Αν έχετε εξερευνήσει τον κόσμο του διαδικτυακού φλερτ, θα έχετε διαπιστώσει, ίσως με άσχημο τρόπο, ότι δεν είναι λίγοι όσοι δημιουργούν προφίλ τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα καταφύγουν σε ένα «μικρό, αθώο ψέμα» για το ύψος ή το χρώμα των ματιών τους. Αυτή η συμπεριφορά είναι, πραγματικά, τόσο συνηθισμένη, που πλέον προσδιορίζεται και με έναν συγκεκριμένο όρο στα αγγλικά: Λέγεται catfishing.
Γιατί όμως τόσο πολλοί καταφεύγουν στο catfishing; Όπως απαντάει στο popsugar.com η ψυχίατρος Judith Joseph, MD, καθένας το κάνει για διαφορετικό λόγο. Όμως κάθε διαδικτυακό ψέμα πηγάζει από την ανειλικρίνεια: «Στην πιο αθώα μορφή της, κάποιος φοβάται την απόρριψη», σχολιάζει η ειδικός, για να προσθέσει: «Το πλέον κακοήθες σενάριο είναι ότι πρόκειται για κάποιον κοινωνιοπαθή, που εξαπατά συστηματικά τους άλλους, για οικονομικούς λόγους και/ή για την προσωπική του ευχαρίστηση».
«Το πλέον κακοήθες σενάριο είναι ότι πρόκειται για κάποιον κοινωνιοπαθή, που εξαπατά συστηματικά τους άλλους, για οικονομικούς λόγους και/ή για την προσωπική του ευχαρίστηση».
Τα «καμπανάκια»
Ακόμα και σε μια face to face συνάντηση είναι δύσκολο να καταλάβουμε αν ο άλλος μας λέει ψέματα, πόσο μάλλον όταν είναι κρυμμένος πίσω από μια οθόνη και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ούτε καν για την εμφάνισή του. Πάντως υπάρχουν κάποια προειδοποιητικά σημάδια ότι δεν είναι αυτός που δείχνει, σύμφωνα με την ειδικό, όπως τα παρακάτω:
-Πέφτει συχνά σε αντιφάσεις.
-Οι εικόνες που ανεβάζει θυμίζουν επαγγελματικές φωτογραφίσεις με μοντέλα.
-Βρίσκει συνέχεια προφάσεις για να μη συναντηθείτε ή ακόμα και να μη μιλήσετε στο τηλέφωνο – για παράδειγμα, ισχυρίζεται ότι είναι στο στρατό ή ότι εργάζεται στο εξωτερικό.
-Αποφεύγει να σας φέρει σε επαφή με φίλους του ή με μέλη της οικογένειάς του.
–Ζητάει χρήματα ή άλλες χάρες που σας φέρνουν σε δύσκολη θέση.
Αν έχετε αμφιβολίες για το διαδικτυακό φλερτ σας, μπορείτε να κάνετε, για αρχή, μια απλή διαδικτυακή έρευνα, γκουγκλάροντας το όνομα που σας έχει δώσει ή άλλες προσωπικές πληροφορίες -π.χ., για την επαγγελματική ιδιότητά του- ακόμα και τα ονόματα των αρχείων των φωτογραφιών του.
Έπεσα θύμα catfishing: Πώς το διαχειρίζομαι ψυχολογικά;
Η Dr. Joseph σάς συμβουλεύει να μην κατηγορήσετε τον εαυτό σας. Είναι ένα φαινόμενο που βλέπει να συμβαίνει συχνά σε ασθενείς της: «Νιώθουν ανόητοι που πίστεψαν κάποιον, ενώ θα έπρεπε να καταλάβουν ότι πρόκειται για προφανή απάτη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πολλοί απατεώνες χρησιμοποιούν ένα μοτίβο εξαπάτησης που είχε ήδη αποτέλεσμα σε πολλούς άλλους, το οποίο τελειοποίησαν στην πορεία. Αντί να νιώθετε ντροπή, μιλήστε για την εμπειρία σας».
«Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πολλοί απατεώνες χρησιμοποιούν ένα μοτίβο εξαπάτησης που είχε ήδη αποτέλεσμα σε πολλούς άλλους, το οποίο τελειοποίησαν στην πορεία».
Δώστε χρόνο και χώρο στον εαυτό σας να επεξεργαστεί τα δυσάρεστα συναισθήματα και μην υποτιμάτε τη βαρύτητα ενός τέτοιου περιστατικού: «Πολλοί βιώνουν απελπισία, ακόμα και κατάθλιψη γιατί νιώθουν ότι δεν μπορούν να μοιραστούν την εμπειρία τους με άλλους, με αποτέλεσμα να κουβαλούν αυτό το βάρος μόνοι. Το catfishing μπορεί να αφήσει τραύμα», καταλήγει η ειδικός.