Σάλο προκάλεσαν τα σεξιστικά σχόλια που έκανε σχολιαστής σε αγώνα σκάκι με αποτέλεσμα η Διεθνής Ομοσπονδία να ανακοινώσει την απόλυσή του.
Ο λόγος για τον Ίλια Σμίριν και τα σχόλια που έκανε στον ένατο γύρο του Grand Prix γυναικών την Τρίτη, με τον Ισραηλινό grandmaster να λέει on air ότι το σκάκι «μπορεί να μην κάνει για γυναίκες» ενώ παράλληλα σχολίασε για μια παίχτρια ότι «παίζει σαν άνδρας».
Τα σχόλια αυτά έγιναν στο ντεμπούτο του Σμίριν, ο οποίος ήταν κάποτε το Νο1 στη λίστα με τους 20 καλύτερους παίχτες στο σκάκι.
Το σχόλιο του Σμίριν είχε στόχο αρχικά την Κινέζα Ζου Ζίνερ, η οποία είναι γυναίκα grandmaster και είπε: «Είναι γυναίκα grandmaster ή όχι; Γιατί θέλει να αποκτήσει τον τίτλο του άνδρα grandmaster;».
Το δεύτερο σχόλιο του Σμίριν που θεωρήθηκε σεξιστικό αφορούσε την Αλεξάντρα Γκοριάτσκιν για την οποία είπε ότι «παίζει σαν άνδρας». Η συμπαρουσιάστριά του τότε τον προκάλεσε «τι εννοείς με αυτό, μόνο οι άνδρες μπορούν να παίξουν καλά;» με τον Ισραηλινό σχολιαστή να απαντά «όχι, όχι, αλλά παίζει με τέτοιο στιλ. Πάντα είχα το ερώτημα, γιατί οι γυναίκες να μπορούν να παίξουν ανάμεσα σε άνδρες αλλά οι άνδρες δεν μπορούν να παίξουν με γυναίκες σε γυναικεία τουρνουά;».
«Πάντα είχα το ερώτημα, γιατί οι γυναίκες να μπορούν να παίξουν ανάμεσα σε άνδρες αλλά οι άνδρες δεν μπορούν να παίξουν με γυναίκες σε γυναικεία τουρνουά;»
Σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Ομοσπονδία Σκακιού (FIDE) χαρακτήρισε «πολύ ντροπιαστικά» τα σχόλια του Σμίριν και ζήτησε συγγνώμη.
Από την πλευρά του ο Ισραηλινός σχολιαστής επέμεινε ότι «δεν είπα κάτι κακό και δεν ήθελα να προσβάλω κανέναν» προσθέτοντας ότι «όλοι με αποκαλούν πλέον ρατσιστή, σεξιστή και εθνικιστή».
Η προπονήτρια Μαρία Πετσετίδη, γνωστή κυρίως από την ισοπαλία της με τον Κασπάροφ, μιλώντας πρόσφατα στο Marie Claire για τις διακρίσεις που υφίστανται οι γυναίκες στο σκάκι, είπε:
«Υπάρχει και ο όρος γυναικείο σκάκι, όπως αποκαλούν συνήθως το παθητικό σκάκι, το κλειστό παιχνίδι, στο οποίο δεν επιτίθεσαι – με τον οποίο κάποιος εννοεί ότι οι γυναίκες παίζουμε σαν κότες! Θυμάμαι προπονητές να μαθαίνουν στις γυναίκες σκάκι με πολλή άμυνα, με αποτέλεσμα οι σκακίστριες να μην περνούν τη μέση της σκακιέρας. Προσωπικά, ευτυχώς, επειδή από μικρή έπαιζα πολύ επιθετικά, δεν αντιμετώπισα αυτή τη διάκριση σε μεγάλο βαθμό.
»Ο Φίσερ και ο Κασπάροφ έκαναν άσχημες, μισογυνικές δηλώσεις. Ο Φίσερ, στον οποίο αναφέρονται πολλές ταινίες γιατί ήταν ιδιόρρυθμη προσωπικότητα, δήλωνε, εγώ μπορώ να παίξω με την καλύτερη σκακίστρια του κόσμου με ένα άλογο λιγότερο και πάλι να την κερδίσω. Ο Κασπάροφ είχε δηλώσει ότι οι γυναίκες είναι πνευματικά κατώτερες, ότι η θέση τους είναι στην κουζίνα. Τον Κασπάροφ όμως μετά από αυτή τη δήλωση τον κέρδισε η καλύτερη παίκτρια στον κόσμο, η Γιούντιτ Πόλγκαρ!
«Ο Φίσερ, στον οποίο αναφέρονται πολλές ταινίες γιατί ήταν ιδιόρρυθμη προσωπικότητα, δήλωνε, εγώ μπορώ να παίξω με την καλύτερη σκακίστρια του κόσμου με ένα άλογο λιγότερο και πάλι να την κερδίσω».
»Πολλές φορές έχω ακούσει αγόρια να λένε πριν από αγώνες ότι φοβούνται μήπως χάσουν από κορίτσι – τα τελευταία χρόνια, ευτυχώς, το ακούω όλο και λιγότερο συχνά. Θυμάμαι στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 να κατεβαίνω σε διασυλλογικά πρωταθλήματα με την ομάδα της Σπάρτης. Πολλές ομάδες δεν είχαν καν γυναίκα, κατέβαιναν μόνο άντρες, ή είχαν μόνο μία, αλλά η δική μας ομάδα κατέβαινε με πέντε κορίτσια – ανάμεσα σε αυτά, τις δύο αδερφές μου κι εμένα. Τα αγόρια όταν μας έβλεπαν έτριβαν τα χέρια τους, πανηγύριζαν ήδη πριν από τον αγώνα, και συνήθως τα κερδίζαμε άνετα».
Στο μεταξύ η Ελλάδα μόλις γιόρτασε μια ακόμα επιτυχία στο σκάκι, καθώς η 10χρονη Ευαγγελία Σίσκου, φετινή πρωταθλήτρια Ελλάδας στα κορίτσια έως 10 ετών, κατέκτησε την 3η θέση στους αγώνες του Παγκόσµιου Ατοµικού Πρωταθλήµατος στη Γεωργία.
Με στοιχεία από Πρώτο Θέμα