθήτριες να διαδηλώνουν στα προαύλια των σχολείων τους και σε δρόμους σε διάφορες περιοχές της χώρας, ακολουθώντας το κύμα αντιδράσεων που έχει ξεσπάσει εδώ και αρκετές ημέρες με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Masha Amini, επειδή δεν φορούσε σωστά το hijab της.
Μάλιστα, στην περιοχή Karaj, τα κορίτσια ανάγκασαν έναν υπεύθυνο να βγει έξω από το σχολείο τους. Στιγμιότυπα που δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες δείχνουν τις νεαρές κοπέλες να φωνάζουν στον άντρα «ντροπή σου» και να του πετούν άδεια μπουκάλια νερού, μέχρι να βγει εκτός κτιρίου.
Schoolgirls in Karaj remove their head coverings today and force a man, probably an official, out of the school, on day 18 of protests in Iran over the death of #MahsaAmini in morality police custody for “improper hijab”.#مهسا_امینی pic.twitter.com/e1ojJpwAze
— Shayan Sardarizadeh (@Shayan86) October 3, 2022
Σε ένα άλλο στιγμιότυπο επίσης από το Karaj, που βρίσκεται δυτικά της πρωτεύουσας, Τεχεράνης, μαθήτριες φωνάζουν «Αν δεν είμαστε ενωμένες θα μας σκοτώσουν μία προς μία». Αντίστοιχα στην πόλη Shiraz, που βρίσκεται στα νότια της χώρας, δεκάδες μαθήτριες έκλεισαν κεντρικό δρόμο, έβγαλαν τα hijab τους και κραδαίνοντάς τα στον αέρα φώναζαν: «Θάνατος στον δικτάτορα», αναφερόμενες στον Ayatollah Ali Khamenei, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο σε όλα τα ζητήματα του Ιράν.
Μερικές μαθήτριες φωτογραφήθηκαν επίσης στην σχολική αίθουσα, χωρίς hijab. Ορισμένες σήκωναν το μεσαίο τους δάχτυλο στις φωτογραφίες του θρησκευτικού ηγέτη Ayatollah Khamenei και του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Ayatollah Ruhollah Khomeini.
In a march in Gohardasht, Karaj, schoolgirls remove their head coverings today chanting “death to the dictator” while cars sounds horns in support.
It’s hard to put into context just how unprecedented these scenes are in Iran.#مهسا_امینی #MahsaAminipic.twitter.com/xxMatcVA7u
— Shayan Sardarizadeh (@Shayan86) October 3, 2022
Η πρόκληση για την απαρχαιωμένη δημοκρατία
Σχεδόν έναν μήνα μετά το ξέσπασμα των πρώτων διαδηλώσεων, είναι ξεκάθαρο πως η ηγεσία του Ιράν αντιμετωπίζει μια πολύ σοβαρή πρόκληση. Οι αντίπαλοί της δεν είναι πλέον μόνο πολιτικοί, αλλά και νέοι άνθρωποι, έφηβοι, μαθητές και νεαροί ενήλικες, που δεν διστάζουν να κάψουν φωτογραφίες των δικτατόρων και να τους «επιτεθούν» στα ίσα.
Παρά τις δηλώσεις του Ayatollah Ali Khamenei’s για βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, αλλά και την έκκληση του προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι για συσπείρωση ενάντια στους διαδηλωτές, οι τελευταίοι δεν πτοούνται.
Η οργή της κοινής γνώμης είναι τόσο εκτεταμένη, που ακόμα και μια σκληροπυρηνική εφημερίδα αμφισβήτησε ανοιχτά τις αρχές, κατηγορώντας τις ότι εθελοτυφλούν για τις αποτυχίες και την αντιδημοτικότητά τους.
Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται και αποτελούν τη πιο σοβαρή πρόκληση για την ηγεσία του Ιράν, τα τελευταία 10 χρόνια. Μπορεί να πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της Masha Amini, μα πλέον έχουν αποκτήσει ένα ευρύτερο αίτημα για αλλαγή.
Οι δυνάμεις καταστολής απάντησαν με αληθινά πυρά, οδηγώντας στον θάνατο πάνω από 150 ανθρώπους (στοιχεία από τον οργανισμό Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράν), ανάμεσά τους άλλη μία νεαρή κοπέλα. Παρά την κρατική βία, οι Ιρανοί συνεχίζουν να βγαίνουν και να διαδηλώνουν στους δρόμους, τα σχολεία και τα γραφεία τους.
Το ερώτημα τώρα είναι ένα: Πώς και αν θα καταφέρει η Ισλαμική Δημοκρατία να τους σταματήσει.
Στήριξη από όλο τον κόσμο
Από την πρώτη στιγμή που οι γυναίκες στο Ιράν ξεσηκώθηκαν έναντι στο απολυταρχικό καθεστώς και τους νόμους του, ένα κύμα συμπαράστασης ξεκίνησε σε παγκόσμιο επίπεδο. Χιλιάδες γυναίκες βγήκαν στους δρόμους μεγάλων, αλλά και μικρότερων κρατών. Δεκάδες ήταν επίσης και εκείνες που έκοψαν τα μαλλιά τους ως συμπαράσταση. Ανάμεσά τους και διάσημες ηθοποιοί, όπως η Marion Cotillard και η Juliette Binoche.
Την ίδια στιγμή και γυναικές πολιτικοί δείχνουν την αλληλεγγύη τους. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, η Abir Al-Sahlani, η βουλεύτρια από τη Σουηδία και καταγωγή από το Ιράκ που έκοψε τα μαλλιά της στην αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου. «Μέχρι το Ιράν να είναι ελεύθερο, η οργή μας είναι μεγαλύτερη από τους τυράννους. Μέχρι οι γυναίκες του Ιράν να είναι ελεύθερες, στεκόμαστε δίπλα σας», είπε στην Ευρωβουλή, στο Στρασβούργο. Συγκινημένη και με τρεμάμενη φωνή φώναξε, πριν κόψει τα μαλλιά της: «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» στα κουρδικά.
Τη στήριξή τους στον λαό και τις γυναίκες του Ιράν εξέφρασαν και αθλητές από τη χώρα, όπως ο διεθνής ποδοσφαιριστής Sardar Azmoun και η εθνική ομάδα που εμφανίστηκε με μαύρα jacket σε επίσημο αγώνα εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τα όσα συμβαίνουν.