Οι αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου τον χειμώνα του 2020 για το βιασμό της από μέλος του διοικητικού συμβουλίου της  Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας στο Marie Claire πυροδότησαν το ελληνικό #metoo. Μετά τις γενναίες αποκαλύψεις τής Ολυμπιονική, τη σκυτάλη πήρε ο χώρος του θεάματος, όπου πολλοί καλλιτέχνες έχουν μιλήσει ανοιχτά για τις δικές τους ιστορίες κακοποίησης.

Πριν από λίγο καιρό, Ελληνίδες δημοσιογράφοι άρχισαν να μοιράζονται, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις δικές τους ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης που βίωσαν στο χώρο εργασίας τους στο παρελθόν. Κάποιες από αυτές είχαν το θάρρος να κατονομάσουν τους δράστες.

Άνδρες και γυναίκες δημοσιογράφοι καλούν τις γυναίκες συναδέλφους τους να μιλήσουν ανοιχτά για τη σεξουαλική παρενόχληση και την επίθεση στον χώρο εργασίας. Μάλιστα, η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών ενθάρρυνε τα μέλη της να μιλήσουν.

Σύμφωνα με έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, οι περισσότερες γυναίκες δημοσιογράφοι παγκοσμίως αναφέρουν τη σεξουαλική παρενόχληση ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στη δουλειά στις χώρες τους. Σχεδόν το 85% των ερωτηθέντων είπε ότι η παρενόχληση ήταν συνηθισμένη και το 30% είπε ότι συχνά οδηγεί σε σεξουαλική βία.

Σχεδόν το 80% των γυναικών δημοσιογράφων που απάντησαν ανέφεραν ότι ανέπτυξαν ανησυχία. Το 65% μίλησε για άγχος και το 30% για κατάθλιψη.

Ωστόσο, στη χώρα μας δεν υπάρχει ένα παρατηρητηρίου για τα μέσα ενημέρωσης, άρα ούτε και ξεκάθαρα συγκεντρωμένα στοιχεία. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει η έρευνα του Balkan Insight.

Σκοπός αυτής της έρευνας είναι να δώσει τη δυνατότητα στις Ελληνίδες δημοσιογράφους για πρώτη φορά να μιλήσουν ανοιχτά, προστατεύοντας παράλληλα την ανωνυμία τους, για περιστατικά παρενόχλησης, σωματικής και λεκτικής κακοποίησης και σεξουαλικής βίας που έχουν βιώσει.

«Θέλουμε να καταγράψουμε περιστατικά που δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής και δεν έχουν τιμωρηθεί. Η ομάδα μας δεν θα δημοσιεύσει περιπτώσεις, ονόματα, παραδείγματα ή άλλες πληροφορίες από αυτό το ερωτηματολόγιο χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση. Εστιάζοντας στα πρότυπα των περιπτώσεων στον χώρο εργασίας, θέλουμε να εξαγάγουμε γενικευμένες πληροφορίες από τα στοιχεία που αναζητούνται στην έρευνα. Οι απαντήσεις σας είναι ασφαλείς και κρυπτογραφημένες», αναφέρεται σε σχετική δημοσίευση.

Πώς να πάρετε μέρος στην έρευνα

Πατήστε εδώ για να μεταφερθείτε στην φόρμα συμπλήρωσης της ιστορίας σας. Μπορείτε, επίσης, να επικοινωνήσετε με την ομάδα μέσω email: readerstories@birn.eu.com ή των μέσων κοινωικής δικτύωσης:

FB@balkaninsight

TW@balkaninsight

IG: @balkan_insight

Λίγα λόγια για το Balkan Insight

Το Balkan Insight είναι ένας ιστότοπος που υπάγεται στο Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) και εστιάζει σε ειδήσεις, αναλύσεις, σχολιασμούς και ερευνητικά ρεπορτάζ γύρω από την κοινωνία, την οικονομία και την πολιτική. Ως βάση του έχει το Σεράγεβο, μα γραφεία του λειτουργούν σχεδόν σε όλα τα Βαλκάνια, ενώ δημοσιογράφοι από όλες τις χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου αρθρογραφούν σε αυτό.

Τι είναι το BIRN

Πρόκειται για ένα μη κυβερνητικό, ερευνητικό δίκτυο το οποίο απαρτίζεται από δίκτυα μη κυβερνητικών οργανώσεων που με τη σειρά τους προωθούν την ελευθερία του λόγου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αξίες στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη. Διαθέτει τοπικά γραφεία στην Αλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Ρουμανία και τη Σερβία, ενώ το έργο του γίνεται γνωστό διαδικτυακά σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Κροατία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Ουκρανία, Τσεχία, Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Σλοβενία.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below